Stargate Finance (STG) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Stargate Finance (STG) Nedir?

Projenin Adı: Stargate Finance

Projenin Belirteci: STG

Projenin İnternet Sitesi: https://stargate.finance/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/StargateFinance

Projenin İzahname Adresi: https://stargateprotocol.gitbook.io/stargate/v/user-docs/


A. Stargate Finance (STG) Nedir?

Stargate Finance (STG), çeşitli blokzincirler arasında zincirler arası token ticaretini kolay, basit ve sorunsuz hale getiren, LayerZero üzerine inşa edilmiş bir zincirler arası köprü çözümüdür. Stargate Finance (STG), hiçbir blokzincirin aynı anda merkeziyetsiz, güvenli ve hızlı olamayacağını söyleyen blokzinciri üçlemesini çözmeyi hedefleyen omnichain bir varlık köprü özelliğini taşır. Bunu kullanıcıların varlıklarını farklı blokzincirler, katman-2 ağları ve merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) arasında neredeyse anında aktarım ve takas etmelerine olanak tanıyan zincirler arası DeFi işlemlerini basitleştirerek yapar.


B. Stargate Finance (STG) Neler Sunmaktadır?

Stargate Finance, likidite havuzlarını merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolleri arasında sorunsuz bir şekilde birleştirebilen, şekillendirilebilen zincirler arası bir likidite protokolüdür. Tanım kısmında bahsedildiği üzere platform, zincirler arası DeFi ile ilişkili karmaşıklıkların birçoğunu ortadan kaldırarak, kullanıcıların blokzincirler, katman-2 ağları ve merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) arasında varlıkları anında kesinlik ile transfer etmesini ve takas etmesini kolaylaştırır. Stargate Finance, zincirler arası bir merkeziyetsiz borsa (DEX), likidite havuzları içerir. Bu bağlamda kullanıcılar, Stargate protokolüne likidite sağlayabilir ve token transferlerinden işlem ücretlerinin bir kısmını kazanabilir. Ayrıca verim çiftçiliği yoluyla kazançlarını daha da yükseltebilirler.

Stargate Finance, zincirler arası DeFi'ye giriş engelini azaltmayı ve kullanıcıların blokzincirler arasında varlık transferini basitleştirmeyi hedefliyor. Diğer DEX'ler, toplayıcılar ve DeFi protokolleri, Stargate'in likiditesinden yararlanabilir ve platformu tek işlemli zincirler arası token transferleri oluşturmak için kullanabilir. Bu kullanıcıların varlıkları takas etmesini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda DeFi ekosisteminin likiditesini artırmaya, slipajı en aza indirmeye ve merkeziyetsiz uygulamaları (dApp) daha güvenilir hale getirmeye yardımcı olur.


C. Stargate Finance (STG) Teknolojisi

Stargate Finance, blokzincir köprüleri alanında 3 temel problemi çözen ilk köprü olarak nitelendirilmektedir. Blokzincirler üzerine inşa edilen diğer köprüler aşağıdaki temel özellikler arasında aynı anda en fazla 2 tanesini sağlayabilmektedir. Ayrıca Stargate protokolünün amacı, zincirler arası likidite transferini basit, tek seferlik bir işlem haline getirmektir. Örneğin; kullanıcılar Ethereum'daki USDC'yi BNB'deki USDT ile takas edebilir.

Anında Kesinlik Garantisi: Kullanıcılar ve Uygulamalar, kaynak zincirinde bir işlemi başarıyla gerçekleştirdiklerinde bunun hedef zincire ulaşacağına güvenebilirler.

Yerel Varlıklar: Kullanıcılar ve Uygulamalar, istenen varlığı ve karşılık gelen ücretleri elde etmek için ek takas gerektiren paket varlıkların aksine, yerel varlıklarda takas yapar.

Birleşik Likidite: Birden fazla zincirde tek bir likidite havuzuna paylaşılan erişim, köprünün güvenilirliğine güvenen kullanıcılar ve uygulamalar için daha derin likidite yaratır.

LayerZero: Stargate'in birlikte çalışabilirlik özelliklerinin birçoğunun temelini oluşturur. Zincirler arası iletişimi optimize etmek için yapılandırılabilir bir zincir üzerinde uç nokta olarak hizmet eder.

Delta Algoritması: Anında garantili kesinliği korurken yalnızca yerel varlıklarla ilgilenen yeni bir zincirler arası köprü sınıfı sağlamak için birleşik zincirler arası likiditeden yararlanan yeni bir kaynak dengeleme algoritmasıdır.


D. Stargate Finance (STG) Ekibi ve Şirketi

Stargate Finance, Mart 2022'de LayerZero (katman 0) omnichain protokolünün arkasındaki şirket olan LayerZero Labs tarafından kuruldu. LayerZero Labs ise Bryan Pellegrino, Ryan Zarick ve Caleb Banister tarafından kuruldu. Ayrıca projenin arkasında anonim olarak bir geliştirici ekipte bulunmaktadır. Stargate bir kurucu ekibe sahiptir, fakat platform DAO ile yönetilmektedir. DAO yönetiminde söz sahibi olabilmek için STG sahibi olmanız ve STG token kilitlemeniz gerekmektedir.

Bryan Pellegrino, LayerZero Labs'ın Kurucu Ortağı ve CEO'sudur. New Hampshire Üniversitesi'nden mezundur.

Ryan Zarick, LayerZero Labs'ın Kurucu Ortağı ve CTO'sudur. New Hampshire Üniversitesi'nden mezundur.

Caleb Banister, LayerZero Labs'ın kurucu ortağıdır. New Hampshire Üniversitesi'nden mezundur.

LayerZero Labs, 2023 yılının Nisan ayında B Serisi yatırım turunda 120 milyon dolar topladı. LayerZero Labs bu yatırım turuyla birlikte değerlemesini 1 milyar dolardan 3 milyar dolara yükseltti. Söz konusu yatırım turuna a16z Crypto, Circle Ventures ve Sequoia Capital gibi sektörün önde gelen isimleri katıldı. Böylelikle LayerZero topladığı yatırım miktarını 250 milyon dolara yükseltti.


E. Stargate Finance (STG) Dijital Varlık Ekonomisi

STG, Stargate Finance’in yerel kripto para birimidir. Maksimum arzı 1.000.000.000 STG’dir. Merkeziyetsiz yönetişim, staking, likidite sağlama ve farming ödülleri STG olarak dağıtılmaktadır.

STG token arzının dağılımı aşağıdaki gibidir;

Topluluk: %30,39

Ekip: %17,5

Yatırımcılar: %17,5

Protokol Lansmanı: %15

Birleştirici Curve Desteği: %15,95

Initial Emissions Programı: %2,11

DEX Destekleri (BNB, Avalanche, Polygon, Arbitrum, Optimism & Fantom): %1,55

Ekran Alıntısı.PNG


F. Stargate Finance (STG) Değerlendirme

Zincirler arası transferler, kripto para endüstrisi ve özellikle Web3'ün ayrılmaz bir parçası haline geldi. Stargate, farklı ağlar arasında yerel varlık transferlerini mümkün kılan bir platform olma amacıyla tasarlanmıştır. Vizyonu, zincirler arası likidite transferini sorunsuz, tek bir işlem süreci haline getirmektir. Köprü oluşturmayla ilgili sorunları ele almak için Stargate, bir araya getirildiğinde zincirler arası likidite sağlayan birden fazla mekanizma geliştirdi. Bu bağlamda diğer benzer projelerden farkı ortaya çıkmaktadır.