Rusya Merkez Bankası, 2021'in Sonlarında Dijital Ruble Prototipini Çıkarmayı Planlıyor

Başkan yardımcısı Alexey Zabotkin'e göre, Rusya Merkez Bankası bu yıl ruble destekli dijital para birimi için bir prototip çıkarmayı planlıyor.

Moskova merkezli bir özel kolej olan Russian Economic School’un ev sahipliği yaptığı çevrimiçi bir etkinlikte konuşan Zabotkin, prototipin, gerçek parayla yapılan işlemleri desteklemeyeceğini açıklayarak şunları ekledi:

“Önümüzdeki yıl, bu prototipe ve ihtiyaç duyulan diğer gelişmelere dayanarak testlere başlayacağız.”

Proje ilk olarak Ekim ayında, Rusya Merkez Bankası'nın ruble destekli bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) olası tasarımını özetleyen analitik bir rapor yayınlamasıyla açıklandı. Rapor, dijital rublenin operasyonları için birkaç senaryo önerdi ve kamuoyundan geri bildirim istedi. Projenin listelenen faydaları arasında, devlet harcamalarını daha etkili bir şekilde izleme ve internet bağlantılarının kıt olduğu alanlarda dijital ödeme seçenekleri sunma yeteneği yer alıyordu. Rusya Merkez Bankası basın ofisinin yaptığı bir açıklamada, hazırladıkları rapor sonrası aldıkları geri bildirimin %83’ünün dijital ruble fikrini desteklediği belirtildi:

“Daha önce açıkladığımız plana devam ediyoruz. Bu noktada, kamuoyuna açıklanacak ve piyasa katılımcıları ile tartışılacak olan dijital rublenin tasarımını geliştirme sürecindeyiz. Lansmanla ilgili karar, gelecek yıl test sonuçlarına göre verilecek.”