Streamr (DATA)-banner-imageKoin İncelemeleri

Streamr (DATA)

Projenin Adı: Streamr

Projenin Belirteci: DATA

Projenin İnternet Sitesi: https://streamr.network/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/streamr

Projenin İzahnamesi: Whitepaper


A. Streamr (DATA) Nedir?

Streamr (DATA) durmaksızın çalışan uygulamalara kesintisiz veri akışı sağlamaktadır. Ekosistemin yerel tokeni olan DATA ile birlikte ölçeklenebilir, düşük gecikme süresine sahip, değiştirilemez veri dağıtımı ve kalıcılığı için çalışan merkeziyetsiz bir ağdır.

Streamr (DATA), güven yerine kriptografiye dayanan açık kaynaklı bir platformdur. Yeni bir veri ekonomisi için eşten eşe sistemini kullanan Streamr (DATA) gerçek zamanlı veri alışverişi, altyapı ve araçlar oluşturmaktadır. Dünya çapındaki bilgisayarlarda barındırılan ölçeklenebilir bir gerçek zamanlı mesajlaşma ağı, veri ticareti için bir pazar yeri ve gerçek zamanlı verilerle çalışmak için bir dizi araç içerir. 2017 yılında Henri Pihkala tarafından İsviçre’de kuruldu. Streamr’ın tokenı DATA’dır.


data foto-2.png


B. Streamr (DATA) Neler Sunmaktadır?

Streamr'ın amacı verilerin birbirine bağlanabilir, güvenilir, gerçek zamanlı olarak paylaşılabilir, taşınabilir ve gelir elde etmek için kullanılabilir alternatif bir iş modeli oluşturmaktır. Bu modelde, veri akışları kolayca paylaşılabilir ve ticari anlamda kullanılabilir hale getirilir. Verimli ve ölçeklenebilir küresel veri ekonomilerini geliştiren ve geliştirmeye yardımcı olan yeni iş modelleri ortaya çıkarır.

Günümüzde işleyen Web2 sisteminin mevcut veri altyapıları büyük teknoloji şirketleri tarafından yönetiliyor ve dünyadaki hemen hemen her şirket ya da birey bir şekilde onlara güveniyor. Bu, potansiyel olarak geri planda büyük bir sorunla karşılaşma riskleri taşımaktadır. Örneğin; tek bir büyük şirkete ait sistemde depolanan kurumsal ya da kişisel kullanıcı verileri herhangi bir siber saldırı esnasında risk altına girer. Kişisel olarak adlandırabileceğimiz bu veriler çalınabilir ve çeşitli amaçlarla kötüye kullanılabilir. Streamr, yeni bir gerçek zamanlı veri altyapısı oluşturarak bu sorunu çözmeye yardımcı olmak ve teknolojik anlamda bu riskleri ortadan kaldırmak için hizmet sunmaktadır.

Streamr ekibi, büyük işletmelerin bulut hizmetleriyle belirlediği veriden para kazanma kalıbını değiştirerek daha şeffaf ve güvenli bir ortam hizmeti hedeflemektedir. Buna istinaden Streamr, kullanıcılarının veri yayınlamasına veya tüketmesine izin veren bir pazarı yeri geliştirici olarak nitelendirilebilir. Gerçek zamanlı bilgilerin değerini tokenize eder ve bunları kendi pazarlarında, veri birliklerinde kullanılabilir hale getirir.

Streamr'ın ekosistemi yayıncılardan, tüketicilerden ve aracılardan oluşur. Tüm veriler, ağın veri akışlarına gönderilir. Streamr, makinelerin ve bireylerin ağ üzerinden veri ticareti yapmasına izin vermek için akıllı sözleşmeleri kullanmaktadır.

DApp geliştiricileri Streamr ekosistemi içerisinde çalışırken, ağın eşler arası mimarisi sayesinde mesaj taşımak için Google Cloud veya AWS gibi merkezi hizmetlere ihtiyaç duymaz.


C. Streamr (DATA) Teknolojisi

Streamr’ın merkezi olmayan gerçek zamanlı veri hattı, çok katmanlı bir teknoloji yığınının üzerine inşa edilmiştir.

  • Yayıncı Düzenleyici (Streamr Editor)

Merkeziyetsiz, veriye dayalı uygulamaların hızlı bir şekilde geliştirilmesini sağlayan bir kullanılabilirlik katmanı ve araç takımı oluşturur. Streamr üzerinde geliştirmeyi daha erişilebilir hale getirmek için verimli DApp ve akıllı sözleşme oluşturmaya izin verecek ve kolay kullanım durumları için önceden hazırlanmış şablonlar sağlayacaktır. Yayın düzenleyici uzman olmayanların akıllı sözleşmeler oluşturmasına, güvenilir veri kaynaklarına bağlanmasına, veri filtreleme, toplama ve iyileştirme için güvenli zincir dışı modüllerden yararlanmasına, merkeziyetsiz uygulamaları dağıtmasına, akıllı izleme yapmasına olanak tanıyan araçlar sağlamayı amaçlamaktadır.

  • Akış Motoru (Streamr Engine)

Zincir dışı veri analizinin işlenmesini ve rafine edilmesini sağlayan işlevdir. Akış motoru, ham verileri almaktan ve bunları DApp (merkeziyetsiz uygulama) veya akıllı sözleşme kullanımı için hazırlamaktan sorumludur. Ham verilerin filtrelenmesi, alt örneklenmesi, toplanması, diğer verilerle birleştirilmesi, sistemdeki anormallikleri tespit etme ve algoritmalar aracılığıyla düzeltme, gelişmiş makine öğrenimi ve örüntü tanıma modelleri tarafından işlenmesi Streamr Engine tarafından gerçekleştirilir.

