Dusk Network (DUSK)-banner-imageKoin İncelemeleri

Dusk Network (DUSK)

Projenin Adı: Dusk Network

Projenin Belirteci: DUSK

Projenin İnternet Sitesi: https://dusk.network/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/DuskFoundation

Projenin İzahname Adresi: https://dusk.network/uploads/The_Dusk_Network_Whitepaper_v3_0_0.pdf


A. Dusk Network (DUSK) Nedir?

Dusk Network, gizlilik, programlanabilirlik ve sözleşme denetlenebilirliği sağlamak için Ayrılmış Bizans Anlaşması'nı (Segregated Byzantine Agreement) içeren gizlilik odaklı bir blokzincir protokolüdür. Proje, finansal uygulamaların artan potansiyelinden ve çeşitliliğinden yararlanmak, yeni finansal hizmetler yaratmak için dağıtılmış defter teknolojisi gibi yenilikçi teknolojileri birleştirmektedir. Ağın temel amacı ise, regüle edilmiş menkul kıymetlerin tokenleştirilmesidir.


B. Dusk Network (DUSK) Neler Sunmaktadır?

Dusk Network, benzer blokzincir tabanlı projelere özel akıllı sözleşmeler sunarak, kurumsal düzeyde finansal uygulamalar için tamamen işlevsel ve özel bir ekosistem sağlamaktadır. Dusk Network, yerel gizli akıllı sözleşmelerin kullanımını kolaylaştırmaktadır. Temel olarak ise, işletme odaklı finansal uygulamalar ihtiyacını karşılayan ölçeklenebilir kamu ekosistemi sunan bir katman-1 blokzincirini temsil etmektedir. Dusk Network, merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blokzincirdir. Tüm bunların yanında, gizlilik tabanlı olan Dusk Network, anında kesinlik, ölçeklenebilirlik ve işlevsellik sunmak üzere tasarlanmıştır.

Gizlilik ve uyumluluğun bir kombinasyonu ile Dusk, finans sektörü kullanımı için tasarlanmıştır. Bu nedenle Dusk'un stratejisi, amaca yönelik bir blokzincire ihtiyaç duyan güvenlik token pazarına odaklanmaktadır.

  • Gizlilik: Dusk Network, hız ve tam kullanıcı gizliliği sağlamaktadır. Merkeziyetsiz uygulama geliştiricilerinin kontrolleri, denetimleri ve raporlama gereksinimlerini yerine getirmek için anlamlı Zero Knowledge Proof (Sıfır Bilgi Kanıtı) oluşturmasına olanak tanımaktadır.

  • İzin Gerektirmeyen: Merkezi bir varlığın onayına ihtiyaç duymadan herkes bir fikir birliği katılımcısı olarak ağa katılabilmektedir.

  • Halka Açık: Kullanıcıların Dusk Network blokzincirini kullanmak için güvenilir bir otoritenin onayına ihtiyacı yoktur. DUSK tokene sahip olan tüm kullanıcılar fikir birliğine katılabilir.

  • Uyumluluk: Zero-Knowledge kanıtları aracılığıyla şirketler ve projeler, veri gizliliği sunarken katı uyumluluk gereksinimlerine bağlı kalabilen gerçek dünya uygulamaları oluşturabilmektedir. Bu, zincir üzerinde iş süreçlerini gerçekleştirme yeteneğini artırarak önemli maliyet düşmesini sağlamaktadır.


C. Dusk Network (DUSK) Teknolojisi

Dusk Network, kurumsal firmaların finansal hizmetlerini genişletmeyi amaçlayan, kurumsal düzeyde finansal uygulamalar için blokzincir tabanlı, gizlilik odaklı bir platformdur. Platform, “Private Proof of Stake” fikir birliği mekanizmasını kullanarak, Zero-Knowledge Proofs sistemi tarafından desteklenmektedir. Sistemdeki, gizli akıllı sözleşmelerin kullanımı ile Dusk Network’ün mahremiyeti ve merkeziyetsizliği korunmaktadır. Katman 1 ağı, Gizli Güvenlik Sözleşmesi standardına güç sağlamaktadır. XSC (Gizli Menkul Kıymet Token Standardı), işletmeler ve kuruluşlar tarafından kullanılabilecek çok sayıda işlev sunmak üzere tasarlanmıştır. Aynı zamanda, XSC standardı, ağ kullanıcılarının tokenize edilmiş güvenlik varlıklarını sunmasına, yayınlamasına, takas etmesine ve yönetmesine olanak tanımaktadır.

XSC standardı, Zedger olarak bilinen bir işlem modeli tarafından desteklenmektedir. Zedger da, gizliliği işlemlere ve akıllı sözleşmelere kadar genişleten Phoenix işlem modeli tarafından desteklenmektedir. Dusk Network ekosisteminin yerel tokeni DUSK’tır. Platform içi akıllı sözleşmeleri dağıtmak ve staking'e katılmak için kullanılmaktadır. Temel olarak DUSK, ağdaki ana ödeme aracıdır.

