Tüketici Beklentileri ve Finansal Değişim Anketi Sonuçları Yayınlandı

ABD'de yeni kredi talebi geçen yıla kıyasla azalış gösterdi ve gelecek yıl kredilere olan talebin zayıf kalması beklenmekte. Pazartesi günü New York Federal Reserve tarafından yayımlanan bir ankete göre, tüketicilerin beklentilerini ölçen Çeyreklik Tüketici Beklentileri Kredi Erişimi Anketi, kredi başvuru oranlarında önemli bir düşüş gösterdi. Ankete katılanların başvuru oranı %41,2 olarak gerçekleşti ki bu, 2022'de %44,8 ve pandemi öncesi 2019 seviyesi olan %45,8'e kıyasla önemli bir düşüşü temsil ediyor.

Ankete katılanlar arasında genel kredi başvuru oranlarındaki düşüşe rağmen, kredi kartı borçlarının artması dikkat çekti. Ankete göre, kredi kartı borç oranı Ekim ayında %29'a ulaştı. 2023 yılının beklentisi ise %26 oldu. Ankette yer alan kişilerin gelecek yıl için daha fazla kredi başvurusu yapma olasılığı, 2023 yılı için %25,9’a geriledi geçen yıl bu oran %26,7’idi.

Rapor beklenen kredi başvurularındaki düşüşün yeni kredi kartları, otomobil kredileri, mortgage ve ev refinansmanı alanlarında yoğun olarak düştüğünü gözler önüne serdi. Ankete katılanlar ayrıca gelecekteki kredi başvurularının reddedilme olasılığının önemli ölçüde artacağını öngördüler. Ek olarak Fed'in üçüncü çeyrekteki toplam hane borç seviyelerine dair hazırladığı bir raporda, genel kredi kartı borcunun %4,7 artarak 1,08 trilyon dolara ulaştığını belirtti.

ABD Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonu kontrol etmek amacıyla gerçekleştirdiği agresif faiz artışları nedeniyle önemli ölçüde konut sektörünü etkiledi ve konut sektörünün faaliyetini azalttı. Ancak ekonomi güçlü bir performans sergilemeye devam etti ve Fed'in para politikası sıkılaştırmasına rağmen faaliyetin olumlu kalma olasılığı arttı.