Uluslararası Ödemeler Bankası, Sınır Ötesi CBDC Kullanımına Yönelik Test Gerçekleştirdi

1930 yılında İsviçre'nin Basel şehrinde kurulan uluslararası finans kuruluşu Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Çin devlet bankalarının da katıldığı, sınır ötesi işlemlere odaklanan bir merkez bankası dijital para birimi denemesinin tamamlandığını duyurdu.

BIS tarafından yapılan açıklamada, dört merkez bankası para birimi ve gerçek değerli işlemleri içeren ilk deneme sırasında toplam 22 milyon USD’den fazla tutarda 160'tan fazla sınır ötesi ödeme ve döviz işlemi gerçekleştirildiği belirtildi.

BIS tarafından geliştirilen Çoklu Merkez Bankası Dijital Para Birimi (mCBDC) köprü testinin Çin, Hong Kong, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni içerdiği ve gerçek zamanlı, daha ucuz ve daha güvenli sınır ötesi ödemeler ve mutabakatlar sağlamak üzere tasarlandığı belirtildi.

Çin, dijital para birimini büyük şehirlerde, özellikle yurt içi perakende ödemeler için test ediyor. Çin Merkez Bankası da dijital yuan’ın uluslararası ödemelerde kullanılabilmesi için araştırma yapılacağını belirtmişti.

Öte yandan Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Batı tarafından yaptırım uygulanan Rusya, Çin ile ticaret yapmak için kendi dijital para birimini kullanmayı planladığını açıklamıştı.