Voyager Token (VGX)’de Yaşanan Tüm Gelişmeler-banner-imageAraştırma

Voyager Token (VGX)’de Yaşanan Tüm Gelişmeler

Kripto para ekosisteminde son zamanlarda Lending platformlarının dahil olduğu birçok gelişme yaşandı. LUNA ve Anchor ile başlayan süreç domino etkisi yaratarak farklı Lending (Borç Verme) platformlarına da yansımış durumda. Bu durumdan etkilenen son proje ise Voyager Token (VGX) oldu. Yaşanan gelişmelerin ardından fiyatında bir süredir düşüş gözlemlenen Voyager Token (VGX) 13 Temmuz itibarıyla önemli bir yükseliş yaşadı. Bu süreçte yaşanan tüm gelişmeleri birlikte ele alalım.


Voyeger Digital Çöküşü Nasıl Başladı?

Voyager Digital, kripto para ekosisteminde önemli yükselişlerin olduğu son iki yıllık dönemde 3.5 milyon kullanıcıya kadar ulaşmış oldukça önemli bir platform. TVL (Total Value Locked) toplam kilitli değer açısından 5.9 Milyar USD’lik varlığa sahipti. Voyager'ın müşterilerinin %97'si platformda 10.000 USD’den daha az varlık tutmaktaydı. Bu, Voyager’ın yatırımcı tabanının oldukça geniş olduğunu gösteren önemli etkenlerden biri.

LUNA’da yaşanan kriz nedeniyle geçtiğimiz mart ayına kadar, dünyanın önde gelen kripto varlık serbest yatırım fonu yönetici olan Three Arrows Capital yaklaşık olarak 10 milyar USD değerinde bir varlık portföyü yönetmekteydi. Ancak şimdilerde, yaşadığı likidite krizleri ve piyasada olan şirketlere borçlarını ödeyememesi ile iflasını ilan eden bir şirkete dönüştü. Voyager'ın en büyük kredi müşterilerinden biri olan Three Arrows Capital, ödeme yapamama "tehlikesiyle karşı karşıya kaldı". Three Arrows Capital ayrıca Lido staked ether (stETH) ve Grayscale Bitcoin Trust'taki pozisyonlarında da değer kaybetmişti.

Voyager Digital, Three Arrows Capital’ın hegde fonuna büyük miktarlarda yatırım yapmış şirketlerden biri konumundaydı.

Voyager Digital 27 Haziran 2022 Pazartesi yaptığı açıklamada, Three Arrows Capital (3AC) hedge fonuna temerrüt bildirimi yayımladığını söyledi. Voyager, Three Arrows Capital (3AC)’e verilen kredinin 15.250 Bitcoin (yaklaşık 324 milyon USD) ve 350 milyon USD değerinde sabit koin olan USDC olduğunu duyurdu. Hukuki yollara başvuran Voyager, likidite krizine karşı duramadı. Müşteri para çekme işlemlerini yürütmeye ve yerine getirmeye devam ettiğini, ancak şirketin web sitesinde günlük para çekme limitlerini 25.000 USD’den 10.000 USD’e indirdiğini söyledi.


Resim3.png

*Voyager Platformu’nda çekim işlemi yapmak isteyen kullanıcıların çekim sınırı gelmesi sonucu yaşadığı problem


Alameda'nın Voyager’a Kredi Sağlaması

Kripto piyasası bazı iflaslar ve şirketlerin faaliyetlerini durdurmasıyla oldukça hareketli bir zamandan geçiyor. Alameda Research, Voyager Digital'e %1 ile %5 arasında değişen faiz oranıyla 377 milyon USD borçlu olduğu biliniyor. Bu bağlamda Alameda Research, Three Arrows Capital'den sonra Voyager Digital’in en büyük ikinci borçlusu konumunda. Sam Bankman-Fried tarafından geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamaya göre Alameda Research 500 milyon USDlık finansman sağlayacağını söyledi.

Alameda Research, 6 Temmuz tarihli tweetinde iflas ettiğini açıklayan borç verme platformu Voyager Digital’e 200 milyon değerinde USD nakit ve USDC’nin yanında, 300 milyon USD değerinde 15.000 BTC kredi limiti verdi.

Voyager, 1 Temmuz Cuma günü öğleden sonra yaptığı açıklamada, tüm müşterilerinin alım satım, para yatırma ve çekme işlemlerini geçici olarak durdurduğunu aktardı.

