Tornado Cash Nedir?-banner-imageAkademi

Tornado Cash Nedir?

2009 yılında Bitcoin ortaya çıkmasıyla birlikte, yeni bir finansal sistemin de kapıları aralanmış oldu. Bu yeni dijital para birimi, kullanıcılarına; gizlilik, güvenlik ve merkeziyetsiz bir ödeme alt yapısı sunuyordu. Aynı zamanda, yeni finansal sistemde şeffaflık da ön plandaydı. 2009’dan günümüze, kripto para ekosistemi Bitcoin’in önderliğinde büyük gelişmeler ve ilerlemeler yaşadı. Blokzincir teknolojisinin sağladığı faydalarla, her yeni çıkan proje bu yeni finansal sistemi bir adım öteye taşıdı. Ekosisteme dahil olan her yeni proje, farklı özellikler ve imkanlar üzerinde özelleşmeye başladı. Bu özelliklerden biri olan gizlilik üzerine yoğunlaşan Tornado Cash, kullanıcıların anonim şekilde para transferi yapmasına olanak sağlayan bir sistemdi. Bu yazımızda son zamanlarda ABD hükümetinin odağında olan Tornado Cash sisteminin detaylarına iniyoruz.

Tornado Cash Nedir?

Tornado Cash, Ethereum blokzinciri üzerinde çalışan Zero-Knowledge teknolojisi üzerine inşa edilmiş, merkeziyetsiz bir gizlilik protokolüdür. Kullanıcıların zincir üstü işlemlerde bağlantıları koparmalarını, para yatırma ve çekme adresleri arasındaki işlem gizliliğini geliştirmelerini sağlamaktadır. Bir nevi mikser görevi görerek işlemlerin takip edilmesini engelleyen Tornado Cash, havuzlarda var olan Ethereum’lar ile yeni eklenen Ethereum’ları karıştırıyor. Bu yönüyle bir token mikseri olarak görebiliriz Tornado Cash’i. Böylece işlem sahibinin adres gizliliği sağlanmış olur.

Kendi topluluğu tarafından yönetilen Tornado Cash, 2019 tarihinde kuruldu. TORN, Tornado Cash'in yerel para birimidir. Maksimum 10 milyar token arzına sahip bir ERC-20 tokenidir. TORN sahiplerinin tekliflere katılmalarını ve protokol değişiklikleri için oy kullanmalarını sağlar. Ayrıca, TORN sahipleri protokolü kullandıklarında, korumalı bir hesaba yatırabilecekleri ve TORN tokenlerine dönüştürebilecekleri Anonimlik Puanları kazanırlar.

ABD Hükümeti ve Tornado Cash

7 Ağustos 2022'de ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının milyarlarca dolarlık kripto para aklamalarına yardım ettiği iddiaları nedeniyle Tornado Cash'e yaptırım uyguladı. ABD Hazinesi'ne bağlı yaptırımlardan sorumlu bir düzenleyici kurum olan Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC), haberi doğrulayarak ABD kripto kullanıcılarının ve işletmelerinin protokolle etkileşime girmesini yasakladı. Bu yaptırımları takiben Amsterdam’da Tornado Cash geliştiricisi olduğu iddia edilen bir yazılımcı da tutuklandı. OFAC ayrıca 40’a yakın Tornado Cash hesabını kara para aklama gibi yasadışı eylemlere karıştıkları iddiasıyla kara listeye aldı.

ABD Hazine Bakanlığına göre, Tornado Cash, 2019'da piyasaya sürülmesinden bu yana 7 milyar USD’nin üzerinde kripto para akladı. Diğer bir yandan, kripto para birimi analist firması Elliptic'ten bir rapor geldi ve Tornado Cash aracılığıyla fidye yazılımı, hack'ler ve dolandırıcılık yoluyla yasa dışı olarak elde edilen 1,5 milyar USD’lik fonun aklandığını iddia edildi. Böylece tüm gözler Tornado Cash üzerine çevrildi.

Adsız tasarım (4).jpg

Tornado Cash Yaptırımı Ekosistemde Nasıl Konumlandı?

Tornado Cash’in kara para aklamak için kullanılmış olma ihtimalinin yanında, sadece blokzincir gizliliğini geliştirmek isteyen kripto para kullanıcıları tarafından yasal olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, ekosistem üzerinde olumsuz bir etki yaratan yaptırım, aynı zamanda ABD hükümetinin kontrol edemediği sistemlere karşı nasıl pozisyon aldığını da göstermiş oldu.

Ethereum blokzincirinde çalışan Tornado Cash’in yasaklanması, Ethereum’un merkezi kurumlar tarafından sansürlenebilme ihtimali gündeme oturdu. Tornado Cash’in gelecekte yaşayabileceği diğer sansür ihtimallerine karşı PoS mekanizmasına geçen Ethereum’da, topluluğun endişeleri artmaya başladı. Merkezi yapılar üzerinde Ethereum 2.0 kontratına ETH kilitleyerek validatör olan kullanıcılar bu merkezi kurumların olası bir yaptırım altına girmesi ile Ethereum’un sansürlenmesine istemese de katkı verebilir. The Merge yaklaşırken, böyle bir ihtimalin ortaya çıkması Ethereum üzerinde gerçekleşmesi planlanan Shanghai Güncellemesi’nin önemi de büyük ölçüde arttırmış oldu. Shanghai Güncellemesi’nin detaylarını öğrenmek için The Merge Sonrası İlk Güncelleme: Shanghai yazımızı okuyabilirsiniz.