İsrail Merkez Bankası, Ethereum Teknolojisini Kullanarak CBDC Projesini Test Etti

Ethereum teknolojisini kullanan bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC), İsrail Merkez Bankası’nın radarı altında olduğu iddia edildi. Yerel bir rapora göre, İsrail Merkez Bankası devam eden dijital şekel araştırmasının bir parçası olarak yaptığı denemelerde Ethereum ve eşsiz tokenleri (NFT) kullanmayı denedi.

Rapor, İsrail Merkez Bankası'nın (BOI), dijital şekel denemelerinin Ethereum mimarisine dayalı deneysel, kapalı bir ortamda tamamlandığını ve dijital şekelleri temsil eden tokenlerin deneme sürümünün, dijital cüzdanlar arasında transferini içeren bir çalışma üzerinde olduğunu iddia etti. İşlem herhangi bir risk, merkezi aracı veya mütevelli heyetine ihtiyaç duymadan anında gerçekleşti. Ayrıca, BOI'nın endüstri aktörlerinden, gelecekte dijital şekel altyapısına entegre olarak inşa edilebilecek çeşitli akıllı uygulamalar önermelerini istediği bildirildi.

BOI’nın Mayıs ayındaki raporunda Ethereum'dan hiç bahsedilmemiş olsa da raporda, şunlar dile getirildi:

“Dijital bir şekelin İsrail ekonomisindeki ödeme sisteminin yeniliği için sunabileceği çeşitli fırsatlar arasında akıllı sözleşmeler, programlanabilir para birimleri ve benzeri yeni oluşumlar yer alıyor.”

Ayrıca CBDC modelinin bir plan olarak değil, yalnızca bir temel olarak hizmet etmesi gerektiği vurgulandı ve şu şekilde devam edildi:

“Bu taslak İsrail Merkez Bankası tarafından yayınlansa bile, dijital şekelin özelliklerine ilişkin bir kararını temsil etmemektedir. Taslak model, İsrail Merkez Bankası'nda konuyla ilgilenen çalışma ekipleri tarafından alternatiflerin tartışılması ve incelenmesi için bir temel oluşturur. Bu yenilikçi oluşumların yayınlanmasının ardından, dijital şekel için gereken özellikler hakkında İsrail'deki profesyonel toplulukta tartışma için bir temel teşkil edecektir.”