UMA Neden Düştü?- 14.10.2022

2018 yılında piyasaya sürülen UMA (Universal Market Access), Ethereum ağını temel alan ve herkesin kendi finansal sözleşmelerini oluşturmasına ve sentetik varlıklar yaratmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir protokoldür. UMA, Hart Lambur ile Allison Lu tarafından kuruldu. Bir bilgisayar bilimcisi olan Lambur, aynı zamanda UMA projesinin geliştirilmesinden sorumlu olan Risk Labs'ın CEO'su ve kurucusudur.

UMA projesinin temel amacı, DeFi piyasalarına evrensel piyasa erişimi sağlayabilecek merkezi olmayan bir mimariyi kolaylaştırmaktır. Nitekim DeFi sektörü daha popüler hale geldikçe UMA, DeFi piyasasını geniş bir demografi yelpazesi için daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır.

UMA temel olarak geleneksel finansal varlık türevlerinin dijitalleştirilmesine olanak sağlaması ile, dijital varlıklara dayalı türev sözleşmelerin oluşturulmasını sağlayan bir merkeziyetsiz finans projesidir diyebiliriz.

UMA protokolü, kullanıcıların farklı kullanım durumları ve amaçları için farklı finansal sözleşmeler oluşturmasına ve vadeli işlemler, CFD'ler, kripto varlıkları ve diğer finansal türevler gibi gerçek hayattaki herhangi bir değeri dijitalleştirmesine olanak tanır. Bu finansal sözleşmeler kendi kendini gerçekleştirebilir, kendi kendini yürütebilir ve kendi kendini uygulayabilirken, kullanıcılar bunları Ethereum ağında çalıştırabilir. Kullanıcılar ayrıca kendi sentetik varlıklarını da yaratabilirler.

UMA, Priceless Financial Contract Designs ve Decentralized Oracle Service olmak üzere iki temel bileşene sahip karmaşık bir mimari modele dayanır.

UMA, son 24 saatte %3.38 düşüşle birlikte yaklaşık 42 TL’den işlem görüyor. UMA’nın tüm piyasalardaki işlem hacmi de %42 düşüşle birlikte yaklaşık 27 milyon USD olarak görünüyor. UMA’ya dair son günlerde önemli güncellemeler, geliştirmeler önemli etkinlikler, büyük ortaklıklar görünmüyor. Projenin son zamanlarda topluluk tarafından çok rağbet görmediğini söyleyebiliriz. Nitekim teknik analiz kaynaklı faktörler bu düşüşe neden olmuş olabilir.