DeFi (Decentralized Finance) Nedir?
Decentralized Finance kelimelerinin birleşiminden türemiş olan DeFi, Merkeziyetsiz Finans anlamına gelmektedir. Geleneksel finans alanında gerçekleştirilen birçok işlemi, merkeziyetsiz bir şekilde, akıllı kontratlar aracılığı ile gerçekleşmesini sağlayan DeFi, blokzincir tabanlı bir hizmet türüdür.
Uniswap, Aave, Bancor, MakerDAO, Compound ve diğer erken DeFi öncüleri, ekosisteme sağlam bir temel oluşturarak önemli katkılarda bulunmuşlardır.
DeFi hakkında daha fazla bilgi edinmek için DeFi - (Decentralized Finance) Merkeziyetsiz Finans Nedir? akademi yazımızı okuyabilirsiniz.
DeFi 2.0 Nedir?
DeFi 2.0, DeFi 1.0’da yer alan sorunları düzeltmeyi amaçlayan ikinci nesil DeFi protokolleridir, protokollerin amacı ise sektörün uzun vadeli canlılığı korumasıdır. DeFi 2.0 hareketinin öncülerinin hedefi uzun vadeli likidite yöntemlerini geliştirmektir. Merkeziyetsiz bir rezerv para birimi oluşturmayı amaçlayan bir protokol olan OlympusDAO, bu öncülerden biridir. OlympusDAO, diğer DeFi protokollerinin likiditelerini kazanmak için bağlama mekanizmasını kullanmasına izin veren ve DeFi 2.0'ın B2B (Business to Business) odağını gösteren Olympus Pro'yu oluşturmuştur. Yeni DeFi ürünleri piyasaya sürülmesiyle birlikte, DAO'ların şirketlerle rekabet etmesini sağlayacak ve hareketin B2B odağını güçlendirecek değerli araçlar üretecektir.
DeFİ 2.0 Yenilikleri
DeFi 2.0 araştırması, kullanıcılar ve projeler DeFi'ın sınırlarını anladığında başlamış ve bu da onları uygun çözümler bulmaya sevk etmiştir.
- Ölçeklenebilirlik
Ethereum ağı ile etkileşim, yüksek gas bedelleri ve uzun bekleme süreleri nedeni ile birçok DeFi kullanıcısı için sorun hale gelmiştir. Tam bu noktada DeFi, kullanıcılar için Ethereum ağının ölçeklenebilirlik sorunları ile uğraşmadan, DeFi’yı deneyebilmeleri için bir çözüm oluşturuyor.
- Likidite
DeFi projelerine yatırım çekmek için uygulanacak en basit çözüm, kullanıcıların getiri elde etmesini sağlamaktır. AMM protokollerindeki üçüncü taraf likidite sağlayıcıları, likidite sorununa kısmi bir çözüm sunarak, yeterli fona sahip herhangi bir bağımsız kişinin likidite sağlamasına izin vermiştir. Yield Farming sayesinde maliyetler düşürülmüş ve kullanıcıların daha fazla getiri elde etmesi için bir yol bulunmuştur.
- Merkeziyetsizlik
DeFi’ın kullanıcılar için getiri elde etmek dışında bir anlamı daha var, merkeziyetsizlik dolayısıyla bağımsızlık. Bununla birlikte, birçok DeFi projesi büyük şirketler tarafından yönetilmektedir. Bu sorunu çözmek için DeFi projeleri, merkeziyetsizlik yönünü önceliklendirme eğilimindedir. Tüm kullanıcıların projenin evrimi hakkında oy kullanmasına izin veren DAO, bu sorunda en büyük yardımcıları olmuştur.
DeFi 2.0 Projeleri
OlympusDAO ($OHM) – Tahviller, LP, stake ve daha fazlasını içeren merkezi olmayan rezerv para birimi modelidir.
Curve Finance (CRV) ve Convex (CVX) – Yield farming platformu Convex'in üzerine inşa edildiği DAO, alım satım platformu, LP, sabit koin ve daha fazlasını içeren platformdur.
Synapse ($SYN) – Trustless cross zincirler arası köprü ve otomatikleştirilmiş piyasa yapıcıdır (AMM).
Wonderland ($TIME) – Avalanche tabanlı rezerv para birimi protokolüdür.
Avalanche ($AVAX) – Üzerinde DeFi 2.0 dApp'lerin oluşturulabileceği hızlı, düşük maliyetli programlanabilir akıllı sözleşme platformudur.
Solana ($SOL) – Hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir bir blokzincirdir.
Yearn Finance ($YFI) – Ethereum blokzincirinde getiri, kredi toplayıcı ve sigorta sağlayıcı platformdur.
Rarible ($RARI) – NFT satışlarına dayalı DAO yönetimi ve getiri üretimi platformudur.