Japonya, CBDC'leri ve Kripto Para Düzenlemesini G7'nin En Önemli Gündem Maddeleri Olarak Öne Çıkartacak

Japonya'da Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Masato Kanda, Japonya’nın merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) ve kripto para birimlerinin sınır ötesi düzenlemesini, bu yılki G7 toplantılarında ana tema haline getirmeyi planladığını aktardı. Kanda, G7 ülkelerinin, gelişmekte olan ülkelerin kendi CBDC'lerini kurmalarına ve dijitalleşme yarışına katılmalarına yardımcı olmayı bir öncelik haline getireceklerini söyledi.

Asıl kaygının, ülkelerin G7 merkez bankaları tarafından perakende CBDC'ler için geliştirilen ortak standartları karşılamasını sağlamak olduğunu belirten Kanda, “Uygun şeffaflık ve sağlam yönetişim gibi faktörleri sağlayarak CBDC'nin gelişiminden kaynaklanan riskleri ele almalıyız.” dedi.

Kanda, kripto para birimlerinin sınır ötesi ödemeleri benzeri görülmemiş bir düzeyde mümkün kıldığını ve daha önce hiç olmadığı kadar çok insanın finansal sisteme erişebildiğini söyledi. Kanda bununla birlikte, kripto paranın düzenleme yoluyla ele alınması gereken sayısız riski de beraberinde getirdiğini belirtti.

Japonya bu yıl G7 toplantılarına başkanlık edecek.