Çin Merkez Bankası’nın Dijital Yuan Kartı, Biyometri ve Parmak İzi Tarama Özelliğine Sahip Olacak

Çin Merkez Bankası’nın yakında çıkacak olan dijital yuan kartının, biyometri ve parmak izi taramasına sahip olacağı açıklandı.

Çin'in Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DCEP) sisteminin lansmanı giderek yaklaşıyor. Geçen hafta, akıllı kart üreticisi Chutian Dragon ve IDEX Biometrics, şirketlerin dijital bir yuan ödeme kartı üzerinde çalıştığını duyurdu. Çin'den gelen bölgesel raporlar, DCEP ile çalışmak üzere özel olarak tasarlanmış yeni bir akıllı kartın oluşturulduğunu ve kartın biyometri içereceğini belirtiyor.

Merkez bankası dijital para birimi (CBDC) söz konusu olduğunda Çin, aksiyon alan ilk ülkeler arasında. IDEX Biometrics, şirketin DCEP projesi hakkında yaptığı son duyuruda, bir CBDC ağı için biyometrik ödeme kartının gerekli olduğunu belirterek şu şekilde bir açıklamada bulundu:

“Ortalama bir kişi için bu yeni para birimi, daha düşük banka ve işlem ücretlerini getirse de, hırsızlardan ve bilgisayar korsanlarından da daha fazla korunması gerektiği anlamına gelitor. İzlenebilir bir para birimini çalmak, bir cüzdan çalmanın anonimliğinden daha az çekici ama yine de biyometrik ödeme kartı olmadan olasılığı az olsa bile bu mümkün.”

“Biyometrik bir ödeme kartı, bir akıllı telefondan daha küçük ve daha ucuzdur ve pil gerektirmez. Bu, herkesin sahip olabileceği, ağ bağlantısına ve elektrik prizlerine daha az bağımlı olabileceği anlamına gelir.”