  • Veri Pazarı (Data Market)

Veri Pazarı (Data Market), herkesin ağ üzerinde veri listeleyebileceği veya satın alabileceği bölümdür. Bir anlamda veri akışlarının merkezidir. Örneğin; IoT kapsamında nesne kavramı oldukça geniş bir anlama sahiptir. Her türlü izleme cihazları, sensörler, biochipler, erişim düzenekleri nesne olarak konumlandırılabilir. Bir IoT mekanizması farklı şekillerde makineden makineye (M2M) ve insandan makineye (H2M) iletişim teknolojilerini kapsar. Fiziksel dünyadan elde edilen veriler dijital ortama aktarılır. Herhangi bir IoT hizmeti veren kurum ya da kişi ihtiyacı olan verileri, Streamr’ın Veri Pazarı’nda (Data Market) merkeziyetsiz olarak listeleyebilir ya da temin edebilir.

  • Yayıncı Ağı (Streamr Network)

Streamr Network, veri taşıma bileşeni olarak tanımlanmaktadır. Tüm ağın mesajlaşma ve veri iletimini yönetir.


D. Streamr (DATA) Ekip ve Şirket

Streamr 2017 yılında Henri Pihkala tarafından İsviçre’de kuruldu. Henri Pihkala, Streamr'ın kurucusu ve aynı zamanda CEO'sudur.

Ekip, çeşitli zaman dilimlerinde dahil olmuş yetenekli programcılar, finansörler ve yazılım geliştiricilerden oluşur.

Henri Pihkala, Streamr'ın kurucusu ve CEO'sudur. Yüksek Lisans derecesine sahiptir. Helsinki Teknoloji Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden mezundur. 10 yıllık bilişim teknolojisi danışmanlığının yanı sıra gerçek zamanlı veri işleme için yazılım geliştirme deneyimine sahiptir. Pihkala, RIQ Yhtiöt Oy ve Hedgehog Oy'da baş yazılım mühendisi olarak çalıştı. “Unifina” ve “Data in Chains”'in kurucusu ve CTO'su olarak görev yaptı.

Risto Karjalainen, Streamr'ın kurucusu ve COO'sudur. Pennsylvania Üniversitesi, Wharton Okulu'ndan karar bilimleri alanında doktora derecesine sahiptir. Streamr ekibine katılmadan önce, Buchanan Partners Limited'da kantitatif analist, JP Morgan ve Wadhwani Capital Limited'da analist ve Merril Lynch ve Estlander & Partners'da yatırım portföyü yöneticiliği yaptı.

Nikke Nylund, projenin ortak kurucusu ve iş geliştirme direktörüdür. Başarılı bir seri girişimci olan Nylund, Quartal Flife (Investis Ltd tarafından satın alındı), Quartal Financial Solutions (KMU Capital AG tarafından satın alındı) ve Quartal Content Management (Satama Plc tarafından satın alındı) gibi şirketlerin kurulmasına ve büyümesine yardımcı oldu.

Michael Malka, Streamr Labs'ın başkanıdır. Malka, Helsinki Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi alanında eğitim geçmişine ve yazılım endüstrisinde geliştiriciden CEO'ya kadar 20 yılı aşkın deneyime sahiptir. Daha önce Bitwise Oy, RTSe, Quartal'da geliştirici pozisyonlarında bulundu. CTO ve ardından Sujuva'da CEO oldu.


E. Streamr (DATA) Dijital Varlık Ekonomisi

DATA, veri üreticileri ve tüketiciler arasında bir değişim mekanizması sağlamaktadır. Ek olarak P2P ağında doğrulayıcıların çalışması için bir teşvik görevi görmektedir.


data foto-1.png


Temmuz 2021 itibarıyla toplamda yaklaşık 1.000.000.000 DATA arzı bulunmaktadır.

Token Ekonomisi aşağıdaki gibidir:

  • Kitle Fonlaması Katılımcıları %65

  • Kurucu Ekip %15

  • Hazine %15

  • Proje Ortakları ve Danışmanları %3

  • Streamr Topluluğu Arasında Dağıtılan %2


F. Streamr (DATA) Değerlendirme

Streamr, geliştirici araçlarını, zincir dışı ağ işlevlerini, veri toplama ve iyileştirmeyi, akıllı sözleşme yönetimini hem tüketiciler hem de üreticiler için bir veri pazarı hizmeti sunmaktadır. Ayrıca blokzincirdeki gerçek zamanlı verilerin kullanımı yoluyla bu sektörü geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Küresel Nesnelerin İnterneti (IoT - Internet of Things) pazarının 2025 yılına kadar 75 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Streamr bu ekosistem içerisinde Nesnelerin İnterneti için eşler arası işlemleri ve makineden makineye veri iletimini hedefliyor. Merkeziyetsiz veri pazarı ve bu pazardan ticari gelir elde etmek, sektörel anlamda ciddi önem arz etmektedir. Teknoloji ilerledikçe tek elde bulunan bir mekanizmaya bağlılığı değiştirerek kurumsal ya da kişisel kullanıcı verilerini merkeziyetsiz hale getirecektir.