Hindistan Kripto Para Endüstrisine Kara Para Aklama Düzenlemeleri Getiriyor

Hindistan, Kara Para Aklamayı Önleme Yasasını (PMLA) dijital varlıkları da kapsayacak şekilde genişleterek kripto para sektörünü düzenlemeye yönelik önemli bir adım atıyor. PMLA’ya göre ülkedeki kripto para borsalarının işlemlerde gerekli özeni göstermesi, şüpheli ya da yüksek değerli işlemleri yetkililere bildirmesi gerekiyor.

İşlem hacmine göre Hindistan'ın en büyük kripto para borsasının başkan yardımcısı olan Rajagopal Menon, bu değişiklikleri düzenlemeye yönelik " küçük adımlar" olarak nitelendirdi. Hindistan Maliye Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, İcra Müdürlüğü'nün PMLA ve Döviz Yönetimi Yasası hükümleri uyarınca kripto para birimleriyle ilgili "çeşitli vakaları" araştırdığını söyledi. Şimdiye kadar yaklaşık 115,7 milyon USD tutarında suç gelirine el konulurken, beş kişi kara para aklama suçlamasıyla tutuklandı. 

Hindistan uzun zamandır dijital varlıklara şüpheyle bakıyor ve tüm kripto para gelirlerine %30 sabit vergi ve 10.000 Hint rupisinin (121 USD) üzerindeki tüm kripto işlemlerine kaynakta kesilen %1 vergi uygulayacak kadar ileri gidiyor.

1 Aralık 2022'de G20 dönem başkanlığını Endonezya'dan devralan Hindistan, Hindistan Merkez Bankası'nın önerdiği gibi tam bir yasak uygulamak yerine kripto para endüstrisini düzenlemeyi hedefliyor. Bu bağlamda Hindistan, kripto para standart işletim protokolüne (SoP) duyulan ihtiyaç konusunda G20 üyeleriyle görüşmelerde bulunuyor. Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, geçtiğimiz haftalarda konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Parlamentonun alt kanadında, G20'de bunu gündeme getiriyoruz ve üyelerle ayrıntılı görüşmeler yapıyoruz, böylece standart bir işletim protokolü ortaya çıkıyor, bu da tüm ülkelerin bazı düzenlemeler getirmede birlikte çalıştığı tutarlı, kapsamlı bir yaklaşımla sonuçlanıyor. Şu anda Hindistan'da (kripto para birimleri) büyük ölçüde düzenlenmemiş durumda…” ifadelerini kullanmıştı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan'ın son G20 toplantısı sırasında küresel kripto para düzenlemesini koordine etme planına destek veriyor. Bengaluru'daki G20 toplantısının oturum aralarında Reuters'e konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, güçlü bir düzenleyici çerçeve oluşturmanın "kritik" olduğunu söylemişti. Yellen, "Kripto para faaliyetlerinin doğrudan yasaklanmasını önermedik, ancak güçlü bir düzenleyici çerçeve oluşturmak kritik önem taşıyor. Diğer hükümetlerle birlikte çalışıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Hindistan, özellikle ülkenin devasa nüfusu göz önüne alındığında, Bitcoin’in benimsenmesi için en büyük pazarlardan biri olarak dikkati çekiyor. Nitekim Hindistan'da Bitcoin'in benimsenmesini sağlayan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri büyük şehirlerde önde gelen küresel CEO'lardan gençlere kadar çeşitli kitlelerin katıldığı kripto para buluşmalarını yönlendirilen büyüyen bir kültürel hareket mevcuttur. Böylesine farklı bir kitlenin ilgisindeki bu artış, daha fazla insanı harekete katılmaya ve çeşitli kapasitelerde sektöre katılmaya teşvik ediyor. Web3 ve blokzincir projelerine yönelik büyük sermaye akışı, Bitcoin’in benimsenmesini körükleyen bir başka faktördür.