The Merge Sonrası İlk Güncelleme: Shanghai-banner-imageAkademi

The Merge Sonrası İlk Güncelleme: Shanghai

2022 yılı Ethereum ekosistemi için oldukça yoğun geçmeye devam ediyor. Ropsten, Sepolia ve Goerli Testnetlerinin başarılı bir şekilde PoS mekanizmasına taşınması ile Ethereum Ana Ağı’nda gerçekleşecek olan The Merge için tüm aşamalar tamamlanmış oldu. The Merge hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise Ethereum’un önemli güncellemesi olan Shanghai’den bahsedeceğiz.


Shanghai Güncellemesi Nedir?

Ethereum geliştirici ekibi tarafından açıklanan Shanghai güncellemesi, The Merge işleminin gerçekleşmesinden sonra Ethereum ağının ilk yükseltmesi olacak. Ağ üzerinde 3 büyük değişiklik yapacak güncellemenin detaylarına inelim.

EIP-3540

Geliştirici ekip uzun yıllar mevcut kontratları bozmadan EVM'yi (Ethereum Virtual Machine) geliştirmek için çok çalıştı. Ethereum Virtual Machine (Ethereum Sanal Makinesi), içerisinde birçok proje barındıran merkeziyetsiz bir bilgisayar mekanizmasına benzetebileceğimiz, Ethereum'un tüm işletim yapısının temelini oluşturan bir yapıdır. Shanghai güncellemesi ile EVM Nesne Formatı, ağ üzerindeki kodların ve verilerin birbirinden ayrılmasını sağlayacak. Bu ayrım, özellikle zincir üstü kod doğrulayıcıları için oldukça faydalı olacak.

EIP-3074

Hesap Soyutlama, EVM'de kontrol akışı ve EIP-3074 gibi karmaşık özellikleri çözmek için yeni sözleşme kodu bölümü türleri sunacak.

EIP-4844

Üçüncü büyük değişiklik, Solana ve Cardano'nun artan rekabeti nedeniyle birçok geliştirici tarafından beklenen Layer-2 gas fee düşüşü. Bu EIP, artan blok boyutlarını dengelemeye yardımcı olacak. EIP-4844 ayrıca Layer-2 ücretlerini daha da azaltmak için Sharding teknolojisinin temelini oluşturacak.

Ethereum 2.0’a geçişle birlikte, fikir birliği mekanizması Proof of Work’ten Proof of Stake’e geçecek, böylece Ethereum madenciliği yapılan bir kripto varlık olmaktan çıkacak. Ağ üzerindeki madencilerin yerini validatörler alacak ve Ethereum üzerinde validatör olmak için ETH varlıkları kilitlenecek. Shanghai güncellemesinin The Merge’ü takip ederek, stake edilen (kilitlenen) varlıkların geri çekilmesini mümkün kılması bekleniyor. Ethereum geliştirici ekibinden Tim Beiko, Shanghai güncellemesini topluluğun onayına sunarak, üzerinde çalışılması gereken konuları seçmelerini istedi. Güncelleme, fikir birliği katmanının güvenlik endişelerini ele almasını kolaylaştıracak ve işlemler için güvenli geçiş sağlayacak.

Son olarak Londra Sert Çatallanması ile Ethereum üzerinde büyük değişikler gerçekleştirilmişti. Londra Sert Çatallanması Sonrası Ethereum yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Londra Sert Çatallanmasında gerçekleştirilen EIP-1559 ile işlem ücretleri, ağdaki yoğunluk ve de blok boyutu gibi sorunlar çözülmeye çalışılmıştır. Tüm bu geliştirmelerle birlikte Ethereum, mükemmel blokzincire ulaşma çabalarına bir yenisini eklemiştir.


Shanghai Güncellemesi Neden Bu Kadar Önemli?

2022 yılı Ağustos ayı içerisinde ABD’de OFAC (Office of Foreign Assests Control - Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi) tarafından *Tornado Cash ile ilgili çeşitli yaptırımlar gerçekleştirildi. Bu yaptırımları takiben Amsterdam’da Tornado Cash geliştiricisi olduğu iddia edilen bir yazılımcı da tutuklandı. OFAC ayrıca 40’a yakın Tornado Cash hesabını kara para aklama gibi yasadışı eylemlere karıştıkları iddiasıyla kara listeye aldı. Tüm bu gelişmeler Ethereum’un merkezi kurumlar tarafından sansürlenebilme ihtimali tartışmalarını doğurdu. 2023. Tornado Cash’in gelecekte yaşayabileceği diğer sansür ihtimallerine karşı PoS mekanizmasına geçen Ethereum’da, topluluğun endişeleri artmaya başladı. Merkezi yapılar üzerinde Ethereum 2.0 kontratına ETH kilitleyerek validatör olan kullanıcılar bu merkezi kurumların olası bir yaptırım altına girmesi ile Ethereum’un sansürlenmesine istemese de katkı verebilir. Mevcut durumda Ethereum 2.0 kontratına kilitli ETH’ler yaklaşık 2 yıl boyunca hareket ettirilemez durumda. Bu sebeple olası yaptırımda Ethereum’un sansürlenmesini istemeyen ancak kilitli ETH’lerini hareket ettiremeyen kullanıcıların beklediği en önemli güncelleme Shanghai Güncellemesi.


Tornado Cash kısaca, bir kripto para karıştırıcı görevi gören akıllı kontrattır. Mevcut anonimliğin yanında kripto para işlemlerini bir havuzda toplayıp karıştırarak ve tekrar gönderir ve gizliliği büyük oranda arttırır.