DeFi Likidite Havuzları Nedir ve Nasıl Çalışır?-banner-imageAkademi

DeFi Likidite Havuzları Nedir ve Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerinin altında yatan birincil teknolojilerinden biri likidite havuzlarıdır. Bir likidite havuzu, akıllı sözleşmelerle kilitlenmiş fonların oluşturduğu likidite birikimidir. Likidite havuzları, merkeziyetsiz bir şekilde borç verme ve borç alma işlevini etkinleştirmek için kullanılır. Aynı zamanda likidite havuzları sayesinde, havuza likidite sağlayan yatırımcılar pasif gelir elde edebilir.

Likidite Nedir?

Likidite, bir varlığın hızlı ve değerini kaybetmeden satılabilmesi veya değiş tokuş edilebilmesinin ölçülmesidir. Başka bir deyişle likidite, bir varlığın ne kadar kolay nakde çevrilebileceğinin bir ölçüsüdür. Satması daha zor olan varlıklar daha az likit veya likit olmayan varlıklar olarak adlandırılır. En likit ve dolayısıyla en kolay transfer edilebilen varlık nakittir.

Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Likidite Havuzu Nedir? Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz Finans’ın işleyişi önemli ölçüde likidite havuzlarına bağlıdır. Pasif gelir elde etmek isteyen kullanıcılar varlıklarını ilgili platforma kripto para olacak şekilde stake eder. Böylelikle yatırımcı sisteme likidite sağlamış olur ve bunun karşılığında ödüllendirilir. Sonuç olarak, platform üzerinde daha hızlı işlem yapılmasına izin veren likidite sağlanmış olur. Böylelikle likidite havuzları platform üzerindeki likidite sorununu yatırımcıları teşvik ederek çözmüş olur. Kısaca likidite havuzları, akıllı sözleşmeler ile güvence altına alınan dijital kripto para arzlarıdır. Defi platformlarındaki varlıklar genellikle bir algoritmaya göre fiyatlanır. Bunun yanı sıra geleneksel borsalardaki gibi emir defteri kullanan DeFi platformları da mevcuttur. Likidite havuzlarının önemli bir bileşen otomatik piyasa yapıcılardır(AMM). Basitçe söylemek gerekirse AMM, varlıkları fiyatlandıran otomatik bir protokoldür. Piyasa yapıcıların kullanılması kripto para birimlerinin otomatik ve izinsiz bir şekilde akıllı sözleşme güvencesiyle takas edilmesine olanak sağlayan bir algoritmadır.

Artıları

  • Kullanıcıların likidite sağlamalarına ve kripto paralarını stake etmesine karşılık sağladığı getiri ile pasif gelir elde edilmesine olanak sağlar.
  • Birçoğu merkeziyetsizliğe uygun olacak şekilde herkesin görebileceği akıllı sözleşmeler kullanır.

Eksileri

  • Fon havuzu, merkeziyetsiz yapıya aykırı olarak küçük grupların kontrolünde olabilir.
  • Zayıf güvenlik protokolleri nedeniyle likidite sağlayıcıları için kayıplara neden olan açıklar bulunabilir. Bu, protokolün güvenliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.