Ethereum Geliştiricileri Merge Öncesinde Node Merkezileştirme Endişelerini Gideriyor

Ethereum'un mevcut Proof of Work (İş İspatı) konsensüsünden Proof of Stake (Pay İspatı) madencilik konsensüsüne resmen geçmesine birkaç hafta kaldı; Merge olarak adlandırılan geçişin 15 Eylül'de yapılması planlanıyor; ancak büyük yükseltme öncesinde Ethereum node merkezileştirmesi önemli bir konu haline geldi.

Cointelegraph'a göre 4.653 aktif Ethereum nodlarının çoğunluğu Amazon Web Services (AWS) gibi merkezi web sağlayıcıları aracılığıyla çalıştırılıyor ve uzmanlar bu durumun Ethereum blokzincirini Merge sonrası merkezi başarısızlık noktasına maruz bırakabileceğini düşünüyor.

Aynı endişe Web3 altyapı firması W3BCloud'un kurucu ortağı Maggie Love tarafından da dile getirildi. Love, Ethereum PoS ağındaki node’ların merkezileşmesinin kimsenin odaklanmadığı büyük bir endişe haline gelebileceğini iddia etti.

Ethereum Baş Geliştiricisi Péter Szilágyi, artan merkezileşme endişelerine değindi ve Devcon IV'ten bu yana veri tabanını budamayı hedeflediklerini iddia etti.

Not: "Budama", blokzincirinin boyutunu, geliştiricilerin belirli bir boyutta güvenilir bir kayıt defteri oluşturabilecekleri bir noktaya indirgemek anlamına geliyor.

Szilágyi, bu fikrin o dönemde büyük tepki gördüğünü ve node’lardaki mevcut merkezileşmenin bunun doğrudan bir sonucu olduğunu belirten Szilágyi:

"Ethereum state'inin boyutunun 'sabit' olması gerekiyor. Bu şekilde sonsuza kadar çalışabilir. Sabit, gerekirse blok gaz limiti gibi yukarı çekilebilir, ancak sınırsız büyümemelidir. Bu sorun çözülene kadar tünelin ucunda ışık yok." dedi. 

Szilágyi, ayrıca sorunun çözümü için çeşitli taraflarca aktif çaba sarf edildiğini; ancak halkın "bir nod’u çalıştırmak için giderek daha büyük bir "altyapı" sürdürmek istemediği" için suçlanmaması gerektiğini belirtti.