Uluslararası Ödemeler Bankası Genel Müdüründen CBDC’lere Destek

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) genel müdürü Agustín Carstens, merkez bankası dijital para birimini (CBDC) diğer ödeme çözümleri ile birlikte tanıtmak için sahneye çıktı. 31 Mart Çarşamba günü Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nün önünde konuşan Carstens, BIS’nın uzun süredir merkez bankaları arasında kritik bir bağlantı görevi gördüğünü belirtti.

Son yıllarda yeni finansal teknolojilere, özellikle de CBDC'lere yönelik araştırmalara yoğun yatırım talepleri görüldü. Şu anda, farklı ülkelerdeki kullanıcılar arasındaki ödemeler, işlemlerini kendi para birimleri ve merkez bankası parasıyla büyük ölçüde teminat altına almak zorunda olan ilgili merkez bankaları arasındaki transferlere bağlı. Ortaya çıkan çeşitli hızlı ödeme çözümlerine (FPS) rağmen, temel çözüm süreci 40 yıl öncesine göre çok da hızlı değil. Bu konuda Carstens, yüzeysel benzerliklere rağmen, merkez bankası dijital para birimlerinin perakende kullanıcılar için daha iyi olacağı konusunda iyimser bir yorum yaptı:

“Kullanıcı açısından bakıldığında, bu çözümler çok benzer görünebilir. Bir perakende FPS'yi perakende CBDC'den ayıran şey, ikincisinin merkez bankası parasının benzersiz özelliklerini sunan bir merkez bankası yükümlülüğü olmasıdır ve bu önemli bir fark olabilir.”

Carstens, genellikle toptan ödemeler olarak adlandırılan bankalar arası ödemelerle ilgili olarak şu şekilde bir açıklamada bulundu:

“CBDC tabanlı bir ödeme sistemindeki aynı işlem çok daha basit olacaktır, çünkü bir ödeme yalnızca merkez bankasındaki doğrudan hak taleplerinin bir kullanıcıdan diğerine aktarılmasını içerir. Kredi riski yoktur, fonlar bilançoda yoktur ve işlemler gerçek zamanlı olarak merkez bankasının bilançosundaki merkez bankası parasıyla doğrudan kapatılır.”