Ethereum Madencilik Geliri, Mayıs Ayında Bitcoin Madencilik Gelirini Geride Bıraktı

Ethereum madencileri Mayıs ayında rekor bir gelir elde ederek, Bitcoin madencilerinden daha fazla kazandı.

Coin Metrics istatistiklerine göre, Ethereum blokzincirindeki aylık madencilik geliri, Mayıs ayında 2.35 milyar dolara ulaştı ve 1.45 milyar gelir elde eden Bitcoin madencilerine kıyasla, aralarında büyük bir fark yarattı.

İş İspatı (Proof of Work) mutabakatı, insanlardan bilgi işlem güçlerini ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmaya adamalarını istemektedir. Madencilik geliri iki unsurdan oluşur: blok ödülleri ve işlem ücretleri. Bir işlem bloğu her kazıldığında ve blokzincire eklediğinde, belirli sayıda yeni oluşturulmuş token alırlar. Bitcoin durumunda, bu her 10 dakikada bir 6.25 BTC (227.000 dolar); Ethereum durumunda ise her 13 saniyede bir ya da iki ETH (5.100 dolar) olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, bu blok içindeki işlem ücretleri de alınır.

Ethereum'un Mayıs ayında yarattığı hakimiyeti, ETH fiyat artışının bir yan ürünüdür. Aynı zamanda, 10 Mayıs'ta 4.164 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan Ethereum’un yüksek işlem ücretleri de bu hakimiyete sebep olmuştur. Bununla birlikte, bu hakimiyetin sebepleri arasında Ethereum'un madencilik sistemini değiştirecek iki önemli olayı da bulunuyor. Temmuz ayında EIP-1559'un “Londra hard fork” olarak bilinen bir ağ yükseltmesine dahil edilmesi ve sonunda Pay İspatı (Proof of Stake) mutabakatına geçilmesi.