ApeCoin (APE) Neden Yükseldi? - 12.09.2022

ApeCoin (APE), APE ekosisteminde Ethereum tabanlı bir yönetişim tokenidir. ApeCoin, tüm ApeCoin sahiplerine açık bir yönetim kuruluşu olan ApeCoin DAO tarafından başlatıldı. DAO'nun yanı sıra, ApeCoin protokolünü yöneten APE Vakfı ve ApeCoin Kurulu olmak üzere iki kuruluş mevcuttur. APE Vakfı; günlük idari işleri, teklif yönetimini ve "DAO topluluğunun fikirlerinin gerçeğe dönüşmek için ihtiyaç duydukları desteğe sahip olmasını sağlayan diğer görevleri" yerine getirir. ApeCoin protokolü diğer NFT ve kripto projelerinin ayak izlerini takip etmektedir. APE geliştiricilerin tokeni oyunlarına, hizmetlerine ve diğer projelerine dahil ederek ekosistemi kullanmalarına olanak tanıyan bir araç görevi görür.

Popüler NFT koleksiyonu Bored Ape Yacht Club'ın (BAYC) yerel kripto para birimi ApeCoin (APE) yukarı doğru ivme yaparak dikkatleri üzerine çekti. APE, son 24 saatte %6 yükselişle 100 TL’den işlem görüyor. APE’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %200 artışla yaklaşık 542 milyon USD olarak seyrediyor. LunarCrush verilerine göre de ApeCoin 10 Eylül’de sosyal medya platformları Twitter ve Reddit'teki gönderilerde en çok bahsedilen ve etkileşim alanlar arasında 68. sırada yer aldı.

APE’deki bu artışın nedeni Bitcoin'in fiyatının artış göstermesi akabindeki piyasa toparlanmasının bir parçası olmasının yanı sıra Ape Vakfı’nın projenin Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonu (DAO) için yeni bir oylama sürecine ilişkin önerilerini kısa süre önce detaylandırması da olmuş olabilir. Öneriler hayata geçirilirse, bir konsey koltuğu için seçimler yıllık değil üç ayda bir yapılacak. ApeCoin'in resmi Twitter hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Bu, sorumlu bir şekilde yeni üyeler getirmek için istikrarlı bir ortam yaratır ve DAO'nun topluluktan yeni fikirler getirirken aynı zamanda bilgiyi verimli bir şekilde aktarmak ve işletmek için tutarlılığa sahip olmasını sağlar."