Theta Network Mainnet 4.0 Launch Nedir? Ne Anlama Gelmektedir?-banner-imageAraştırma

Theta Network Mainnet 4.0 Launch Nedir? Ne Anlama Gelmektedir?

Theta mainnet 4.0 güncellemesi 2 kasım tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş durumda. Theta Mainchain lansmanı ise 1 Aralıkta gerçekleşti. Diğer etkinlikleri Aralık Ayı etkinlik takvimizden takip edebilirsiniz. İsterseniz gelin Thate Network nedir ve Mainnet 4.0 güncellemesi ne ifade eder inceleyelim.


Theta Network Nedir?

Theta, medya ve eğlence sektörüne yönelik olarak ortaya çıkarılmış bir blokzincir projesidir. Theta’nın ana amacı Video ve Medya platformlarının gelirlerinin artırılmasına ve içerik maliyetlerinin düşürülmesine aracı olmaktır. Diğer yandan son kullanıcılara herhangi bir PC, mobil, Smart TV veya IoT cihazında depolama veya bant genişliği paylaşımları için ödüller sunar. Theta, Ethereum ile tamamen uyumludur ve kullanıcılarına Turing-complete akıllı sözleşmelerini sunar. Kullanıcılar Theta ağı üzerinden merkezi olmayan uygulamalara bu akıllı sözleşmeler sayesinde rahatlıkla erişim sağlayabilirler. Yeni güncelleme ile beraber Theta Mainchain ağına geçmiştir başka bir deyişle kendi ağı üzerinden faaliyetlerine devam edecektir.


Mainnet Nedir?

MainNet ya da dilimizdeki karşılığı ile Ana Ağ, kendi blokzinciri olmayan ve farklı bir ağ üzerinde çalışan kripto para projelerinin kendi ağını oluşturması anlamına gelmektedir. Örneğin, Ethereum ağında ERC-20 standartlarında çalışan bir kripto paranın artık Ethereum ağında çalışmayı bırakması ve kendi blokzincirini ya da ağını oluşturması, o projenin MainNet’e geçmesi anlamına gelmektedir. Kripto para projeleri test ağı üzerindeki denemelerini tamamladıktan sonra uygun görülmesi halinde ana ağa geçişini gerçekleştirir. Ana ağ kripto para projesi için tüm test aşamaları sonucunda ortaya çıkan son üründür. Bu sebeple hatasız bir şekilde çalışması çok önemlidir.

TestNet ve MainNet Nedir? Projeler İçin Neden Önemlidir?” Daha fazla detay için linke tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.


Mainnet 4.0

  • Theta Metachain

Theta, zaten genişleyen ekosistemini yeni güncellemeler ile web3 ekosistemi için daha kullanılabilir hale gelmek istiyor. Projenin mainnet olarak tanıtılması Theta’nın artık Ethereum ağı üzerinden değil kendi ağı üzerinde faaliyet göstereceği anlamına geliyor, o yüzden bu güncelleme ekosistem için oldukça önemli. Güncelleme ile beraber Theta üzerinde sınırsız sayıda alt zincir açılabilecek bu da kullanıcılara daha fazla özelleştirme ve esneklik sunuyor.

Metachain, teorik olarak sınırsız sayıda kullanıcı yapımı alt zincirlerin, ana zincire bağlanması ile oluşur. Theta v4.0.0 güncellemesi ile beraber blokzincir ağının izin gerektirmeden yatay ölçeklenmesine, izin verilen maksimum kod boyutunu artırmak ve blok tamamlama süresini düşürebilmek için birbirine bağlı bir blokzinciri ağı oluşturmayı planlıyor. Böylelikle Theta ana zinciri daha karmaşık akıllı sözleşmeleri destekleyebilir hale getirmeyi hedefliyorlar.

Kısaca Theta v4.0.0 güncellemesi ile kullanıcılarına sunduğu Metachain ile Polkadot ve Cosmos gibi şirketlerle rekabet edecek bir şemsiye ekosistem oluşturmayı hedeflemektedir.

Fuse Media, Replay ve TrooVRS gibi önde gelen medya kuruluşları, Theta Metachain'de kendi alt zincirlerini oluşturma planlarını duyurdular.

  • Theta Video API

Theta Video API, geliştiricilerin yalnızca birkaç satır kodla herhangi bir uygulamada video oluşturmasına olanak tanıyan ücretli bir hizmettir. Güncelleme ile beraber Theta Video API'larına canlı yayın özelliği eklemeyi planlıyor.

Ek olarak, Theta Video API kontrol paneline bir analiz bölümü eklenecektir. İçerik oluşturan kullanıcılar önemli istatistikleri sistem üzerinden kontrol edebilecek. Böylelikle içerik oluşturucuları videolarını daha geniş kitlelere uyarlayabilir hale gelecek.

Yayıncılar, izleyiciler için NFT koleksiyonu hazırlayabilir ve bu hazırladıkları NFT’leri satışa çıkartabilir veya airdrop ile dağıtabilirler.

Kullanıcılar Theta Video API, EdgeStore ve NFT tabanlı DRM aracılığıyla video,bilgi işlem ve depolama için ihtiyaç duydukları tüm Web3 araçlarıyla kendi özel alt zincirlerini uygulayabilir. Bu değişiklikle ekosistem kişiselleştirilebilir bir hale gelecek.

  • Söz Hakkı

Güncelleme ile beraber kullanıcılar TNT-20 tokenlerini kullanarak ekosistem üzerinde söz hakkına sahip olabilecekler. Kullanıcılar sadece futbol değil NBA, MLB, NFL ve NHL Liglerindeki takımların stadyum, takım iç kararları, logolar ve formalar, bilet fiyatları, sponsorluklar ve daha fazla konuda oy kullanma hakkına sahip olacaklar. Ayrıca Token stake ederek VIP ödüllerine hak kazanabilirler.

  • Theta Edge Store

Theta, güncelleme ile beraber Theta Edge Store daha güvenilir merkezi olmayan depolama ve CDN hizmetleri sağlama konusunda güçlendirecek adımlar atıyor.

NFT varlıklarınızı Edge store aracılığı ile güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz(resimler/videolar).

Video, oyun, yazılım güncellemesi, oyun yamaları vb. için dCDN desteği.

Metaverse varlıklarınız için depolama alanı (karakterin ve binaların 3D modelleri vb.).

Ayrıca Theta kullanıcılara Theta ekosistemi dApp'lerine yaptıkları katkılardan dolayı TFUEL kazanmaları için yeni yollar sağlayacaktır.