ABD Merkez Bankası, Dijital Dolar İçin “Ön Koşulları” Açıkladı

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, 2021'i dijital dolar konusunda halka danışmada çok önemli bir yıl ilan ettikten saatler sonra, altları bu istişarenin nasıl görünebileceğini açıklayan bir makale yayınladı.

24 Şubat Çarşamba günü bir FEDS Notunda, Fed Rezerv Kıdemli Danışmanı Jess Cheng, Ödemeler Uzmanı Angela N. Lawson ve Teknoloji Laboratuvarı Müdürü Paul Wong, bu sorumluluğun, bir ABD merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) artıları ve eksileri konusunda halkı geniş çapta meşgul etmek olacağını söyledi.

FED yetkilileri, halkın yardımıyla dijital doları “keskinleştirmek” için çalışırken, gizlilik sorunları, kullanım kolaylığı, güvenlik erişimi ve teslimat mekanizmalarının hepsinin üzerinde durulması gerektiğini söyleyerek devam etti:

“Bireyler ve işletmelerle ilişki kurmak ve bir CBDC'nin kullanım durumunu anlamak için tüketici grupları, topluluk kuruluşları ve iş derneklerine danışmak, bir CBDC ve potansiyel tasarımını yayınlama kararında yardımcı olacaktır.”

Ayrıca, düşünce kuruluşları ve akademinin de destekleyici bir rol oynayabileceğini söylediler. Yayınlanan makalede, FED'in olası bir CBDC'nin ne için kullanılacağını açıkça anlaması gerektiğini söylendi. Ayrıca, kullanılan teknolojinin CBDC'yi farklı koşullarda desteklemesi gerekirken, 7/24 anında uzlaşma, varlıkların güvenli aktarımı ve dayanıklılık sağlaması da gerektiği bildirildi ve şu şekilde devam edildi:

“CBDC'nin tasarımında ve test edilmesinde çeşitli yaşlardan, coğrafi konumlardan, ödeme alışkanlıklarından ve finansal okuryazarlıktan son kullanıcılar, uygulanabilir bir CBDC düzenlemesinin temel özelliklerini keskinleştirmeye yardımcı olabilir.”

“Para ve veri arasındaki bu yakın bağlantı, belirli bir kişiye ve finansal işlem geçmişine bağlanabilen işlem verilerini beraberinde taşımayan fiziksel banknotlarla çelişiyor.”

Ayrıca, Kongre'nin, Federal Rezerv'e genel amaçlı bir CBDC yayınlama yetkisi vermesi gerekeceği de belirtildi. FED Başkanı Powell, 24 Şubat Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önünde yaptığı ifadede, milletvekillerine FED'in “yasama yetkisine” ihtiyaç duyacağını söylemişti. ABD merkez bankasının Boston şubesinde kıdemli başkan yardımcısı James Cunha, herhangi bir dijital doların Federal Rezerv tarafından merkezi bir proje olarak kontrol edileceğini, ancak gerçek doğrulayıcıların dağıtılacağını söyledi. Boston Fed, dijital bir doları desteklemek amacıyla hangi platformun en uygun olacağını belirlemek için blokzincir araçları dahil olmak üzere farklı teknoloji platformlarını MIT Dijital Para Birimi Girişimi ile birlikte değerlendirdiğini açıkladı.

Bununla birlikte, blokzincir tabanlı olsun ya da olmasın, dijital dolar fikrine verilen destek artıyor gibi görünüyor. Hazine Bakanı Janet Yellen, bu haftanın başlarında merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini çıkarmayı düşünmelerinin “mantıklı” olduğunu söyledi. 22 Şubat Pazartesi günü New York Times konferansında “Çok fazla Amerikalının kolay ödeme sistemlerine ve banka hesaplarına erişimi yok ve bence bu dijital bir doların, bir merkez bankasının dijital para biriminin yardımcı olabileceği bir şey” dedi.