Elrond (EGLD)-banner-imageKoin İncelemeleri

Elrond (EGLD)

Projenin Adı: Elrond

Projenin Belirteci: EGLD

Projenin İnternet Sitesi: https://elrond.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/elrondnetwork

Projenin İzahname Adresi: https://elrond.com/assets/files/elrond-whitepaper.pdf


A. Elrond (EGLD) Nedir?

Elrond, kullanıcılarına merkeziyetsiz uygulamalar (DApp) ve yeni dijital ekonomiye katkıda bulanacak kripto paralar geliştirmesine imkân sağlayan blokzincir tabanlı bir platformdur. Proje, blokzincirlerde yaşanan ölçeklenebilirlik problemini çözmeyi hedeflemektedir. Elrond kullanıcılarına, işlem hızının yüksek olduğu ölçeklenebilir bir platformu düşük işlem bedelleriyle sunmaktadır.


B. Elrond (EGLD) Neler Sunmaktadır?

Elrond ağı, saniyede 15,000’e varan transfer işlemi gerçekleştirebilmektedir. Bu özelliği ile ekosistem içerisindeki en hızlı blokzincir ağları arasında yer almaktadır. Bitcoin ağında saniyede 7 transfer işlemi gerçekleştirildiğini düşünürsek oldukça yüksek bir hız olduğunu söyleyebiliriz.

Elrond ağını diğer blokzincirlerden ayıran bir başka özellik ise “Adaptive State Sharding” formunu kullanmasıdır. Sharding, yatay bölümleme olarak da tanımlanan bir veri tabanı bölümleme şekline verilen isimdir. İşlem performansını iyileştirme ve sorgu yanıt süresini kısaltma fikri üzerine kurulu olan sharding, çok büyük veri tabanını daha küçük ve daha kolay yönetilebilir bölümlere ayırmayı sağlamaktadır. Elrond ağının kullandığı “Adaptive State Sharding” ise sharding’in farklı bir çeşididir. Bu formda, ağ küçük parçalara ayrılır böylece ağ üzerindeki node’lar transfer işlemlerini ve ağ operasyonları tek seferde doğrulayabilmektedir. Bu sayede, ağ üzerinde hızlı bir şekilde çok işlem, düşük işlem bedelleri ile gerçekleşebilmektedir. Elrond ağı, sharding sayesinde ağ üzerinde saniye minimum olacak şekilde 12,500 işlem gerçekleştirmektedir.

Elrond projesi, merkeziyetsiz ve ölçeklenebilir bir platform üzerinde yeni bir dijital ekonomi modeli yaratmayı hedeflemektedir. Elrond kullanıcılarına; kripto varlıklar, merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmak, düşük işlem bedelleri ile transfer işlemleri yapmak gibi özellikleri bir arada sunmaktadır. Aynı zamanda platform, merkeziyetsiz uygulamalar geliştirmek isteyen kullanıcılarına 3 ayrı programlama dili sunmaktadır.


C. Elrond (EGLD) Teknolojisi

Elrond ağında, merkeziyetsiz uygulamalar (Dapp) ve oluşturulan kripto varlıklar akıllı sözleşmeler tarafından desteklenmektedir. Ağ üzerindeki kullanıcılar ve geliştiriciler için ölçeklenebilir bir platform yaratmak isteyen Elrond, “Adaptive State Sharding” formunu kullanmaktadır. Sharding’in bir çeşidi olan bu sistem sayesinde, ağın altyapısı küçük parçalara ayrılmaktadır. Böylece, ağ üzerindeki merkeziyetsiz uygulamaların ve transfer işlemlerin sayısı artmaktadır.

