Ripple, Bitcoin ve Ether ile İlgili SEC Belgelerine Erişim Hakkı Kazandı

Ocak ayı sonlarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) dava açtığı Ripple, federal mahkemeye ilk savunmasını vermişti. Savunmanın dikkat çeken boyutlarından birisi ise Ripple’ın kendisine haksızlık yapıldığı iddiasıyla Bilgiye Erişim Özgürlüğü Yasasına başvurarak Ether’in hangi gerekçelerle menkul kıymet olarak görülmediğine dair bilgi talep etmesi ve bu talepte Bitcoin ve Ether’in Çin merkezli madencilik tesislerinde üretildiğine sık sık işaret etmesi olmuştu. Devamında Ripple ve SEC, 22 Şubat Pazartesi günü, New York Güney Bölge Savcılığının yönetiminde, telefon üzerinden gerçekleştirilen ortak bir ön duruşma konferansında bir araya gelmişti. 15 Mart'ta Ripple Labs, sanıkları olan Ripple CEO'su Brad Garlinghouse ve İcra Kurulu Başkanı Chris Larsen ile birlikte SEC'i, SEC'nin Bitcoin ve Ethereum hakkındaki iletişimleri veya XRP ile ilgili dahili iletişimleri ile ilgili belgeleri açığa çıkarması için bir öneri sundu. 15 Mart'ta ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Sarah Netburn'e gönderilen dosyada, şu şekilde bir yorum bulunuyordu:

“SEC, XRP'nin büyüdüğünü ve geliştiğini neredeyse on yıl boyunca izledi ve bu arada satışlarının yasadışı olabileceğine dair hiçbir resmi yönlendirme yapmadı.”

SEC, hem eski Başkan Jay Clayton hem de eski İcra Direktörü William Hinman'ın kamuya açık yorumlarıyla, piyasa değerine göre en büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum'u menkul kıymet olarak görmediğini duyurmuştu. Ancak Komisyon, bu sonuca nasıl vardığını ayrıntılı olarak açıklayan herhangi bir resmi kılavuz yayınlamadı.

Dün (6 Nisan Salı günü) ise Ripple ve SEC arasında telekonferans üzerinden yeni bir duruşma gerçekleşti. Duruşmada Ripple, SEC’nin bir kripto para biriminin menkul kıymet olup olmadığını nasıl belirlediğine dair dahili iletişimlerine göz atma hakkını kazandı. San Francisco merkezli kripto para birimi şirketi, düzenleyicinin XRP'yi bir noktada Bitcoin ve Ether’e benzer, menkul kıymet olmayan bir kripto para olarak tanımladığına dair kanıt bulmayı umuyor.


Peki bu neden önemli?

SEC, Ripple ve iki yöneticisinin perakende tüketicilere XRP satarken ABD menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini iddia ettiği için bu ayrım büyük bir önem taşıyor. Bu dava, bir kripto para biriminin ABD'deki diğer girişimlerin, gelecekte gayri resmi rehberlik olarak kullanabileceği, bir menkul kıymet olarak nasıl ve ne zaman kabul edildiğine dair bir mahkeme kararına yol açabilir.


Netburn: “Sanıkların talebini büyük ölçüde kabul edeceğim”

New York Güney Bölge Mahkemesinde ABD'li Yargıç Sarah Netburn tarafından verilen bu karar, Ripple'ın SEC'in tutanaklarına ve Netburn'ün muhtemelen keşfedilebilir olduğunu söylediği kripto para birimi ile ilgili “ajansın yorumunu veya görüşlerini ifade eden” notlara erişimini sağlıyor. Netburn ayrıca, Ripple’ın keşfinin “yüksek riskli” bir kazanç olduğunu söyledi. Ripple'ın avukatlarından biri olan Mathew Solomon, SEC’nin XRP'nin bir menkul kıymetten çok bir para birimine benzediğini söylediği yorumları bu belgelerde bulabilirse davanın biteceğini savundu. Çünkü bunun, XRP'yi düzenleyicinin yetki alanının dışına çıkaracağını belirtti. Netburn, “Sanıkların talebini büyük ölçüde kabul edeceğim” dedi. Netburn, bakılabilecek belgelere toplantı tutanaklarını ve dahili notları dahil etti, fakat personel e-postalarını dahil etmedi.