Norveç Merkez Bankası, Önümüzdeki İki Yıl Boyunca CBDC İçin Teknik Çözümleri Test Edecek

Norveç Merkez Bankası olan Norges Bank, dün (22 Nisan Perşembe günü), önümüzdeki iki yıl içinde bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için teknik çözümleri test etmeye hazır olduğunu söyledi.

Yapılan duyuruda Norveç Merkez Bankası, dünya çapındaki diğer birçok merkez bankası benzer deneyler yürütürken, CBDC'lere yönelik araştırma motivasyonunun güçlü kaldığını söyledi. Bildirilene göre bankanın CBDC'leri araştırmaya başlamasının üzerinden dört yıl geçti ve banka, CBDC'nin piyasaya çıkarılmasının sonuçlarını inceleyen daha derinlemesine bir analizle birlikte “teknik test” içeren bir sonraki adıma artık hazır olduğuna inanıyor.

Merkez bankası, ödeme teknolojileri hızlı bir şekilde geliştikçe Norveç'te nakit ödemelerin şu anda muhtemelen dünyadaki en düşük oran olduğuna da dikkat çekiyor.

Norges Bank Müdürü Oystein Olsen, CBDC’nin piyasaya sürülme tarihinin kesin olarak bilinmediğini belirterek şu şekilde bir açıklamada bulundu:

“Bir CBDC yayınlamanın uygun olup olmadığına karar verebilmemiz için ek bilgi gerekiyor. CBDC'nin herhangi bir tanıtımı, bir süre daha bekleyebilir.”