Deutsche Bundesbank Dağıtık Defter Teknolojisini Kullanarak Test Gerçekleştirdi

Almanya'nın merkez bankası Deutsche Bundesbank, geleneksel finans altyapısını blokzincir teknolojisiyle birleştiren bir proje üzerinde başarılı testler gerçekleştirdi.

Katılımcılar, merkez bankası dijital para birimini (CBDC) oluşturmaya gerek kalmadan blokzincir teknolojisi ile geleneksel ödeme sistemleri arasında teknolojik bir köprü kurmanın mümkün olduğunu gösterdiler. Test sırasında, Federal Hükümetin Finans Ajansı, dağıtık defter teknolojisi (DLT) sisteminde birincil ve ikincil piyasa işlemlerinin de DLT kullanılarak kapatıldığı on yıllık bir özel tahvil çıkardı. Testin bir parçası olarak, Alman Finans Kurumu, DLT tetikleme sistemi aracılığıyla 10 yıllık tahvil ihraç ederken, aynı zamanda birincil ve ikincil piyasalarda menkul kıymet alım satımını test etti. Test sırasında gerçekleştirilen işlemler yasal olarak bağlayıcı değildi. Ayrıca, teste Citibank, Barclays, Goldman Sachs, Commerzbank, DZ Bank ve Société Générale'den katılımcılar da dahil edildi.

Sistemin, Bundesbank'ın dahili sistemi ile DLT arasında bir bağlantı oluşturan iki yazılım modülüne dayandığı bildirildi. Banka, token tabanlı bir sistem oluşturmak yerine, bir işlemin kapatıldığını ve paranın güvenli bir şekilde el değiştirebileceğini belirten bir “tetikleme” başlatan arayüz yarattı. Bundesbank'ın son testlerinin açıklanmasının ardından, aynı zamanda Bundesbank yönetim kurulu üyesi olan Balz, tüm Eurosystem’in bu teknolojiyi bir CBDC başlatabileceğinden çok daha hızlı bir şekilde benimseyebileceğini öne sürdü:

“Başarılı bir testin ardından, Eurosystem en azından CBDC yayınlamak için gerekenden çok daha kısa bir sürede böyle bir çözümü uygulayabilmelidir.”