Alınan bu karara ilişkin konuşan Voyager'ın CEO'su Stephen Ehrlich, "Bu son derece zor bir karardı; ancak mevcut piyasa koşulları göz önüne alındığında bunun doğru olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tarihler 6 Temmuz’u gösterdiğinde Voyager Digital, iflas başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Voyager Digital'den yapılan açıklamaya göre, ABD İflas Kanunu'nun 11'inci Bölümü uyarınca borçların yeniden yapılanma süreci başlatıldı.

Voyager Üst Yöneticisi Stephen Ehrlich, borçların yeniden yapılanma sürecine dair yaptığı açıklamada belirli müşteri programlarının kesintiye uğramadan sürdürülmesinin amaçlandığını vurguladı. Ayrıca Voyager Digital’in günlük operasyonların desteklenmesi için likidite sağlayacak 110 milyon USD üzerinde nakit ve kripto varlığı olduğu açıklandı.

Tüm bu gelişmelerin ardından Voyager Token (VGX) 6 Temmuz 2022 tarihinde 0,18 USD seviyelerine kadar geriledi.


Güncellemeler ve Son Gelişmeler

Voyager Ekibi, 11 Temmuz 2022 tarihinde yeniden yapılanma amacı ile bir güncelleme yayımladı. Ekip, Bölüm 11 kapsamında bir yeniden yapılandırma süreci başlattığını duyurdu. Güncelleme kapsamında hem platform kullanıcılarının soruları yanıtlandı hem de yol haritası paylaşıldı. Voyager, yeniden yapılandırma ile müşterilerine ait olan USD mevduatlarına erişimin sağlanması için çalıştıklarını, mutabakat ve dolandırıcılık önleme sürecinden sonra kullanılabilir durumda olacağını açıkladı. Müşterilerinin USD mevduatlarını, New York Metropolitan Ticaret Bankası’nda (MCB) For Benefit of Customers (“FBO”) (Müşterilerin Yararına) isimli özel bir hesapta tutulduğu da açıklamalar arasında yer aldı. Açıklamada dikkat çeken bir ifade ise “Voyager nakit hesabınızda bulunan USD mevduatları MCB’de tutulur ve FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation, Amerika Birleşik Devletleri'nde, federal hükûmet altında çalışan bağımsız bir devlet kurumudur.) sigorta kapsamındadır.” oldu.

Voyager, platformu üzerinde 1.3 milyar USD kripto varlığa sahip olduğunu ve ek olarak 3AC’den 650 milyon USD’nin üzerinde alacağı olduğunu bildirdi. Şirket, bu alacağın BTC ve USD cinsinden yaşanan fiyat hareketlerinden etkilendiğini belirtti.


CZ’den Açıklama

Changpeng Zhao, katıldığı bir podcast serisinde Alameda Research ve Sam Bankman-Fried’ın Voyager’a kredi sağlaması ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. CZ, her ne olursa olsun bu durumlarda karmaşık anlaşmalar yapmayı tercih etmediklerini ve basit anlaşmaları tercih ettiklerini dile getirdi. Kendisinin ise böyle bir durumda kredi vermeyi tercih etmeyeceğini ve başarısız projelerin, başarısızlıklarının bedelini ödemesi gerektiğini dile getirdi. Ek olarak, bu şekilde birçok yeni ve daha gelişmiş proje başarısız projelerin yerini alarak ekosistemin gelişmesine yardımcı olacaktır ifadelerini kullandı.


Voyager Token (VGX) Nedir? Ne İşe Yarar?

Voyager, kripto varlık aracı hizmeti sunmak üzere 2018’de geliştirildi ve piyasaya sürüldü. Projenin baş geliştiricileri arasında, Voyager CEO’su olarak görev yapan Steve Ehrlich ve Oscar Salazar bulunmaktadır.

Voyager kullanıcılarına kripto varlıklar arasında alım satım ve takas işlemleri sunan, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak çalışan bir uygulamadır. Kullanıcılarına kripto varlık aracılık hizmeti sağlayan Voyager, bu hizmeti farklı kripto para alım satım platformlarına bağlanıp bir köprü oluşturarak sağlamaktadır. Voyager platformu aynı zamanda, fonlarını kilitlemeden yalnızca aylık olarak minimum likiditeyi hesaplarında tutan kullanıcılarına faiz olanağı da sunmaktadır.

Bunların yanında Voyager, kullanıcılarına bileşik faizden yararlanma olanağı sağlayan tek kripto varlık hizmeti sunan platformdur. VGX, değerini Voyager uygulamasından alan platformun yerel tokenıdır.