Meltem Demirörs, Stacks ile Bitcoin'i Dijital Altının Ötesine Geçirmek İstiyor

Dijital varlık yatırım danışmanlığı grubu CoinShares'te baş strateji sorumlusu olan Meltem Demirörs, Casa ve Shyft Network gibi birçok projede danışman olarak görev almaktadır. Aynı zamanda, Stacks ağında (eski adıyla Blockstack) gelişimi teşvik eden, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Stacks Foundation'ın en yeni yönetim kurulu üyesidir.

Stacks, Ethereum'un bilinen merkeziyetsiz uygulama (Dapp) türlerini ve akıllı sözleşmeleri Bitcoin'e getirmek için tasarlanmış bir ağdır. Web sitesinde de bahsedildiği gibi, “Stacks, Bitcoin'in programlanabilir bir temel katman olarak tüm potansiyelini açığa çıkarır”.

Demirörs yaptığı bir röportajda, Stacks’in, Bitcoin’in dijital altın imajını ortadan kaldırmayı da amaçladığını söyledi:

“Altın parlak bir kayadır. Bitcoin bir kaya değildir. Bitcoin ile ilgili anlatımda yapılacak çok iş var. Bence, ‘Ah, Bitcoin asla değişmiyor ve yenilikçi değil ama istikrarlı ve Ethereum gerçekten yenilikçi veya diğer protokoller gerçekten yenilikçi’- bu anlatıyı bitirmemiz gerekiyor. Ve Stacks bunu yapmamıza yardımcı olacak.”

Bir basın açıklamasına göre, Bitcoin'in ekosistemi içinde Stacks blokzinciri ile paylaşılan bir bağlantı aracılığıyla geliştiricilerin akıllı sözleşmeler, merkezi olmayan uygulamalar (dApps) ve eşsiz tokenler (NFT'ler) oluşturmalarına olanak sağlamak için strateji geliştirmeye ve uygulamaya yardımcı olacak Demirors, devamında şunları dile getirdi:

“Açıkçası, ister gözetim amaçlı ister gizli bir şekilde olsun, sentetik Bitcoin şeklinde Ethereum'a çok sayıda Bitcoin hareket ettiğini gördük. Aslında bu, Ethereum’un işlevselliğini ve programlamadaki basitliğini Bitcoin’e getirmeye çalışırken pek görmediğimiz bir şey.”

Demirörs, 10 ila 20 yıllık bir plan oluşturmanın en önemli öncelik olacağını da söyledi:

“Uzun ömürlülük ve sürdürülebilirlik geçmişte vakıflar ve hazineler için sorun yaratan bir şeydi. Biz sadece uzmanlığımızı ve içgörülerimizi vakfa getiren görevlileriz, ancak gerçekten vakıf daha geniş bir topluluğa hizmet ediyor.”

“Bu topluluk, sadece Bitcoin için değil, aynı zamanda merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları ve NFT'ler için de büyümeli. Kurumsal yatırımcılar Bitcoin'i sanki sadece bir değer deposu gibi topladıkları için, her ikisi de son altı ayda Ethereum ağı aracılığıyla multi-milyar dolarlık sektörlere açıldı. Bugün altınla yaptığımız tek şey, külçeleri alıp bir kasaya tıkmak. Bitcoin'in amacı, onu alıp bir kasaya sokmak değil. Bitcoin ile yaşadığımız şey, başka nelerin mümkün olduğuna dair bir tür keşif.