Waltonchain (WTC)-banner-imageKoin İncelemeleri

Waltonchain (WTC)

Projenin Adı: Waltonchain

Projenin Belirteci: (WTC)

Projenin İnternet Sitesi: https://www.waltonchain.org/#/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/Waltonchain

Projenin İzahname Adresi: https://github.com/WaltonChain/WhitePaper/raw/master/Waltonchain%20White%20Paper%202.0_EN.pdf


A. Waltonchain (WTC) Nedir?

Walton, eksiksiz veri paylaşımı ve mutlak bilgi şeffaflığı ile izlenebilir bir iş ekosistemidir. Blokzincir ve Nesnelerin İnterneti entegrasyonunu ileriye taşıyan RFID ve blokzincir teknolojilerinin birleşimi ile yaratılmıştır. RFID, belirli hedefleri tanımlayabilen ve radyo sinyalleri aracılığıyla ilgili verileri okuyup yazabilen bir iletişim teknolojisidir. Bu tanıma sistemi ile belirli hedefler arasında mekanik veya optik temas kurulmadan yapılır. Waltonchain (Wisdom Alters Label Trade Organization Network), adını Charlie Walton'dan almaktadır. Bununla birlikte WALTON adı aynı zamanda Wisdom Alters Label, Trade, Organisation ve Network’ün kısaltmasıdır.


B. Waltonchain (WTC) Neler Sunmaktadır?

Waltonchain (WTC), kurumsal müşterilere gelişmiş tedarik zinciri yönetimi seçenekleri sunar. Waltonchain, bu görevi gerçekleştirmek için çok sayıda son teknolojiyi birleştirir. Özellikle ağ, IoT, RFID ve blokzincir teknolojilerini sorunsuz bir şekilde entegre eder.

Waltonchain (Wisdom Alters Label Trade Organization Network), adını Charlie Walton'dan alır. Walton, RFID teknolojisinin mucididir. Geliştiriciler, protokollerinin tedarik zincir hizmetleri endüstrisinde küresel bir lider olarak faaliyet göstermesini öngörüyor. Waltonchain'in önemini anlamak için öncelikle IoT'nin (Nesnelerin İnterneti) ne olduğunu kavramamız önemlidir. IoT (Nesnelerin İnterneti) akademi yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Proje, üretim ve dağıtımın yer aldığı her aşamada ürünleri izleyerek büyük işletmeler arasındaki verileri koordine etmeye yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu veriler, sürecin neresinde olursa olsun doğruluğunu sağlamak için blokzincirde depolanır ve blokzincir değiştirilemezliği ilkesine dayandırılmaktadır. Bu çalışma modeli ile Waltonchain kullanıcılarına güvenilir, yeniden kullanılabilir ve sürdürülebilir bir sistem hizmeti sunmayı amaçlamaktadır.

Örneğin, 2018 Temmuz ayında Waltonchain, gıdaları tüketiciler için daha güvenli hale getirmek amacıyla Çin'in gıda ürünleri takibini sağlayacak bir sistem olan “WTC-Food” girişimini duyurdu. WTC-Food iki yönlü gıda kimlik doğrulama sistemidir.


C. Waltonchain (WTC) Teknolojisi

1983 yılında Charles Walton tarafından patenti alınan (Waltonchain onuruna verilmiştir), RFID teknolojisi, nesneleri 'etiketleyen' nesnelere eklenen küçük çipler kullanarak gerçek dünyadaki nesneye dijital bir kimlik eklemek için elektromanyetik alanlar kullanır. Bu etiket çipleri, RFID çiplerini tanımlamak için kullanılan RFID okuyucunun görüş alanı içinde olması gerekmemesi dışında, barkodlara benzer bir şekilde çalışır.

RFID Teknolojisi

1983 yılında Charles Walton tarafından patenti alınan RFID teknolojisi, nesnelere eklenen küçük çipler kullanarak “etiketleyen”, gerçek dünyadaki bir nesneye dijital kimlik eklemek için elektromanyetik alanlar kullanır. Bu etiket çiplerinin barkodlara benzer bir şekilde çalıştığı söylenebilir.

RFID teknolojisi II. Dünya Savaşı'ndan beri var olmasına rağmen son yıllarda RFID donanımının üretim maliyetlerinin azalması, çeşitli endüstrilere uyarlanmasının artmasıyla benimsenmesini pekiştirdi. RFID teknolojisinin kullanımının yaygın bir örneği olarak otoyollardaki gişelerde görülebilir. RFID teknolojisi ayrıca perakende sektöründe, envanter doğruluğunu artırmak, perakende tedarik zinciri boyunca malların takibini otomatikleştirmek için ve ilaç endüstrisinde sahte ürünleri belirlemek için kullanılmıştır.

Value Internet of Things (VIoT)

İnternetin işlevi bilgi aktarımında yatmaktadır. Veri ise bilgi çağında en önemli unsurudur. Bir blokzincirde katılımcıların güvenli bir şekilde işlem yapmak için önceden güven oluşturmasına gerek yoktur, çünkü her işlem değişmez ve doğrulanabilir kanıt sağlayan blokzincir teknolojisinin dağıtılmış defterine kaydedilir. Blokzincir, internetin sanal dünyasındaki güven ve eşitlik sorunlarını şeffaflık niteliği sayesinde çözebilme özelliğine sahiptir. Waltonchain, IoT geliştirmede karşılaşılan merkezileşme sorunlarını yeni bir fikirle çözmek için blokzincir teknolojisinin IoT ile kombinasyonunu tanımlamak amacıyla Value Internet of Things (VIoT) teknolojisini geliştirdi.

