VanEck Ethereum ETF'i için SEC'e Başvurdu

ABD menşeli varlık yönetim şirketi VanEck Ethereum ETF’i için Hazine Bakanlığına bağlı Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) başvuru gerçekleştirdi. Daha önce Bitcoin ETF’leri için de çeşitli başvurular alan SEC, komşu ülke Kanada’nın aksine henüz hiçbir kripto varlık ETF’ine onay vermedi. VanEck’in daha önce Bitcoin ETF’i için yapmış olduğu başvuru, SEC tarafından karar aşamasına alınan ilk ETF başvurusu olarak hâlâ inceleme aşamasındadır, nihai kararın geçtiğimiz haftalarda verilen bir ertelemenin ardından 17 Haziran’da verileceği belirtilmişti.

Bu başvurulardan birisi kabul edilmesi hâlinde ABD’de işlem gören ilk kripto varlık ETF’i olacaktır. Bilindiği üzere Kanada’da bulunduğumuz yıl itibarıyla çok sayıda Bitcoin ve Ethereum ETF’i işlem görüyor.

Başlıca Bitcoin olmak üzere kripto paraların alım satımı büyük ölçüde Bitexen gibi kripto para borsalarından gerçekleşmektedir. Fakat Bitcoin ve diğer kripto paraların popülaritesinin artmasıyla birlikte geleneksel piyasalarda da Bitcoin’e büyük bir talep doğmuştur. Bu da Bitcoin ETF’lerinin (borsa yatırım fonlarının) borsalara girişini beraberinde getirmiştir. Borsa yatırım fonları, fiyatları emtialardan para birimlerine kadar belirli varlıkların veya endekslerin performansına göre değişen yatırım araçlarıdır. Yatırımcılara söz konusu varlığa doğrudan sahip olmadan ve onun işletim prosedürlerine dahil olmadan o varlığa yatırım yapma imkânı vermektedir. Toronto Menkul Kıymetler borsası bu alanda öncü olmuştur.