İsrail’de CBDC Çalışmaları Ne Yönde İlerliyor?

İsrail Merkez Bankası, henüz resmi bir karar verilmemiş olsa da bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) potansiyel ihracı için bir eylem planı hazırladığını açıkladı. İsrail Bankası Yönlendirme Komitesi, dijital şekeli  "SHAKED" olarak adlandırarak CBDC'nin geliştirilmesi ve konuşlandırılması için olası senaryoları özetledi. Komite, dijital bir şekelin çıkarılmasına yol açabilecek çeşitli senaryolar arasında sabit koin faaliyetlerinin artması da yer alıyor.

Sabit koinlerin daha fazla benimsenmesinin ödeme sistemine zarar verebileceği belirtilen raporda  şekele sabitlenmemiş sabit koinlerin ‘parasal aktarıma da zarar verebileceği’ şeklinde değerlendirmede bulunuldu. Raporda konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Bu noktada, sabit koinlerin İsrail'de ödeme aracı olarak önemli ölçüde benimsendiğine dair bir işaret yok. Ancak, örneğin büyük bir özel sektör kuruluşu tarafından ihraç edilmesi senaryosunda, halkın ödeme alışkanlıkları hızla değişebilir."

Cointelegraph’ın haberine göre komite, CBDC gelişiminin bir başka potansiyel itici gücünün de İsrail'de nakit kullanımının azalması olduğunu belirtti. Komite, ülkedeki tüketici işlemlerinin önemli bir kısmında hala nakit kullanıldığını ancak halkın ödeme alışkanlıklarındaki bir değişikliğin merkez bankası fiatının kullanımından uzaklaşılmasına neden olabileceğini belirtti. Banka ayrıca CBDC ihracının "dijital çağda ödemeler sisteminde ve finansal sistemde rekabeti desteklemek" amacıyla değerlendirileceğini de belirtti. Bu çerçevede Amerika Birleşik Devletleri ya da Avrupa Birliği'nin bir CBDC çıkarması halinde bunun İsrail'in CBDC çıkarma kararını da etkileyeceği belirtildi.

Bu yılın başlarında İsrail Menkul Kıymetler Kurumu (ISA), kripto varlıklarını ülkede menkul kıymetler olarak sınıflandıracak bir mevzuat önermiş, kripto para ekosistemi içindeki yöneticiler bu düzenlemenin "sektörü öldürebileceğini" iddia ederek endişelerini dile getirmişlerdi. İsrail Menkul Kıymetler Kurumu başkanı Anat Guetta, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı (SEC) Gary Gensler'den aldığı işaretlerle kripto para birimleri ve menkul kıymetler arasında çok fazla ayrım görmediğini açıkça belirtti. Guetta geçtiğimiz yıl CoinDesk'e verdiği bir demeçte "Uyanmalı ve kripto paralar ile menkul kıymetler arasında gerçek bir fark olmadığını anlamalıyız. Tüketicileri ve yatırımcıları korumak ve bu sektörü meşru kılmak için tanımları birleştirmeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.