Örneğin, VIoT teknolojisini lojistik sektörüne entegre edildiğinde aşağıdaki avantajları sağlamaktadır;

  • Blokzincir teknolojisi ile geliştirilmiş güvenlik

  • Bir ürünün kaynağına kadar doğru takibi

  • RFID tanımlama yoluyla sahteciliğe gibi sorunlara karşı koruma

  • Azaltılmış işçilik maliyetleri

Waltonchain, RFID çipinin kendi versiyonunu geliştirmiş ve patentini almıştır. Mevcut avantajlara ek olarak blokzincir teknolojisini destekler ve aşağıdakiler gibi diğer önemli özellikleri ekler;

  • Güvenliği artırmak amacıyla etiket çiplerine bir şifreleme ve şifre çözme modülü yerleştirilmiştir,

  • Etiket çipi, etiket durumu ve anahtar bilgilerinin karmasını depolamak için kendi yerleşik belleğine sahiptir,

  • Etiket çipi tasarım şemasında benzerlikleri önlemek için bazı aşamalar eklenmiştir. Böylece benzerlik olasılığı minimuma indirgenir. Verilerin okunması sırasında veri kayıtlarının atlanma olasılığı da önemli ölçüde azalır.

Waltonchain tokenı olan WTC ERC20 standardında faaliyet göstermektedir. Hem zincir üzerinde hem de zincirler içinde ekosistem WTC tarafından desteklenmektedir. WTC’nin temel işlevlerinden bazıları şunlardır;

  • Temettü faizi

  • Kredi ve ipotek sistemi

  • Dağıtılmış varlık değişimi

  • Dağıtılmış oylama ve yönetişim sistemi

  • Merkeziyetsiz değişim

Waltonchain, Walton ekosistemindeki tek ana zincir olarak bulunmaktadır. Teknolojiyi kullanan herkes kendi tokenleri ve hatta ana zincirden farklı bir fikir birliği algoritması ile bir alt zincir oluşturabilir. Waltonchain, Proof of Stake & Trust (PoST) adı verilen bir fikir birliği mekanizmasını kullanmaktadır. PoST token sahiplerini ya da ekosistem içerisindeki doğrulayıcıları WTC temettüleriyle ödüllendirmesi bakımından Proof of Stake (PoS) fikir birliği mekanizmasına benzerlik göstermektedir. Proof of Stake & Trust (PoST) fikir birliği algoritmasına eklenen “Trust” kelimesi ekosistemin daha kaliteli, daha dürüst nodeları diğerlerinden daha fazla ödüllendirmesine dayanmaktadır.


D. Waltonchain (WTC) Ekibi ve Şirketi

2017 yılında Do Sanghyuk ve Xu Fangcheng tarafından Çin'de kuruldu. 2017'nin sonlarında piyasaya sürülen ancak 2015'ten beri üzerinde çalışılan bir projedir.

Do Sanghyuk, Waltonchain’in kurucusu ve CEO’sudur. “Çin-Kore Kültürel Değişim Geliştirme Komitesi Başkan Yardımcısı, ET News eski Direktörü ve Güney Kore Seongnam için Çin-Kore Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Komitesi eski Başkanı” görevlerinde yer almıştır. Ayrıca Kore Blockchain Enstitüsü'nü kurdu.

Xu Fangcheng, Waltonchain’in kurucularından biridir. Septwolves Group Ltd.’nin Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörüydü.


F. Waltonchain (WTC) İş Birlikleri

Waltonchain, stratejik ortaklıklar ve beraberinde gelen yatırımcı grubuna ulaşma hedefiyle ilerlemektedir. İş birliklerinden bazıları şunlardır;

21 Haziran 2018'de FashionET (önceki adıyla Fashion Chain), Waltonchain ile stratejik bir ortaklık anlaşması imzaladı ve Ginkgo Capital'den stratejik yatırım aldı. Bu iş birliğiyle Waltonchain'in RFID etiketleri FashionET platformundaki tüm moda ürünleri kapsamında aktif hale getirildi. Her ürün ayrı ayrı global ve benzersiz bir kimlikle donatılarak, tüm dolaşım süreci bilgileri kaydedilmektedir. Bu çözüm blokzincir teknolojisi aracılığıyla moda ürünlerinin izlenebilirliğine hizmet etmeyi hedeflemektedir.

26 Şubat 2018’de Waltonchain'in bir yan kuruluşu olan IOT Technology, havalimanı işletme hizmetlerine odaklanan bir şirket olan Ishijah Trading ile akıllı yiyecek ve içecek yönetim sistemi konusunda stratejik bir ortaklık ve satın alma anlaşması imzaladı. Müşteriler tarafından sipariş edilen yiyeceklere bağlı RFID etiketleri ve RFID akıllı faturalama platformundan yararlanılmasıyla yeni çip tabanlı akıllı fatura modeli oluşturulmuştur. Veriler otomatik olarak zincire yüklenmektedir.

Mart ayında ilk blokzincir tabanlı koleksiyon veritabanı platformunu oluşturan Freyrchain ile iş birliği yaptı.


G. Waltonchain (WTC) Değerlendirme

Küresel anlamda her sektörde teknolojinin inovasyonel kullanımı günümüzde olduğu gibi gelecektede evrilerek karşımıza çıkmaktadır. Waltonchain bu bağlamda bir tedarik zinciri platformu olarak hizmet veren bir teknoloji altyapısına sahiptir. Gerçek dünya unsurlarını blokzincir teknolojisine entegre eder. Kurumsal işletmelere kendi alt zincirlerini oluşturmaları ve Walton ana zincirinden yararlanmaları için verimli bir teknoloji sistemi sunmaktadır. Devlet ve özel sektör kapsamında nitelikli iş birliklerinin bulunmasının yanı sıra aldığı yatırımlar projenin güçlü ve istikrarlı ilerlemesinde önemli bir unsurdur.