Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (27 Haziran-3 Temmuz)

ABD federal hükümetinden bir yetkilinin, hükümetin yıl sonuna kadar yasalaşabilecek bir sabit koin mevzuatı üzerinde Kongre ile çalıştığını ima ettiğini bildirdi. Yetkiliye göre ABD Başkanı Joe Biden’ın Finansal Piyasalar Çalışma Grubu, sabit koin alanındaki faaliyetleri ve gelecekteki mevzuatı tartışmak üzere 30 Haziran'da bir araya geldi. Toplantıda sabit koinlerin özellikle de algoritmik sabit koinlerin nasıl sunuldukları gündeme geldi.


Uluslararası Para Bankası’nın (IMF) yayımladığı bir blog yazısında, kripto para birimleri ve merkez bankası dijital para birimlerinin (CDBC) kredi ve banka kartları da dahil olmak üzere birçok mevcut ödeme seçeneğinden daha enerji dostu olabileceği ifadesi yer aldı.


Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, CNBC'ye verdiği demeçte Bitcoin’in menkul kıymetten ziyade emtia olarak etiketlenmeye hazır tek kripto para birimi olduğunu söyledi. Gensler, kripto para birimlerinin çoğunun menkul kıymet özellikleri taşıdığını belirterek, “Bu token’ların çoğuna yatırım yapan insanlar, tıpkı menkul kıymet olarak sınıflandırdığımız diğer finansal varlıklarda olduğu gibi, bir getiri umuyor. Kripto varlıkların çoğu, menkul kıymet özellikleri taşıyor.” ifadelerini kullandı.


Küresel yatırım firması VanEck, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) spot Bitcoin ETF'i için yeni bir başvuruda bulundu. Söz konusu başvuru SEC'in yatırım VanEck’in son başvurusunu reddetmesinden yaklaşık sekiz ay sonra geldi.


ABD merkezli küresel ödeme sistemleri çözümleri firması Mastercard tarafından yapılan “Yeni Ödemeler Endeksi 2022” adlı araştırmanın sonuçlarına göre Latin Amerikalı tüketicilerin yüzde 33’ünün günlük alışverişlerinde sabit koin kullandığı ortaya çıktı.


Reuters’a göre Rus milletvekilleri dijital varlık ve kripto para ihraç edenleri katma değer vergisinden muaf tutacak bir yasa taslağını onayladı. Devlet Duması üyeleri tarafından onaylanan yasa tasarısı, dijital varlıkları ihraç edenler ve bunların ihracında yer alan bilgi sistemleri operatörleri için katma değer vergisi muafiyetlerini öngörüyor.


Avrupa Birliği, Bitcoin (BTC) ve Kripto Paraları Düzenleyecek MiCA kanunu için anlaşmaya vardı. Kuralları müzakere eden parlamento üyesi Stefan Berger, "Bugün, kripto varlıklarının Vahşi Batı'sına düzen getirdik ve uyumlu bir pazar için net kurallar belirledik" dedi. Kripto düzenleme paketinde, genellikle dolara ya da altın gibi bir emtiaya bağlı olan ve normal kripto para birimlerinden daha az değişkenlik gösteren sabit paralar gibi kripto varlıkları ihraç eden ya da ticaretini yapan şirketlerin, tüketicilerin karşılaştığı riskler, maliyetler ve ücretler hakkında ayrıntılı bilgi vermelerini gerektiren zorlu şeffaflık gereklilikleriyle karşı karşıya olduğu aktarıldı.

Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan El Salvador, 19.000 dolar seviyelerinden 80 Bitcoin (BTC) satın aldı. Bukele paylaştığı tweet’te “Bitcoin gelecektir. Ucuza sattığınız için teşekkür ederim.” ifadesini kullandı.


USD Coin'in ihraççısı Circle’ın avroya endeksli ve tamamen rezervler ile destekli yeni sabit koini EUROC işleme açıldı.


Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Twitter hesabından Nitelikli Fikri Tapular (NFT) ile ilgili paylaşımda bulundu. Koç, “Nitelikli Fikri Tapu’ların (NFT) günlük hayatımızı nasıl etkileyeceğini incelemeye devam ediyoruz” ifadeleriyle bir video paylaştı.


Jacobi Asset Management, Euronext Amsterdam borsasında Avrupa'nın ilk Bitcoin ETF'ini başlatacağını duyurdu. Jacobi Bitcoin ETF'inin temmuz ayında Euronext Amsterdam'da 'BCOIN' sembolü altında işlem görmeye başlayacağını öğrenildi.


