Tezos Blokzincirinde Gerçekleşen Yükseltmeler

13 Şubat Cumartesi günü Tezos blokzinciri, Edo'yu 1.343.489 numaralı blokta gerçekleştirerek başarıyla yükseltildi. Nomadic Labs, Marigold, DaiLambda ve Metastate tarafından ortaklaşa geliştirilen Edo, iki yıl içinde gerçekleşen beşinci Tezos yükseltmesidir ve üç ay önce de Delphi yükseltmesi gerçekleştirilmiştir.

Edo'nun 13 Şubat Cumartesi günü başarılı bir şekilde etkinleştirilmesinin, iki yıl içinde beşinci ve en iddialı Tezos yükseltmesine işaret ettiğini belirten Tezos ekibi, bugün (15 Şubat Pazartesi günü) Twitter üzerinden, ilk yükseltmeden Edo'ya kadar olan yolun kısa bir bakış açısını paylaştı.

“Tezos'taki ilk başarılı yükseltme Atina'ydı. Her bloktaki hesaplama adımlarının sayısını iki katına çıkararak gas limitinin artırılmasını ve rulo boyutunu (roll size) 10.000'den 8.000’e düşürerek daha erişilebilir hale getirdi.*

Babylon, analiz etmesi daha kolay olan Tezos fikir birliği algoritmasının yeni bir çeşidi olan Emmy+ ve yüksek seviyeli dillerden derlemeyi iyileştiren Michelson ile ilgili yükseltmeleri içeriyordu.

Carthage, daha karmaşık akıllı sözleşmelerin yürütülmesine izin veren gas sınırını arttırdı, optimizasyonlar ve kod temizleme gibi "bakım" özelliklerini uyguladı.

Delphi, Michelson yükseltmesini ve gas modelinin performansını önemli ölçüde iyileştirdi, bu da gas tüketimini ve akıllı sözleşmeler için sınırları kolaylaştırdı.

Edo ise, Tezos'a çeşitli diğer iyileştirmelerin eklenmesiyle yönetim sürecindeki değişiklikleri ekledi.”

Rulo Boyutu (Roll Size) Nedir?*

Pay İspatı (PoS) mutabakatında katılımcı olmak için stake edilmesi (kilitlenmesi) gereken minimum miktar.