%51 Saldırısı Nedir?-banner-imageAkademi

%51 Saldırısı Nedir?

Gelişen blokzincir ekosistemi içerisinde barındırdığı; merkeziyetsizlik, güvenlik ve hız gibi majör faydaların yanında, sistem açıklarına dayanan tehlikeler de barındırmaktadır. Gelişmeye devam eden her teknolojide olduğu gibi blokzincir teknolojisinin de alacak çok yolu bulunuyor. Bu yazımızda, blokzincir tabanlı merkeziyetsiz kripto para projelerinde yaşanabilecek bir tehlike olan %51 Saldırısı’ndan bahsedeceğiz.

Bitcoin resmi olarak 2009 yılında piyasaya sürüldü. Merkeziyetsiz yapısını korumak adına blokzincir teknolojisini kullanan Bitcoin’in fikir birliği mekanizması ise Proof of Work’tü. Blokzincirler, içerisine işlenecek her verinin şifrelendiği ve belirli zaman aralıklarında blok adı verilen yapının içerisinde saklanarak her yeni blokta bir önceki bloğa ait bir özetin bulunduğu ve tüm bu verilerin birden çok veri depolama noktasında saklandığı bir yapıdadır. Her blokzincir bir fikir birliği (konsensüs) mekanizmasına sahiptir.

Merkeziyetsiz yapıya sahip kripto para projelerinin, sistemlerinin aksamadan çalışması için sahip olduğu fikir birliği mekanizmasına uygun olarak bloklarını işleyecek insan güçlerine ihtiyaç duyar. Bu güçler, Bitcoin’in sahip olduğu PoW mekanizmasına özgü olarak madenciler ya da PoS mekanizmasında yer alan doğrulayıcılar olarak da karşımıza çıkabilir. Proof of Work ve Proof of Stake mekanizmalarını örnek göstermemizin sebebi ise ekosistemde en yaygın kullanılan iki fikir birliği mekanizması olmasıdır. Kripto para birimleri, blokzincirdeki tüm işlemleri doğrulamak için bir madenci veya doğrulayıcı ağına dayalı çalışmaktadır.

Bir kişi veya grup, bir kripto para birimi ağının tüm bilgi işlem gücünün veya doğrulama yetkisinin yarısından fazlasının kontrolünü ele geçirdiğinde %51 saldırısı meydana gelir. Bir kripto para biriminin blokzincirinin çoğunluk kontrolüne sahip olmak, o grubun veya kişinin işlemler oluşturmasını ve manipüle etmesini sağlar.

Adsız tasarım (2).jpg

Tek bir kötü kullanıcı veya birlikte hareket eden kötü kullanıcılar grubu, bir blokzinciri için toplam ağ hash oranının %50'sinden fazlasını kontrol ederse, ağın fikir birliği mekanizmasını geçersiz kılabilir ve çift harcama gibi kötü niyetli eylemlerde bulunabilirler. Çift Harcama (Double Spending) hakkındaki detaylı akademi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Saldırgan, işlemlerin sırasını kasıtlı olarak değiştirmek için yeterli madencilik gücüne sahip olacak ve işlemlerin bazılarının veya tamamının onaylanmasını engelleyecektir. Blokzincirleri çalıştırmak için Proof of Work mekanizmasını kullanan kripto para birimleri, kripto para biriminin madencilik veya bilgi işlem gücünün %51'i toplanarak kontrol edilebilirken, Proof of Stake kullanan kripto para birimleri ise ilgili kripto para biriminin dolaşımdaki miktarının %51'ine sahip olarak kontrol edilebilir. Bunun sebebi ise Proof of Stake’de doğrulayıcı olabilmek için kripto varlıkların stake edilmesidir. ,

Diğer bir yandan, büyük ağlarda özellikle de en güvenli kripto para birimi ağı olarak kabul edilen Bitcoin blokzincirinde %51 saldırılarının gerçekleşmesi her ne kadar imkansız olmasa da çok olası değildir. Büyük blokzincirlerin çoğu henüz bu tür bir saldırıya maruz kalmamış olsa da, %51 saldırıları diğer küçük zincirlerde görülmüştür. Örneğin, ana Bitcoin zincirinden bir fork olarak yaratılan Bitcoin Gold, Mayıs 2018'de %51 saldırısına uğradı ve saldırıda 18 milyon USD değerinde BTG çalındı.