ApeCoin (APE) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

ApeCoin (APE) Nedir?

Projenin Adı: ApeCoin

Projenin Belirteci: APE

Projenin İnternet Sitesi: https://apecoin.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/apecoin

Projenin İzahname Adresi: -


A. ApeCoin (APE) Nedir?

ApeCoin (APE), Ethereum blokzincirinde ortaya çıkarılan ERC-20 tabanlı bir tokendır. ApeCoin, APE Vakfı tarafından desteklenen ve gelişen APE ekosisteminde kullanılmak üzere ortaya çıkarıldı. APE, Bored Ape Yacht Club ekosisteminin fayda ve yönetişim tokenı olarak işlev göstermektedir. 17 Mart 2022 tarihinde kripto para ekosistemine dahil olan bir projedir.


B. ApeCoin (APE) Neler Sunmaktadır?

ApeCoin projesinin tokenı APE'tir ve ERC-20 standardında geliştirilmiştir. Ekosistemin yönetişim tokenı olan APE, varlık sahiplerinin ApeCoin DAO'ya katılmasına imkân tanır. ApeCoin oyunlara, ticari ürünlere, etkinliklere ve hizmetlere erişmek için de kullanılabilmektedir. Şirket resmi Twitter hesabında yayımladığı tweette ApeCoin’in misyonunu “Web3’ün ön saflarında merkeziyetsiz bir topluluk oluşturmayı güçlendirmek için kullanılacak kültür, oyun ve ticaret tokenı” şeklinde ifade etti. ApeCoin’e sahip olan herkes ApeCoin DAO'ya katılabilir ve sunduğu imkanlardan yararlanabilir.

ApeCoin ayrıca özel oyunlar ve hizmetler gibi Ekosistemin başka türlü kullanılamayan belirli bölümlerine erişim sağlar. Üçüncü taraf geliştiriciler için ApeCoin, ApeCoin’i hizmetlere, oyunlara ve diğer projelere dahil ederek ekosisteme katılmak için bir araçtır. ApeCoin DAO'nun Nisan 2021'de ortaya çıkmasıyla BAYC, aktif ve canlı bir topluluğa sahip en iyi NFT koleksiyonları arasına yerleşti.


C. ApeCoin (APE) Teknolojisi

Bir yönetişim ve yardımcı program belirteci olarak ApeCoin, ekosistemde birçok amaca hizmet eder. ApeCoin DAO üyeleri, yönetim kararlarını toplu şekilde almaktadır. Oylarını kullanılır ve fon tahsisi, kuralların çerçevelenmesi, ortaklıklar, proje seçimi ve daha fazlası gibi konularda kararlar bu sistem çerçevesinde verilir. Tüm bunların akabinde ApeCoin Vakfı, topluluk tarafından alınan yönetişim kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Vakıf, kripto para ve teknoloji dünyasının bilinir kişilerinden oluşan 5 üyeli bir yönetim kurulundan oluşmaktadır. APE sahipleri, Yönetim Kurulu üyeliğini yıllık olarak belirlemek için oy kullanır. Ayrıca ApeCoin Vakfı, DAO'nun yasal temsilcisi olarak ekosistemin büyümesi ve faydası için çalışmalar yürütmektedir.

Örneğin, Animoca Brands tarafından oluşturulan popüler bir mobil video oyunu olan “Benji Bananas”, APE ile bir entegrasyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Buna istinaden oyuncular, ApeCoin ile değiştirilebilen oyun içi tokenlar kazanabilmektedir. Diğer bir ifadeyle Animoca Brands, APE ile kendi oyununu bir oyna-kazan (P2E) oyununa dönüştürdü. APE ekosistemi ve birlikte çalıştığı partnerlerin şu anda olduğu gibi gelecekte de çeşitli buna benzer daha fazla benimsenmenin ortaya çıkması da mümkündür.

APE, Bored Ape Yacht Club (BAYC)’ın yönetişim amaçlarına hizmet etmesinin yanı sıra APE ekosisteminde kullanıldığında farklı faydaları beraberinde getirmekte olduğu söylenebilir.

APE açık kaynaklı protokol katmanının sahip olduğu faydalardan bazıları şunlardır;

Teşvik: kullanıcılar ve geliştiricilerin APE’i ürünlerine, oyunlarına ve sunacağı hizmetlerine dahil ederek ekosistemde yer almaları için bir araç görevini üstlenir.

Yönetim: ApeCoin sahipleri, DAO’da söz sahibi olarak yönetime katılmaktadır.

Erişim: ApeCoin sahipleri ekosistemin erişilemeyen bazı bölümlerine erişim sağlamaktadır. Bunlar, ApeCoin sahiplerine özel olan ürünleri, etkinlikleri, oyunları ve benzerlerini içermektedir.


