ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) Ripple’a dava açacağı bilgisinin ilk olarak Aralık 2020’de, Fortune dergisinde duyurulmasının ardından Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse, Twitter’dan bu bilgiyi doğrulamıştı. Aynı gün içerisinde SEC, yapmış olduğu resmî açıklamayla kayıt dışı dijital menkul kıymet satışı gerçekleştirerek 1.3 milyar doların üstünde gelir elde ettiği suçlamasıyla Ripple’a ve kurucu ortağı Christian Larsen ile birlikte şirketin CEO’su Bradley Garlinghouse’a dava açtığını duyurdu. Ocak ayı sonlarında SEC’in dava açtığı Ripple, federal mahkemeye ilk savunmasını vermişti. Savunmanın dikkat çeken boyutlarından birisi ise Ripple’ın kendisine haksızlık yapıldığı iddiasıyla Bilgiye Erişim Özgürlüğü Yasasına başvurarak Ether’in hangi gerekçelerle menkul kıymet olarak görülmediğine dair bilgi talep etmesi ve bu talepte Bitcoin ve Ether’in Çin merkezli madencilik tesislerinde üretildiğine sık sık işaret etmesi olmuştu. 16 Şubat Salı günü ise, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Ripple, mahkemeden sorumlu federal yargıç Analisa Torres'e ortak bir mektup göndererek taraflardaki vekillerin görüştüğünü, ancak henüz bir çözüme ulaşılamadığını söyledi. Mektubun devamında, herhangi bir çözüme varılacak olursa mahkemeyi derhal bilgilendirecekleri de belirtildi.
16 Ağustos 2021 tarihine kadar soruşturmaya devam edebilecek olan Ripple ve SEC, dün (22 Şubat Pazartesi günü), New York Güney Bölge Savcılığının yönetiminde, telefon üzerinden gerçekleştirilen ortak bir ön duruşma konferansında bir araya geldi. Ön görüşmeye katılmak isteyen herkesin, gerekli numarayı araması yeterliydi.
İki tarafın da savunmalarını hakime sunması için bir fırsat olan bu ön görüşmede, tarafların savunmalarını yapabilmesi için sadece birkaç dakikası vardı. Bu nedenle, sadece ana sorunları ele aldılar. Harvard mezunu olan, mahkemeden sorumlu federal hakim Analisa Torres, ilk olarak “bir dijital varlık veya kripto para olan XRP” ile ilgili açtıkları davada, SEC’den pozisyonunu ve konuyu ele almasını istedi. SEC; Jorge G. Tenreiro, Dugan Bliss ve Richard R. Best tarafından temsil edilirken Ripple, Debevoise & Plimpton LLP'den Andrew J. Ceresney tarafından temsil edildi.
Davada, SEC’i temsil eden avukat Tenreiro, 2013-2015 yıllarında yapılan açıklamalara ve beklentilere odaklı kalarak Ripple'ın, XRP'yi bir menkul kıymetmiş gibi gösterdiğini ve pazarladığını açıkladı.Tenreiro’nun savunması, 3 dakika sürdü.
Ripple’ın avukatı Ceresney ise Ripple’ın en güçlü argümanlarını dile getirdi ve savunması, SEC’den çok daha fazla zaman aldı. İlk olarak Ceresney, XRP'nin merkezi olmayan bir dijital varlık olduğunu ve 8 yıldır tamamen işlevsel olduğunu savunarak geçen ay XRP’nin, 66 milyar dolar değerinde işlem gerçekleştirdiğini ve bunların çoğuna Ripple’ın dahil bile olmadığını söyledi. Sonrasında, 2015 yılında ABD Hazine Bakanlığı’nın (Fincen), XRP'nin bir para birimi olduğunu belirttiğini ve dünya gelişimi üzerindeki meselelere karar veren hemen hemen her ülkenin, XRP'nin bir menkul kıymet olmadığına karar verdiğini, XRP'nin menkul kıymetten çok Bitcoin ve Ethereum gibi işlev gördüğünü belirtti. Devamında da SEC’in, Bitcoin ve Ethereum’un menkul kıymet olmadığını kamuya açıkladığını hatırlattı. Ceresney daha sonra, Ripple'ın, XRP'yi tanıtmak için bir çalışma gerçekleştirmediğini, sadece bir varlık olarak sattığını belirtti. Ripple satışlarının çoğunun ikincil pazara gittiğini, çoğu alıcının Ripple ile sözleşme yapma ayrıcalığına sahip olmadığını ve hatta Ripple'ın XRP'ye dahil olduğunu bile bilmediğini de ekledi.
Son olarak, Ripple’ın savunmasının sonuna doğru, Ceresney, çok ilginç yeni bir bilgi paylaştı. Görünüşe göre Ripple, 2019 gibi yakın bir tarihte, XRP’yi listelemek isteyen büyük bir kripto borsası veya borsaların, SEC ile bir toplantı yaptığını öğrenmiş. Bu borsa veya borsalar, kendi yaptıkları araştırmalar üzerine XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını, fakat yine de XRP’nin yasal durumunu öğrenmek istediğini ve ona göre platformlarında listeleyeceklerini belirtmiş. SEC’in, XRP’yi bir menkul kıymet olarak tanıdığını belirtmemesi üzerine bu borsa veya borsalar, XRP’yi listelemiş. Ardından bir yıl sonra ise SEC, XRP'nin bir menkul kıymet olduğunu söyleyerek Ripple'a dava açtı. Dava gidişatını önemli ölçüde etkileyecek bu açıklamanın ardından, XRP’nin yasal tanımına ilişkin yeterli bilgi verilmediği belirtildi. Peki, 2019 yılından 2020 yılı Aralık ayına kadar ne değişti? XRP, 1 yılda bir menkul kıymet mi oldu?
Genel olarak, Ripple, savunmasında daha yakın tarihte gerçekleşen olaylar hakkında konuşurken, SEC, savunmasında daha çok geçmişte yaşanan olaylara odaklandı. Son olarak, Garlinghouse, paylaşılan bu bilgi doğrultusunda, bilgilerin gün yüzüne çıkacağını ve SEC’in, XRP’yi bir menkul kıymet olarak tanımadığının anlaşılacağını belirtti. Ayrıca, hem Garlinghouse hem de Larson, kendilerine karşı açılan davanın düşürülmesi için talepte bulunacaklarını da ekledi.