Ethereum'un Dönüşümü: The Merge Öncesi Etherum'da Son Durum-banner-imageAkademi

Ethereum'un Dönüşümü: The Merge Öncesi Etherum'da Son Durum

2022 yılının 2. yarısında tamamlanacak olan Ethereum 2.0’a geçiş işlemi olan The Merge için çalışmalar sürüyor. Son olarak; Ropsten, Sepolia ve Goerli test ağları The Beacon Chain ile birleştirildi ve Merge işlemi öncesinde ağın sorunsuz çalışması konusunda başarılı adımlar atılmış oldu. Merge gerçekleşmeden önce Ethereum’da yaşanan son gelişmeleri ve fiyat hareketlerini inceleyelim.

Ethereum Kurucu Ortağı Vitalik Buterin, mayıs ayında yaptığı açıklamada; Ethereum 2.0’a geçişte son noktada olduklarını duyurmuş, Merge tarihi için eylül ve ekim aylarını işaret etmişti. Bu açıklamadan sonra planlandığı üzere, haziran ayında Robsten ağının Proof of Stake – PoS (Pay İspatı) fikir birliği mekanizmasına geçişi tamamlanmıştı.

sepolia .png

8 Haziran tarihinde, Ethereum'un Ropsten Testnet’inde Proof-of-Stake (Pay İspatı) beacon zinciri ile birleştirildi ve Ana ağdaki Merge işlemi öncesinde 3 büyük test ağından biri başarı bir şekilde test edilmiş oldu. Aynı tarihte ise, Zincir üstü veri platformu olan Glassnode, Ethereum 2.0 kontratına kilitlenen ETH sayısının 5.348.194’e ulaştığını açıkladı.

E3VFtHzXMAEofOV.jpg

Kaynak: Glassnode

The Merge işleminin 3 aşamasından ikincisi olan Sepolia Testnet’inde PoS fikirbirliği mekanizmasına taşınması ise 6 Temmuz 2022 tarihinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Sepolia Testnet’inin başarılı bir şekilde taşınması ile The Merge, Ethereum Ana ağına bir adım daha yaklaşmış oldu.

sepolia .png

Sepolia Testnet’inde elde edilen başarı geçişle birlikte, 7 Temmuz tarihinde, cüzdanında en az 1 Ethereum (ETH) tutan adreslerin sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.525.038'e ulaştı.

Ethereum ekosisteminin bu geliştirmeleri, Ethereum tabanlı çalışan projelere ve tokenlara da yansıdı. Ethereum Name Service (ENS) baş geliştiricisi Nick Johnson tarafından yayımlanan verilere göre ENS kayıtları bir haftada %216’lık artış gösterdi. Ethereum Name Service (ENS), özetle Alan Adı Sistemi’ne yani DNS’ye benzer şekilde faaliyet gösteren, Ethereum blokzincir tabanlı, Web 3.0’da kripto cüzdan adresleri, hash’ler gibi karmaşık tanımlayıcıların okunabilir isimlere çevrilmesini sağlayan bir isim sistemidir.

Temmuz ayında, alım satım platformlarında tutulan ETH sayısı da son 4 yılın en düşük seviyesine geldi. Alım satım platformlarındaki çıkışlarda ise son 13 ayın rekoru kırıldı. Merge yaklaşırken, uzun vadeli yatırımcıların sayısı yükselmeye başladı.

Ethereum geliştiricileri Merge öncesinden önceki son Testnet olan yaklaşan Goerli birleşmesindekine benzer önemli sürümleri test etmeye odaklandı. Bu çerçevede Ethereum Mainnet Shadow Fork yayına alındı.

Son olarak 11 Ağustos 2022 tarihinde Goerli Testneti’nde The Merge işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşti.

goerli .png

The Merge öncesinde, tüm test ağlarında başarılı bir şekilde birleşme gerçekleşmiş oldu. Bu başarılı geçişle birlikte, Ethereum 2.0 kontratına yatırılan ETH değeri 25 Milyar USD’yi aştı.

ETH Deposit.PNG

Ethereum Vakfı kurucularından The Merge için 15-16 Eylül tarihleri geldi. Ana ağın büyük geçişinde bir erteleme olmayacağı ve The Merge işleminin planlandığı üzere 15 - 16 Eylül tarihinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Son olarak, Ethereum 2.0 kontratına kilitlenen ETH miktarı 7 milyona yaklaştı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Ethereum Ana ağında gerçekleşecek olan The Merge, kripto para ve blokzincir ekosistemi için oldukça önemli bir gelişme olacak. Öyle ki, ağ halen çalışmaya devam ederken fikir birliği mekanizmasının değişecek olması benzeri olmayan bir adım. The Merge işleminin detaylarına indiğimiz Ethereum'un Dönüşümü: The Merge Nedir? yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ethereum ağında yaşanacak bu büyük çaplı gelişmenin, kripto para piyasalarına nasıl yansıyacağını yakında The Merge’ün tamamlanmasıyla göreceğiz.