Diğer teknik özellikler söz konusu olduğunda, DUSK Ağı fikir birliği mekanizmasını üç aşamadan oluşacak şekilde tasarlanmıştır:

  • Blok Oluşturma,

  • Blok Azaltma,

  • Blok Anlaşması.

DUSK Ağı, üç aşamalı fikir birliği mekanizması sağlamak için Ayrılmış Bizans Anlaşması (Segregated Byzantine Agreement) protokolünü kullanır. İlk aşamada SBA (Segregated Byzantine Agreement), tur başına blok öneren birden fazla katılımcıyla bir blok oluşturmaktadır. İkinci aşama, seçimi potansiyel olarak seçilebilecek tek bir bloğa indirerek blokları azaltmaktadır. Blok dürüstlük ve adalet açısından doğrulandıktan sonra üç aşamalı uzlaşma süreci tamamlanır ve blok doğrulandıktan sonra zincire eklenir. Her turda üç aşama bulunurken, çoklu turlar SBA sisteminde bir dönem oluşturmaktadır.


D. Dusk Network (DUSK) Ekip ve Şirket

Dusk, Dusk Network'ün iş direktörü Jelle Pol ve Emanuele Francioni tarafından 2018 yılında, finansal hizmetler için ilk gizli yerel akıllı sözleşmeleri ve gizliliği sunma fikriyle kurulmuştur. Emanuele Francioni Dusk Network projesi için teknoloji lideri konumunda yer almaktadır. Dusk Network Amsterdam, Hollanda merkezlidir. Proje, finans sektöründe yeni standartlar belirlemek ve artan talebe yanıt vermek için gelişmeye devam etmektedir.


E. Dusk Network (DUSK) Dijital Varlık Ekonomisi

Dusk Network’ün yerel tokeninin maksimum arzı 1.000.000.000 DUSKT’tır. 4 Haziran 2022 itibarıyla, 1.000.000.000 olan maksimum arzın 408.078.541,73 adedi dolaşımdadır. Dusk Network, Bitcoin de dahil olmak üzere birçok kripto para birimi gibi uzun vadede tokenlerinin değerini korumak amacıyla sınırlı bir maksimum arz kullanmaktadır. Sınırlı bir arz, DUSK tokenlerinin genel arzını kontrol eden ve enflasyonu önleyen bir anti-enflasyon mekanizması görevi görmektedir.

DUSK Token Dağılımı ise aşağıdaki gibidir;

  • Özel Satış, toplam arzın %50'sini oluşturmaktadır.

  • İş Birlikleri için ayrılan fon, toplam arzın %11.81'ini oluşturmaktadır.

  • Teknik Geliştirme Fonu, toplam arzın %18.06'sını oluşturmaktadır.

  • Pazarlama ve Etkinlikler için ayırılan fon, toplam arzın %7.29'unu oluşturmaktadır.

  • Ekip için ayrılan fon, toplam arzın %6,42'sini oluşturmaktadır.

  • Danışmanlar için ayrılan fon, toplam arzın %6,42'sini oluşturmaktadır.


F. Dusk Network (DUSK) İş Birlikleri

Dusk Network, Ethereum üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir blokzincir oracle ağı olan Chainlink ile iş birliği yapmıştır. Söz konusu ortaklık, merkezi olmayan oracle'larla entegrasyon, Ethereum ve Elrond gibi diğer blokzincirleriyle güvenli zincirler arası köprüler oluşturmak adına gereken yapı taşlarını sağladığı için Dusk Network için önemlidir. Zincirler arası köprüleri kullanarak, diğer blokzincir ağlarından gelen token projeleri, Dusk Network'ün gizlilik garantilerinden yararlanabilecektir.


G. Dusk Network (DUSK) Değerlendirmesi

Dusk Network temel olarak, kurumsal düzeyde finansal hizmetleri gizlilik tabanıyla sunmayı hedeflemektedir. Ekosistemin yerel tokeni olan DUSK, enflasyon karşıtı sınırlı bir arzla oluşturulmuştur. Dusk Network, başta Zero Knowledge olmak üzere çeşitli alanlardaki yenilikler tarafından yönlendirilmektedir. Dusk Network, hız ve tam kullanıcı gizliliği sağlarken, merkeziyetsiz uygulama yayıncılarının ve üçüncü tarafların, denetim ve raporlama gereksinimlerini yerine getirmek için anlamlı Zero Knowledge Proof’lar oluşturmasına olanak tanımaktadır. Milyonlarca kullanıcıya tamamen yeni kullanım senaryoları açan bir yenilik olan Dusk Network, kurumsal işletmelere dağıtık finansal hizmetler sunmaktadır.