Resesyon ve Etkileri Nedir?-banner-imageAkademi

Resesyon ve Etkileri Nedir?

Makro ekonomik bir ifade olan Resesyon, en basit tabiri ile ekonomide durgunluk anlamına gelmektedir. Daha detaylı açıklamak gerekirse reel gayri safi yurt içi hasılanın en az arka arkaya iki çeyreklik ya da 6 aylık dönemde küçülmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Ekonominin daralmasına ve piyasadaki likidite miktarının azalmasına işaret eden bu durum, yatırımların düştüğü ve büyümenin azaldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Son günlerde özellikle ABD ekonomisinde sıklıkla konuşulan bu kavram yüksek enflasyon ve FED’in parasal sıkılaşma söylemleri ile ciddi bir boyut kazandı. ABD’de son 41 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının açıklanması (Temmuz 2022 itibarıyla yıllık bazda Tüketici Fiyat Endeksi %8,6’dan %9,1’e yükseldi.) ve ek olarak ABD ekonomisinin Covid-19 pandemisinin ilk olarak ortaya çıktığı 2020 ilk çeyreğinin ardından ilk kez daralması resesyonu işaret eden önemli sinyaller arasında.

Resesyonun Etkileri

  • Resesyon ekonomilerde büyüme ivmesinin kaybedilmesi anlamına gelmektedir.

  • Resesyon dönemlerinde ekonomide belirsizlikler yaşanmaktadır. Her ne kadar ekonomide daralma gerçekleşse bile bu durum enflasyonla birleşerek stagflasyona yol açabilmektedir.

  • Covid-19 salgını ile başlayan süreci parasal genişleme ile çözmeye çalışan Merkez Bankaları günümüzde bu parasal genişlemenin ortaya çıkardığı problemleri çözmekle meşgul.

  • Artan enerji ve gıda fiyatlarına ek olarak Rusya-Ukrayna Gerginliği tedarik zincirinde bozulmalara yol açarak ürün fiyatlarında düşük arz yüksek talep sebebiyle rekor enflasyon rakamları görülmüştür.

  • Ekonomik yapıda bozulmalar çeşitli senaryolarda kripto paraların kullanımına yönelik önemli bir yol açmıştır. Arjantin örneğinden yola çıkarak, yüksek enflasyon dönemlerinde kripto para kullanım oranlarının çok daha yüksek olduğunu görebiliriz. “Yüksek Enflasyon Arjantinlilerin Kripto Paralara Yönelmesine Mi Sebep Oluyor?” isimli yazımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.