Bitcoin’in dijital emtianın en iyisi olduğunu öne süren Saylor, Microstrategy’nin stratejisinin BTC’yi uzun vadeli (10 yıldan daha fazla) olarak ellerinde tutmak olduğunu belirtti. Bitcoin dışında, 20 bin kadar başka kripto para birimi olduğunu hatırlatan Saylor, “Bitcoin haricinde, yüzde 99 başarısızlık oranı olacak. Bitcoin, gerçekten mühendisliği iyi yapılmış merkeziyetsiz bir varlık; bu yüzden hayatta kalacak.” dedi.


ABD merkezli Bitcoin ve kripto varlık yatırım hizmetleri şirketi olan Grayscale, Bitcoin ETF başvurusunu geçtiğimiz Ekim ayında yapmıştı. SEC’nin kesin bir karara varması için son tarih ise 6 Temmuz 2022 olarak belirlenmişti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), yatırımcıların manipülasyona karşı koruyacak mekanizmaların yetersiz olmasını gerekçelendirerek Grayscale’in spot Bitcoin ETF başvurularını reddetti. Grayscale’in CEO’su Michael Sonnenshein, SEC’e dava açtıklarına dair bilgilendirmede bulundu.


1989 yılında Michael J. Saylor ve Sanju Bansal tarafından kurulan yazılım tabanlı ABD'li firma MicroStrategy, 10 milyon dolar karşılığında 480 adet Bitcoin (BTC) satın aldı.


Rusya Kredi Kuruluşu VTB'nin VTB Faktoring iştiraki ve Fintech Şirketi Lighthouse ülkenin ilk nakit destekli dijital finansal varlık işlemini gerçekleştirdi. VTB, işlemin kısa vadeli ticari tahvil ihracına benzer olduğunu belirtti. Mühendislik şirketi Metrowagonmash, Lighthouse'un platformunda tokenize edildi ve VTB Factoring tarafından satın alındı.


Tayvan, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) teknik simülasyonlardaki denemelerini tamamlayarak perakende kullanım için halka dağıtılmasının önünü açtı. Tayvan Merkez Bankası Başkanı Chinlong Yang, yaptığı açıklamada Tayvan'ın Eylül 2020'de CBDC'yi incelemeye, test etmeye başladığını ve merkez bankasının bir perakende ödeme sistemi geliştirmek için Tayvan'daki en az beş ticari bankayla anlaştığını söyledi.


ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nin Virginia merkezli Doğu Bölgesel Sosyal Yardım Ofisi, dağıtık defter teknolojisini tartışmak üzere eğitim oturumlarına ev sahipliği yapacak. Oturumların katılımcıların blokzincir ve fikri mülkiyet hakkında bilgi edinmelerini, "gelecekteki hedefleri hakkında hayal kurmalarını ve bu gelişmekte olan teknolojide fikri mülkiyet korumalarının önemi hakkında bir anlayış kazanmalarını" sağlamak için tasarlandığı bildirildi.


Brezilya'nın en büyük dijital bankası Nubank, 53.9 milyon müşterisinin tamamına Bitcoin (BTC) satın alma olanağı sundu. Nubank geçtiğimiz ay bir blog yazısı aracılığıyla müşterilerine Bitcoin satın alma seçeneği sunacağı belirtmiş, ayrıca Bitcoin için bir hazine tahsisi de yapmıştı.


Cardano blokzincirinin arkasındaki geliştirici olan Input Output’un Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Cardano Testnet’i hard forklamak için bir güncelleme teklifi sunduğumuzu ve Vasil ana ağ yükseltmesi için geri sayımı başlattığımızı bildirmekten mutluluk duyuyoruz.”


Bitcoin News'e göre Fas’ın Merkez Bankası Bank Al-Maghrib (BAM), küresel bir finans kuruluşuyla istişare halinde bir kripto düzenleme çerçevesi tasarlıyor.


Bank of America, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Web3 & Dijital Varlıklar Günü Konferansı'nın ardından yayımladığı bir raporda yatırımcıların sektöre olan ilgisini durmadığının saptandığı kaydedildi. Söz konusu raporda, Web3 & Dijital Varlıklar Günü Konferansı’na katılan 160 katılımcıdan bazılarıyla yapılan görüşmelere istinaden "Blokzincir teknolojisi ve dijital varlık ekosisteminin kalıcı olduğunu" bankanın ana akım dijital varlıkların benimsenmesi konusunda iyimser olmaya devam ettiği belirtildi.