D. ApeCoin (APE) Ekibi ve Şirketi

ApeCoin, Yuga Labs'in Bored Ape Yacht Club projesinden ilham alınarak yaratılan merkezi olmayan bir projedir. APE Vakfı tarafından desteklenen APECoin (APE), gelişmekte olan Bored Ape Yacht Club ekosisteminde kullanılmak üzere Yuga Labs tarafından kuruldu. Yuga Labs’in kurucuları Wylie Aronow ve Greg Solano’dur. Popüler Bored Ape Yacht Club (BAYC) ve CryptoPunk NFT koleksiyonlarının arkasındaki şirket olan Yuga Labs’ın CEO’su ise Nicole Muniz’dir.

APE Vakfı bünyesindeki bir idari kurul, ApeCoin DAO üyelerinin kararlarını uygulayacaktır. Kurul, topluluğun fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi için ihtiyaç duydukları desteği almasını sağlayan günlük yönetim, kayıt, proje yönetimi ve diğer görevlerden sorumludur.

Bored Ape Yacht Club (BAYC)

Nisan 2021'de başlatılan Bored Ape Yacht Club (BAYC), Ethereum blokzincirinde yer alan 10.000 adet her biri benzersiz “Maymun”lardan oluşan NFT koleksiyonudur. Bu benzersiz dijital koleksiyon öğelerinin her biri farklı bir görünüme, stile ve nadirliğe sahiptir. Koleksiyon, çizgi film maymunlarının algoritmik olarak oluşturulmuş profil fotoğraflarını içermektedir.


E. ApeCoin (APE)Dijital Varlık Ekonomisi

ApeCoin (APE), APE ekosisteminde kullanılan ERC-20 tokenıdır. Ekosistemin yönetişim token'ı olan ApeCoin, varlık sahiplerinin ApeCoin DAO'ya katılmasına imkân tanır. ApeCoin oyunlara, ticari ürünlere, etkinliklere ve hizmetlere erişmek için de kullanılabilir.

ApeCoin’in toplam arzı kalıcı olacak şekilde 1 milyar tokena sabitlidir. ApeCoin'in toplam arzının %62’si, ApeCoin DAO üyeleri tarafından oylama yönetemiyle yönetilen topluluk odaklı girişimleri destekleyecek olan Ekosistem Fonu’na tahsis edildi. %8’i Bored Ape Yacht Club’ın kurucularına, %16’sı Yuga Labs ekibine ve hayır kurumlarına, %14’ü ise Yuga Labs ortakları ve yatırımcılarından oluşan “katkıda bulunanlar” olarak adlandırılan gruptaki kişilere tahsis edildi. Projeye katkıda bulunanların tokenların bir kısmını başlangıçta kilitlemeleri gerekmektedir. 17 Mart 2022’den itibaren olmak üzere belirli bir plan çerçevesinde 48 ay içerisinde açılacaktır.


F. ApeCoin (APE) İş Birlikleri

NFT’lerin ekosistemi ve ürünlerinin popüler olmasıyla birlikte ortaya çıkan ApeCoin projesinin kullanımı yaygınlaştı. Örneğin; Snoop Dogg, Wiz Khalifa gibi ünlü isimler APE tokenla satın alınabilecek NFT bir müzik albümü yayımladı.

ApeCoin DAO'nun yönetim kurulu üyelerinden biri olan Animoca Brands kurucu ortağı Yat Siu'nun yer etkisiyle şirket ApeCoin oyunu kapsamında Animoca Brands ile iş birliği yaptı. Örneğin, Animoca Brands tarafından oluşturulan popüler bir mobil video oyunu olan “Benji Bananas”, APE’i entegre etti.

TIME dergisi, abonelikler kapsamında APE ile ödeme kabul etmeye başlayacağını duyurdu.


G. ApeCoin (APE) Değerlendirme

ApeCoin 2022 yılında piyasaya sürülen bir projedir ve birçok kişinin ilgisini çekerek geniş kitlelere hitap etmektedir. ApeCoin (APE), ekosistemin gelecekte geliştirilecek olan başka hizmetlerine ve oyunlarına da odaklanarak erişim sağlar. Üçüncü taraf geliştiriciler APE tokena sahip olmak zorundadır. Bu sebepledir ki ekosisteme katılmak için APE bir araç görevindedir. Buradan yola çıkarsak ekosisteme dahil olmak isteyen herkes günün sonunda APE sahibi olmadan projede söz hakkı elde edemez. Böylece APE, her geçen gün geleceğe yönelik kendi kendine sürdürülebilir, büyüyen ve gelişen bir yapıya sahiptir. APE’in Yuga Labs tarafından yaratılmasının, projenin benimsenmesi ve yaygınlaşması noktasında önemli rolü bulunmaktadır. Yuga Labs, alanında liderliğiyle tanınan başarılı bir kurucu şirket imajına sahiptir. Bununla beraber CryptoPunks ve Meebits gibi önemli NFT koleksiyonları da Yuga Labs tarafından yaratılan ekosistemdeki önemli projelerdir. Tüm bu veriler ApeCoin projesinin gelişerek gelecekte var olmasını sağlayacak sebepler olarak gösterilebilir.