Uniswap (UNI) ve Compound (COMP) Rekor Kırdı!

DeFi (Merkeziyetsiz Finans) evreni her gün yeni teknoloji ve gelişmelerle adından söz ettirmekteyken sektörün başını çeken Uniswap ve Compound platformlarının yönetim tokenleri UNI ve COMP en yüksek seviyelerine ulaştı.

2020 Eylül’ünde Uniswap platformu kullanıcılarına airdropla dağıtılan ve 21 Ocak tarihinde 7.10 dolar değer kazanmayı başaran UNI, yaklaşık %180’lik bir artışla 30 Ocak tarihinde bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaşarak 19,93 dolara kadar yükseldi. Uniswap’ın 20 Ocak tarihinde duyurmuş olduğu, platformun geliştirilmesini amaçlayan hibe programı ve Uniswap v3 beklentisinin bu artışta önemli bir rolü olduğu düşünülüyor.

Benzer şekilde piyasaya sürdüğü ve üyelerin oy vererek gas ücretlerinden tasarruf etmesini sağlayan yönetim modülüyle Compound da aynı tarihte en yüksek seviyesine ulaşarak 340 dolardan işlem gördü.

Bu gelişmeler aynı zamanda merkeziyetsiz finans sektörünün geçtiğimiz ayda yaşadığı büyük atılım içerisinde değerlendirilmelidir. Verilere baktığımızda bütün DeFi platformlarındaki kitlenen toplam değerin (TVL- Total Value Locked) Ocak başında 16,5 milyar dolarken 31 Ocak tarihinde 27,39 milyar dolara çıktığını görmekteyiz. Çok sayıda uzman ve sektör lideri geçtiğimiz günlerde şahit olduğumuz GameStop ve AMC olaylarıyla zayıflıkları gitgide daha belirginleşen geleneksel finans sisteminin yarattığı sorunlara blokzincir ve merkeziyetsiz finansın cevap verebileceğini iddia ederken bu yükselişin devam edeceği beklenmektedir.

download (13).png

(Kaynak: DefiPulse.com)