SEC'nin Binance ve Coinbase'e Dava Açması Ne Anlama Geliyor?-banner-imageAraştırma

SEC'nin Binance ve Coinbase'e Dava Açması Ne Anlama Geliyor?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), pazartesi günü global kripto varlık platformu olan Binance ve CEO’su CZ’ye, salı günü de ABD’nin en büyük kripto para borsası olan Coinbase’e dava açtı. Dünyanın en büyük kripto para platformlarından ikisine ard arda açılan davalar kripto para yatırımcılarının dikkatini Amerika Birleşik Devletleri'ne çevirdi.

Binance ve Coinbase’e açılan davaların detaylarında birçok farklılıklar olsa da iki borsa da SEC tarafından menkul kıymet olarak nitelendirilen bir dizi kripto para birimlerinin SEC’den izinsiz olarak listelenmesi, menkul kıymet alım-satım faaliyetlerinde kullanılması nedeniyle suçlanıyor. Binance’e açılan davanın çok daha çeşitli iddiaları kapsadığını söyleyebiliriz. Örneğin SEC Binance'in milyarlarca USD’yi müşteri fonlarıyla karıştırdığını ve bunları gizlice Binance'in kurucusu Zhao tarafından kontrol edilen Merit Peak Limited adlı ayrı şirkete gönderdiğini iddia ediyor. SEC dava dosyasında Binance'in kamuoyuna Binance.US'nin ABD'li yatırımcılar için ayrı, bağımsız bir ticaret platformu olduğunu açıklamasına rağmen, Zhao'nun ABD'li şirketi perde arkasında gizlice kontrol ettiğini de iddia ediyor.

SEC son olarak da mahkemeden BinanceUS varlıklarını dondurmak için geçici kısıtlama emri talep etti. Mahkemenin Çarşamba günü itibarıyla Binance’e bağlı iki kuruluşun (BAM Management ve BAM Trading) varlıklarını dondurma talebini onayladığı iddia edilse de konuya ilişkin şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.

SEC Başkanı Gensler, Temsilciler Meclisi’nde Ne Dedi?

SEC’nin açtığı söz konusu davalarda menkul kıymet olarak nitelendirdiği kripto para projeleri şunlar:

SEC-Binance: ATOM, BNB, BUSD

Binance-Coinbase Ortak Olanlar: SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, MANA, ALGO, AXS

SEC-Coinbase: CHZ, NEAR, FLOW, ICP, VGX, DASH NEXO

SEC, Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren kripto para borsalarını yasa dışı faaliyet göstermekle itham etmiş oldu. Zira SEC’ye göre ülkede listelenen birçok kripto para birimi (security) menkul kıymet olarak nitelendiriliyor. Lisansı olmayan kurumlar menkul kıymetlere ilişkin faaliyet yürütemiyor. Tam da bu noktada Coinbase, SEC'in 2021'de halka açılmasını onayladığında iş modelini zaten kabul etmiş olduğunu ve şirketin yasalara uygun olmasını sağlamak için düzenleyicilerle birlikte çalışmaya çalıştığını belirtiyor. Coinbase CEO'su Brian Armstrong salı günü paylaştığı Tweet'te "'Gel ve kayıt ol diye bir yol yok. Defalarca denedik. SEC net bir kural kitabı yayınlamak yerine, yaptırım yaklaşımıyla bir düzenleme benimsedi... Dolayısıyla, netlik elde etmek için mahkemelerden yararlanmamız gerekiyorsa, öyle olsun." ifadelerini kullanıyor. Binance de kendilerine yönelik suçlamaları reddediyor. Binance’den gelen açıklamalarda SEC’yle her daim iş birliği yapmak istedikleri SEC’ninse buna karşın tek taraflı davrandığı belirtiliyor. Binance’den gelen açıklamada özetle yaklaşık iki buçuk yıl boyunca Binance.US’in SEC ile iyi niyet çerçevesinde çalıştığı, amaçlarının Amerikalı tüketicilerin dijital varlıklara güvenli erişim sağlamasına olanak tanıyan açık ve pratik bir düzenleyici çerçeve için yapıcı bir şekilde çalışmak olduğu, SEC’den gelen son hamleyle birlikte Coinbase, Gemini, Kraken ve diğer piyasa katılımcılarına karşı alınan benzer eylemleri takiben sektörün neredeyse ortadan kaldırılmasının istendiği belirtiliyor.

Öte yandan Binance.US, 2019'dan itibaren müşterilerinin Binance.com'da işlem yapmasının kısıtlandığını söylüyor; ancak SEC, gerçekte Binance ve Zhao'nun "yüksek gelir düzeyine sahip bazı ABD’li müşterilerinin Binance.com platformunda işlem yapmaya devam etmelerine gizlice izin vermek için kendi kontrollerini ihlal ettiklerini" iddia ediyor.

Binance.US, SEC’nin dava açmasının ardından 7 Haziran Çarşamba günü yaptığı açıklamada 8 Haziran'a kadar 100'den fazla işlem çiftini kaldırmaya karar verdiğini duyurdu.

SEC, şubat ayında da bir başka kripto para platformu olan Kraken’e yönelik soruşturma başlatmıştı. (SEC) tarafından yapılan açıklamada Kraken’in staking hizmetlerini “derhal” sonlandırması gerektiği ve Kraken’in 30 milyon USD’lik para cezası ödeyeceğini belirtmişti. SEC, ayrıca dünyanın en eski borsalarından olan Bittrex’e de benzer şekilde soruşturma açmıştı.

Birçok kripto para uzmanı ABD’de kripto para borsalarına yönelik bu soruşturmaların sektörü denizaşırı ülkelere ittiğini öne sürse de SEC Başkanı Gary Gensler bu durumdan çok şikayetçi değil gibi. Nitekim Gensler salı günü CNBC'ye verdiği demeçte "Bakın, daha fazla dijital paraya ihtiyacımız yok. Zaten dijital para birimimiz var: Buna ABD doları deniyor. Euro ya da Yen; bunların hepsi şu anda dijital. Zaten dijital yatırımlarımız var. Yatırım yapan halk ABD menkul kıymetler yasalarından faydalanıyor. Kripto da bundan farklı olmamalı ve bu platformların, bu aracıların uyum sağlaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Gensler’a yönelik sektör içinden birçok tepki geliyor. Bunlardan bir tanesi de Blockchain Association ticaret grubunun CEO'su Kristin Smith oldu. Smith, Gensler'in sektörü denetleme çabalarını reddettiğini belirterek "Mahkemelerin Başkan Gensler'i zamanında haksız çıkaracağından eminiz" dedi.