Diogo Monica, Anchorage’ın Kripto Bankası Olmasının Ne Anlama Geldiğini Anlattı

Anchorage'ın kurucu ortağı ve başkanı Diogo Monica ile yapılan bir röportajda, Anchorage’ın kripto bankası olmasının ne anlama geldiğini anlattı.

Ocak ayında Anchorage, Para Birimi Denetleyici Ofisi'ne (OCC) yaptığı başvurunun şartlı onayı sayesinde ABD'de federal olarak yetkilendirilmiş ilk dijital varlık bankası olduğunu duyurdu. 2017 yılında kurulan firma, güvenli kripto para saklama hizmeti ile tanınıyordu. Ancak Monica'ya göre, Anchorage şimdi bir kripto sorumlusu olarak köklerinin ötesine ve tam teşekküllü bir kripto bankası olma yoluna doğru genişliyor.

Firmanın B serisinin, Temmuz 2019’da 40 milyon dolar kâr elde ettiğini söyleyen Monica, "Gereğinden fazla paramız vardı, aslında iş çok iyi gittiği için B Serisi paramızın yarısını bile harcamamıştık" dedi. Ayrıca, firmanın Singapur’un egemen varlık fonu GIC’nin liderliğindeki bir turda topladığı 80 milyon doların “stratejik büyüme” için ayrıldığını da belirtti.

Anchorage’ın Dijital Varlık Bankacılığı Hizmetleri

Monica'ya göre Anchorage'ın kurumlar için geliştirdiği borç alma ve borç verme (lending) araçları artık en hızlı büyüyen iş kolu. Anchorage’ın ilk olarak Haziran 2020'de kripto para birimlerine karşı garantili kredi vermek için Silvergate Bank ile işbirliği yaptığını belirten Monica, şu şekilde bir açıklama yaptı:

“Anchorage, kripto ile teminatlandırılmış ABD dolarıyla borç almanıza izin veriyor. Silvergate doları temin eden kişi ve Anchorage teminat yönetimi yapıyor.”

Ayrıca Monica, henüz açıklanmayan daha fazla bankanın da yakında platform aracılığıyla bu şekilde borç verme konusunda Silvergate'e katılacağını söyledi:

“2021'de hiç beklemediğim ilginç olaylardan biri, bankaların bize belirli sorularla, kriptoda istedikleri belirli projelerle geliyor olmaları.”

Geleneksel bankacılık uygulamalarının kripto para birimlerinde kullanılan uygulamalarla çok benzeme sebebinin aşağı yukarı ikisinin de aynı olmasından kaynaklandığını söyleyen Monica, Anchorage’ın kripto bankacılık modelinin kendine özgü ilginç özellikleri olduğunu belirtti. İlk olarak, Anchorage platformunda kurumların koyduğu sermaye, kurumların kendilerinin açık izinleri olmadan ödünç verilemez:

“Anchorage'ı kullandığınızda kriptonuz sizindir, ona sahip olursunuz ve getiri elde etmek için borç verme havuzlarımızı açıkça seçmeniz gerekir. Bu, geleneksel bir bankacılık yapısından farklıdır.”

Bununla birlikte Monica, federal tüzük sayesinde Anchorage'ın şu anda yasal statü açısından ulusal bankalarla aynı seviyede olduğunu vurgulamak istese de yine de bu tam olarak doğru değil, çünkü lisans bu aşamada hala koşullu.

Ocak ayında yayınlanan bir rapor, Anchorage'ın şartlı onayını tam kapsamlı bir lisansa dönüştürmek amacıyla belirli kriterleri yerine getirmek için ilk onay tarihinden itibaren altı ayı olduğunu göstermektedir.

Anchorage tarafından geliştirilen araçlar, çoğu zaman mevcut borsa yatırım ürünlerinin yanı sıra, kullanıcıları için giderek daha fazla kripto yatırım ürünleri eklemek isteyen neo-bankalar ve yeni aracılar tarafından da talep edilebilir. Bu, Visa'nın bu yılın başlarında duyurduğu bir anlaşmaya benziyor: Neo-bankası olan First Boulevard’ın müşterileri için kripto ticareti ve saklama araçlarını sunmaya başlaması. Monica, Visa’nın katılımının bu tür bir hizmet için potansiyel pazar hakkında çok şey anlattığını söyledi:

“Halihazırda onaylanmış bir pazar ve ürüne doğrulanmış bir ilgi olmadıkça, Visa gibi bir şirketin böyle bir ürün sunmasının hiçbir yolu yoktur. Size bunun için olan ilginin sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde değil, her yerde tavan yaptığını söyleyebilirim.”