Terra Classic (LUNC) v1.0.5 Yükseltmesi Nedir?-banner-imageAraştırma

Terra Classic (LUNC) v1.0.5 Yükseltmesi Nedir?

Terra Classic (LUNC) token yakımının yeniden başlatılmasının önünü açacak olan v1.0.5 Sürümü Yükseltmesi gerçekleştireceğini duyurdu. Terra Classic blokzincirine v1.0.4'ten v1.0.5'e geçişini sağlayacak olan güncelleme teklifi 25 Ocak 2023 tarihinde kabul edildi. Terra Classic v1.0.5 yükseltmesinin 14 Şubat tarihinde tahmini olarak 11.541.520 numaralı blokta gerçekleşmesi beklenmektedir.

Güncel olarak Terra yeni ağ üzerinde faaliyet gösteriyor olsa da Terra Classic topluluk tarafından yönetilmektedir. Yakımlar kapsamında aktif olarak çalışan Terra Classic ekibi v1.0.5 yeni yükseltmesiyle birlikte yakılan LUNC’ların yeniden basılmasını önlemek hedefindedir. Terra Classic topluluğu, 2022 yılı Aralık ayında bir kripto para platformunun yakma mekanizmasını önümüzdeki Mart ayına kadar durdurmasıyla LUNC yakımında aktif rol oynayacağı bir plan üzerine yoğunlaştı. Yakım miktarının düşmesi üzerine telafi etmek için daha fazla Terra Classic (LUNC) tokenı yakmaya odaklandı. Ayrıca v1.0.5 Yükseltmesi ile teknik olarak blokzincir ağındaki LCD hesaplama sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir. Yükseltmenin yaklaşık üç saat sürmesi beklenmektedir.

Kripto para sektörünün en önemli aşamalarından biri yakım işlemleridir. Kripto para birimleri kapsamında bir yakım işlemi, söz konusu tokenın dolaşımdan kasıtlı olarak çıkarılarak yakılması olarak adlandırılmaktadır.

Yakım işleminin ne olduğuna dair detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Terra Ekosisteminde Neler Olmuştu?

Yeni ismi ile LUNC, Terra Classic blokzincirinin yerel tokenidir ve ağ üzerinde gerçekleşen transferler ve işlemler için kullanılmaktadır. Terra Classic, projenin kurucuları Daniel Shin ve Do Kwon tarafından 2018 yılında piyasa sürülmüş, resmi kullanımı ise 2019 yılının Nisan ayında gerçekleştirilmiştir. Terra Classic, kullanıcılarının sabit koinler yaratmasına olanak sağlayan bir blokzincir protokolüdür. Ekosistem içerisinde, yerel tokeni olan LUNC’un yanında bir de 1 ABD dolarına endeksli olması gereken sabit koin UST yer almaktadır. (UST, algoritmik bir stabil koindir.) USDT ve USDC ardında her bir kripto para karşılığında 1 ABD doları rezerv olarak tuttuğunu söylemekteydi.Kısacası UST değeri LUNA ekosistemine bağlıydı ve her bir UST ABD doları değerinde LUNA’ya eşitti. Bu bilgiler dahilinde LUNA ekosisteminde olumsuzluklar gerçekleşti ve UST’nin Peg’ini kaybetmesiyle kriz başladı. Değer mekanizmasını korumak amacıyla LUNA arzı arttırıldı ve dolaşıma çok fazla LUNA girmesiyle şiddetli bir satış baskısı oluştu. LUNA’nın satış baskısına dayanamaması ile krizi içinden çıkılamayacak bir döngü haline soktu diyebiliriz. Terra, bu süreçte birçok kez blok üretimini durdurup tekrar başlattı. Diğer bir yandan, LUNA ve UST işlemleri birçok alım satım platformunda askıya alındı.

Terra (LUNA) yeni ismiyle (LUNC) ve TerraUSD (UST) krizinden sonra, proje geliştirici ve yöneticisi olan Terraform Labs tarafından, krizi yönetebilmek adına bazı planlar oluşturuldu. Yönetici şirketin CEO’su olan Do Kwon, Terra blokzincirini çatallayarak yeni bir blokzincir yaratılması planını hayata geçirdi. Terra Classic blokzincirinin çatallanması ile hayata geçen Terra blokzincirinin yerel tokeni LUNA olarak adlandırıldı. Terra Classic ağının yerel tokeni ise LUNC olarak kalmasına karar verildi.

Terra dönüşümü kapsamında detaylı bilgi için buradan ulaşabilirsiniz.