Bulut Madenciliği Nedir?-banner-imageAkademi

Bulut Madenciliği Nedir?

Bulut madenciliği madencilere donanım ve ilgili yazılımı kurmadan, üçüncü bir taraftan (bulut madenciliği hizmet sağlayıcısı) kiralanan işlem gücünü (Hash Rate) veya madencilik cihazını kullanarak kripto para birimlerini üretme sürecidir. Kısaca bulut madenciliği servis sağlayıcıları, madencilik yapmak isteyen kullanıcılara hiçbir yatırım yapmasını gerektirmeden madencilik yapma fırsatı sunar. Madencilik yapmak isteyen kullanıcılar gerekli ekipmanları çevrimiçi kiralar. Madencilik için gereken ekipmanlar servis sağlayıcı tarafından temin edilir ve muhafaza edilir. Böylelikle kullanıcılar, madencilik için gereken ilgili donanımlara yatırım yapmadan sistemin bir parçası olabilir.

Bu yazımızda Bulut Madenciliği Nedir ve Diğer Madencilik Çeşitlerinden Farklı Nedir? gibi konulara göz atacağız.

Nasıl Çalışır?

Bulut madenciliğinin, diğer madencilik türlerinden hiçbir farkı yoktur ve aynı madencilik prensipleri üzerinde çalışır. Bulut madenciliğinde, madenciler hizmet sağlayıcısı tarafından paylaşılan ekipmanı kullanarak karmaşık matematik problemlerini çözmek için madencilik güçlerini bir araya getirir.

Süreç kullanıcıların sözleşme imzalaması ile başlar ve sözleşme esnasında kullanıcılar istedikleri işlem gücü oranını belirleyebilirler. Sözleşmeler kısa süreli olabilir fakat genellikle 1-2-5-10 yıllık veya ömür boyu olacak şekildedir. Sözleşme sürecinde kullanıcılar aylık olarak belirlenen ücreti ödeyeceğini beyan ederler. Hizmet sağlayıcılar ise kiralanan işlem gücü oranını garanti eder. Sözleşmeyi kabul ettikten sonra süreç hemen başlar diğer madencilik türlerindeki gibi yatırım veya ön hazırlık yapılmasına ihtiyaç yoktur. Kısaca kripto para madenciliği için kullanılan ekipmanlar, hizmet sağlayıcıları tarafından temin edilir. Kullanıcılar kullandıkları madencilik cihazları için aylık ödeme yaparlar.

Bulut Madenciliği Çeşitleri;

Sunucu Kiralama

Sunucu kiralama yolu ile yapılan bulut madenciliğinde kullanıcılar işlem gücü yerine ASIC veya diğer madencilik cihazlarını kiralar. Sunucu kiralamada, hizmet sağlayıcı işlem gücünü garanti etmez, işlem gücü solo madencilikteki gibi cihazın performansına bağlıdır. Cihazların kontrolü tamamen kullanıcıya kalmış durumdadır. Madenci havuzlarına katılmak kullanıcının inisiyatifine bağlıdır. Cihazın bakım ve onarım masrafları kullanıcı tarafından karşılanır.

İşlem Gücü Kiralama

Kullanıcı ve hizmet sağlayıcı arasındaki anlaşma işlem gücü üzerinden yapılır. Bulut madencilik hizmeti veren kurum, sözleşmede belirtilen işlem gücünü sağlamak zorundadır. Ayrıca kullanıcılar cihazların bakım, onarım, muhafaza, vb. gibi giderlerinden sorumlu değildir.

Avantajları

  • Kripto para madenciliği yapmak için madencilik cihazlarına yatırım yapmanıza gerek kalmaz.

  • Madencilik için gereken teknik deneyiminiz olmasa bile sürece hemen başlayabilirsiniz.

  • Madencilik cihazlarının çıkardığı ısı, ses vb. gibi problemlerden arınmış bir şekilde mining işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Mining ekipmanlarında veya yazılımda yaşanacak teknik arızalar sizin sorumluluğunuzda değil.

  • Kullanılan cihazların zamanla yıpranması ve performansının düşmesi sizin işlem gücü performansınızı etkilemez.

  • Artan elektrik ücretleri karlılık oranınızı etkilemez.

Dezavantajları

  • Sektördeki olumsuz gelişmelerden dolayı madencilik geliriniz düşebilir, fakat sizin hizmet sağlayıcı platforma ödeyeceğiniz miktar sabit kalacaktır.

  • Dolandırıcılıklara karşı korumasız kalabilirsiniz. Hizmet sağlayıcının iflas etmesi veya farklı sorunlarla karşı karşıya kalması, yatırımlarınızı doğrudan etkileyecektir.

  • Madencilik yazılımlarına müdahale edemezsiniz.

  • Madencilik kar oranları diğer alternatiflere göre oldukça düşüktür.