Kripto para madenciliği, karmaşık algoritmik şifrelemeyi (matematiksel şifreleme) çözmek için bilgisayar gücünden yararlanır. Kısaca madencilik süreci, madenci olarak adlandırılan kullanıcılar sağladığı işlem gücü ile sisteme gönderilen işlem bloğunu doğruluyor ve bunu Blokzincir ağına işliyor. Daha sonra ağ üzerinde doğrulamaya katkıda bulundukları için ilgili kripto para birimi üzerinden ödüllendiriliyorlar.
Bugün Sizlerle CPU Nedir? CPU Madenciliği Nasıl Yapılır? gibi konulara göz atacağız.
İşlemciler her bilgisayarın olmazsa olmazı sistem içerisindeki bütün verileri denetleyen ve işleyen adeta insan beyni gibi çalışan cihazlardır. Madenciliğin ilk nesli olarak bilinen CPU ‘lar, Bitcoinin ortaya çıkmasından hemen sonra 2009 yılında madencilik için kullanılmaya başlandı.
Fakat halving döngüsünden dolayı, madencilere verilen matematiksel işlemlerin zorluk seviyesi arttı, bu faktör madencileri işlem kapasitesi daha yüksek olan Ekran Kartlarına yönlendirdi. Dolayısıyla işlemcilerin kapasiteleri ekran kartına göre daha düşük kaldığı için madenciler tarafından daha az tercih edilir hale geldi.
Hash Rate yüksek olan işlemciler;
Bytecoin, Zcash ve Monero gibi bazı Blokzincir ağları CPU madenciliğini destekleyecek şekilde tasarlanmış madencilik algoritmalarına sahiptir. Bu algoritmalar, ileri düzeyde madencilik ekipmanları olmayan madencileri korumak ve sistem içerisinde aktif tutmak için geliştirilmiştir.
Ayrıca, GPU madenciliği yazımızda bahsettiğimiz gibi CPU madencileri de madencilik havuzlarından yararlanabilir. Madencilik havuzları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için GPU Madenciliği yazımıza göz atabilirsiniz.