Waves (WAVES) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Waves (WAVES) Nedir?

Projenin Adı: Waves

Projenin Belirteci: WAVES

Projenin İnternet Sitesi: https://waves.tech/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/wavesprotocol

Projenin İzahnamesi: https://docs.waves.tech/en/


A. Waves (WAVES) Nedir?

Waves, topluluk tabanlı açık kaynaklı merkeziyetsiz bir kripto para projesidir. Waves (WAVES), geliştiricilerin ölçeklenebilir, kullanılabilir uygulamalar oluşturabilmeleri için merkeziyetsiz açık kaynaklı teknoloji tasarımı sunmaktadır. Merkeziyetsiz uygulamalar (DApps) ve akıllı sözleşmeler, çok amaçlı bir blokzincir platformu olan Waves tarafından desteklenmektedir. Waves Haziran 2016'da tanıtılmıştır.


B. Waves (WAVES) Neler Sunmaktadır?

Platform, karmaşık akıllı sözleşmeler yerine, komut dosyaları aracılığıyla kolayca token oluşturmayı sağlar. Bu komut dosyaları, kullanıcı hesaplarında çalışır ve tokenleri kullanıcı hesapları üzerinden yönetme olanağı sunar. Ayrıca, oluşturulan tüm tokenler, Waves'in yerleşik merkeziyetsiz borsası (DEX) olan WAVES.Exchange üzerinde işlem görür. İsteğe bağlı olarak, kullanıcılar Waves platformu üzerinde dApp'ler (dağıtık uygulamalar) geliştirebilirler. Bu Web 3.0 tabanlı dApp'lerle, Waves yeni nesil internetin öncüsü olmayı amaçlar. Bununla birlikte, Waves ağı içerisinde aynı adı taşıyan bir kripto para birimi de bulunmaktadır. Bu kripto para birimi, platformun çeşitli kullanım durumlarını destekler. Waves, geniş bir yelpazede hizmet sunarak, kullanıcıların token oluşturmasını, ticaretini yapmasını ve dApp'ler geliştirmesini sağlayarak yenilikçi bir ekosistem oluşturmayı hedefler.


C. Waves (WAVES) Teknolojisi

Waves platformu, iki ana bileşen olan tam düğüm (full node) ve hafif düğüm (hafif node) olarak işlev görür. Tam düğümler, tüm işlemlerin kaydını tutarlar. Ancak hafif düğümler, işlemleri doğrulamak ve ağ ile etkileşim kurmak için tam düğümlere ihtiyaç duyarlar.

Waves LPoS Blokzinciri

Geleneksel PoS modellerinde, düğümler yeni bloklar eklemek için belirli bir miktarda jetonu işlemek zorundadırlar. Ve düğümler, işlemeye koydukları jeton miktarı arttıkça blok eklemek için daha fazla güç elde ederler. Ancak bu durum, işlemek için jetonlarını ağda kilitli tutmanızı gerektirir. Ancak LPoS sayesinde, tam düğümlerden birini seçerek yeni bloklar oluşturabilirsiniz ve jetonları ödünç veren düğümler, ödeme yapmadan pay alabilirler.

Waves NG

Waves NG, hangi düğümün bir sonraki bloğu çıkaracağına karar veren bir protokoldür. İlk olarak Bitcoin (BTC) için önerilmiş olsa da, sonradan Bitcoin topluluğu tarafından kabul edilmemiştir. Waves NG, Waves ağını ana blok ve mikro blok olarak adlandırılan iki bölüme ayırır. Ana bloklar, rastgele seçilen PoS madencileri tarafından oluşturulur. Daha sonra diğer düğümler tarafından kullanılmak üzere açık anahtarlar üzerinden mikro bloklar oluşturulur.


D. Waves (WAVES) Ekip ve Şirket

Waves, binlerce farklı proje için token oluşturmayı sağlayan ve çeşitli süreçleri kolaylaştıran merkeziyetsiz bir blokzincir platformdur. 2016 yılında Ukraynalı geliştirici Alexander Ivanov tarafından hayata geçirilmiştir. Waves’in temel ekibi genellikle Ukrayna ve Rusya kökenlidir, ancak Waves'in merkeziyetsiz yapısı, dünya genelinde her köşeden erişilebilen küresel bir blokzinciri anlayışını temsil ediyor.

Günümüzde Waves projesi, 150'yi aşkın yetenekli profesyonelden oluşan bir ekip ile başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Bu karmaşık ağ, Waves'i yalnızca dijital bir para birimi olarak değil, aynı zamanda sınırları aşan yeniliklerin bir teşvikçisi olarak da konumlandırmıştır. Waves, sadece bir dizi proje için değil, aynı zamanda dünya genelindeki karmaşık ilişkiler ağında yankı uyandıran bağlantıları kurarak sınırları aşan bir inovasyon kaynağı olarak öne çıkmaktadır.


E. Waves (WAVES) Dijital Varlık Ekonomisi

Waves 2016 yılında piyasaya sürülmüştür. Waves ağı üzerinde birden fazla amaç için tasarlanan bir ERC20 tokeni olarak hizmet vermektedir. Toplam token arzı 112,162,558 WAVES’den oluşmaktadır.


F. Waves (WAVES) Değerlendirme

Projenin temel hedefi, blokzincir tabanlı ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesine destek olmaktır. Bu bakımdan Waves, Ethereum'un ilk günlerindeki gibi bir rol üstlenmiştir. Waves, günümüzde Solana, Avalanche ve Cardano gibi platformlarla benzer bir yapıda, merkeziyetsiz uygulamaların geliştirilebileceği bir platform olarak konumlandırılabilir. Waves'nin öne çıkan özelliklerinden biri, rakiplerinden ayıran WavesNG uzlaşma algoritmasıdır. Aynı şekilde, Waves olarak bilinen yerel token, ağ içindeki hizmetleri sağlama ve yatırım aracı olarak ilgi çekme potansiyeline sahiptir.