Chainlink, Yeni İzahnamesini Yayınladı

Dün (15 Nisan Perşembe günü), Chainlink tarafından yeni bir izahname yayınlandı. Chainlink 2.0 yükseltmesinin gerçekleştirileceği belirtilen duyuruda akıllı sözleşme dağıtımını kolaylaştırmayı içerecek yeni iyileştirmeler yapılacağı açıklandı.

Üç yıl önce orijinal Chainlink izahnamesinin yayınlanmasından bu yana, Chainlink, merkeziyetsiz finans (DeFi), sigorta, oyun, eşsiz tokenler (NFT'ler) ve daha fazlası dahil olmak üzere ortaya çıkan her akıllı sözleşme dikeyinde en yaygın kullanılan merkezi olmayan oracle çözümü haline geldi. Chainlink Network'te bulunan genişleyen merkezi olmayan hizmetler paketi, birçok önde gelen blokzincirinde yeniliği besleyerek geliştiricilere bir dizi temel oracle işlevi sunmaktaydı. Chainlink, paylaştığı duyuruda şu şekilde bir açıklamada bulundu:

“Oracle destekli akıllı sözleşmelerin geleceği için iddialı bir vizyon ortaya koymak adına yeni bir izahname sunuyoruz: “Chainlink 2.0: Merkezi Olmayan Oracle Ağlarının Evriminde Sonraki Adımlar”. Chainlink Merkezi Olmayan Oracle Ağları, Chainlink'in bugün zaten sağladığı harici verilere ek olarak, son derece ölçeklenebilir, gizli ve güvenli zincir dışı hesaplama biçimleriyle akıllı sözleşmeleri geliştiren merkezi olmayan bir metal katman oluşturmaya devam edebilir.”

Yapılan duyuruda bildirildiği üzere yeni izahname, hibrit akıllı sözleşmeler oluşturmak için yeni bir mimari sunmaktadır. Merkezi Olmayan Oracle Ağları, blokzincirlerinin sağlayamayacağı temel yetenekler sunar ve kısmen güvenlik için blokzincirlerine dayanan, özellik zenginliği ve zincir dışı sistemlerin ölçeklenebilirliğini sağlamaktadır. Bu yeni soyutlama katmanının sonucu, çok daha geniş bir kullanıcı setini ve kullanım durumlarını destekleyebilen çok sayıda güvenli, özellik açısından zengin akıllı sözleşme uygulamalarına güç veren, büyüyen bir Chainlink Merkezi Olmayan Hizmetler paketi olarak düşünülebilir.