XRP Sahipleri de Ripple Davasına Dahil Oluyor!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple’a açmış olduğu dava sürecine XRP sahipleri de dahil oluyor.

Dava sürecinde gelişmeler ardı ardına gelirken bir girişim de XRP sahipleri tarafından gerçekleştirildi. Deaton Hukuk Bürosu’ndan John Deaton, 6 bin XRP sahibi adına SEC ve Ripple davasına üçüncü bir taraf olarak dahil olmak için 14 Mart Pazar günü mahkemeye başvuru gerçekleştirdi. Dava sürecinde XRP sahiplerinin çıkarını temsil eden bir taraf olmadığı gerekçesiyle yapılan bu başvurunun, genel olarak Ripple’ın tezlerini destekler doğrultuda olduğu görünüyor.

Kendisi de XRP sahibi bir kriptocu olan avukat Deaton, web sitesinde yapmış olduğu açıklamayla bu dava sürecinde XRP sahiplerinin toplamda 15 milyar dolarlık bir kaybının olduğunu belirtiyor. Dava haberinin duyulmasıyla birlikte, inceleme yazımızda da belirttiğimiz gibi, çok sayıda dijital varlık platformundan ve dijital varlık fonundan çıkarılan XRP’nin değeri kısa süre içerisinde 76 cent’ten 18 cent’e kadar düşmüştü. Deaton, Ocak ayında da SEC’ye, Ripple yöneticilerinin yapmış olduğu XRP satışları ve bireysel yatırımcıların ikincil borsalardan yaptığı XRP alımları arasında bir ayrım yapmasını, bir anlaşma olduğu takdirde tazmin edilecek miktarın SEC’nin faaliyetleri sonucu büyük kayıplar yaşayan XRP sahiplerine dağıtılmasını talep eden bir başvuru yapmıştı. Fakat bu başvuru SEC tarafından reddedilmişti.

Ayrıca, geçtiğimiz hafta içerisinde SEC, yetkilerini kullanarak dava boyunca suçladığı Ripple’ın kurucu ortağı Christian Larsen ile birlikte şirketin CEO’su Bradley Garlinghouse’un finansal geçmişine ve harcama kayıtlarına dair inceleme yapılmasını talep etmişti. Dava avukatları, davalıların XRP satışları ve Ripple’dan elde ettikleri gelire dair yeterince bilgi paylaştıkları ve fazlasını talep etmenin uygunsuz olduğunu belirterek bu talebi reddettiklerini açıkladı. SEC’nin talebinde geçtiğimiz yıllara dair banka hesap dökümleri, işlem kayıtları, elektronik transferler gibi verileri de içeriyor.