Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan yeni bir anketin sonuçları, merkez bankalarının sabit koinlere büyük ilgi duyduğunu gösteriyor.
Çarşamba günü yayınlanan anket, BIS'in merkez bankalarının dijital para birimleri üzerindeki çalışmalarının durumuna ilişkin son büyük çalışmasından bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra gerçekleşti. O zamandan beri, anketin yazarlarına göre, daha fazla merkez bankası pilot programlar doğrultusunda ve ilk denemelerin ötesinde hareket etmeye başladı. Bununla birlikte BIS, CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi) ile ilgili, ankete katılan merkez bankalarının yaklaşık %60'ının hala erken aşamalarda olduğunu belirtti:
"Çoğu merkez bankası şu anda CBDC'lerin durumunu bir şekilde araştırıyor ve genel olarak anket, tamamen kavramsal araştırmadan deney ve pilot projelere doğru sürekli bir geçiş olduğunu gösteriyor. Yine de, bu gelişmelere rağmen, CBDC'lerin yaygınlaşması hala uzakta gibi görünüyor.”
Sabit koinler konusunda, BIS anketi, ankete katılan merkez bankalarının üçte ikisinin, sabit koinlere veya ABD doları gibi itibari para birimlerine bağlı dijital para birimlerine odaklandığını gösterdi. Bu çalışma, "sabit koinlerin finansal istikrar üzerindeki etkisini incelemeye" odaklanmıştır.
Merkez bankası anket raporuna ek olarak, BIS kurumun genel müdürü Agustín Carstens'in açıklamalarına göre Carstens, merkez bankalarının dijital para ihraççıları olarak hizmet etmesi gerektiğini savundu:
"Dijital para birimlerine ihtiyaç duyulursa, bunları ihraç edecek olan merkez bankaları olmalıdır. Eğer yaparlarsa, CBDC'ler yenilikte önemli bir rol oynayabilir, ödemelerde rekabeti ve verimliliği teşvik edebilir."