Elrond blokzincir fikir birliği mekanizması olarak “Secure Proof of Stake” i kullanmaktadır. Secured Proof of Stake, klasik Proof of Stake fikir birliği mekanizmasının bir versiyonudur. Bu versiyonda, sharding ile ayrılan her veri parçasının dağıtık defterde tekrar bir araya gelmesi sağlanmaktadır. Elrond’un sunduğu teknoloji sayesinde, kullanıcılar akıllı sözleşmeleri C, C++, ve Rust’ın dahil olduğu programlama dilleri ile çalıştırabilmektedir. Aynı zamanda Elrond, geçtiğimiz şubat ayında Web3 girişimleri için Metabonding ürününü çıkarmıştır. Ekip Metabonding’i, “Web3'e geçiş, şimdiye kadarki en büyük girişim dalgalarını getirecek. Basitçe son kullanıcıların kendileri yalnızca yeni uygulamaları kullanmakla kalmıyor. Aynı zamanda artık onların talimatlarına sahip olabiliyor ve söz sahibi olabiliyorlar. Bu interneti dönüştürecek yeni süper dalganın arkasındaki itici güçtür. Çoğu teknolojinin açık kaynak olduğu bir alanda topluluk, benimseme için belirleyici bir rol oynar. Web3'te topluluklar, ilgi alanlarını hizalamak ve kararlarını ifade etmek için yeni ve güçlü bir araca sahiptir. Metabonding bunlar için geliştirilen bir üründür.” şeklinde açıklamıştır.

Elrond ekosisteminin yerel tokeni olan EGLD, platform içerisinde işlem ücretlerini ödemekte, staking (kilitleme) yapmakta ve ağ üzerinde çalışan doğrulayıcıları ödüllendirmekte kullanılmaktadır.


D. Elrond (EGLD) Ekip ve Şirket

Elrond ağı, 2017 yılında Lucian Todea, Beniamin ve Lucian Mincu tarafından kurulmuştur. Mincu kardeşler aynı zamanda, dijital varlık fonu olan MetaChain Capital ve ICO Market Data’nın kurucu ortaklarındandır. Elrond ekibi, proje için özel bir fon toplama turuyla yaklaşık 2 milyon USD toplamıştır.


E. Elrond (EGLD) Dijital Varlık Ekonomisi

Elrond’un yerel tokeni olan EGLD 31,415,926 maksimum arza ve 23,016,298 toplam arza sahiptir. 27 Haziran 2022 itibarıyla dolaşımdaki miktar 22.509.231,25 EGLD’dir.


F. Elrond (EGLD) İş Birlikleri

Elrond, kurulumundan sonra çeşitli projeler ve markalarla iş birliği yapmıştır. Ortaklık kurduğu şirketler ve platformlar arasında; Akıllı DeFi Otomasyon Platformu CyberFi, izleyicileri eSporlara ve turnuvalara katılmaya teşvik eden bir mekanizma sunan Exeedme, Amazon, Walmart ve eBay gibi büyük perakendeciler ile entegre edilen Shopping.io, A Serisi Finansman Turunda 12 Milyon dolar yatırım alan Holoride, DeFi ürünleri için sigorta sunan InsurAce bulunmaktadır.


G. Elrond (EGLD) Değerledirmesi

Kullanıcılarına, düşük işlem ücretleri ve yüksek işlem hızı ile ölçeklenebilir bir platform sunan Elrond, 2017'nin sonlarında Beniamin ve Lucian Mincu kardeşler tarafından Lucian Todea ile, endüstrinin karşı karşıya olduğu en önemli sorun olduğunu düşündükleri blokzincir ölçeklenebilirliğine bir çözüm olarak kurulmuştur. Platformun en büyük özelliği sharding ile verileri küçük ölçeklere bölmesidir. Bu sayede, ağ üzerinde saniye başına minimum olarak 12,500 işlem gerçekleştirilebilmektedir. Proje kullanıcılarına hem yüksek işlem hızı hem de düşük işlem ücretleri sunması sebebiyle, merkeziyetsiz uygulamaların oluşturulması ve geliştirilmesi için tercih edilebilir bir ağ haline gelmiştir. Kurulmasından kısa bir süre sonra da piyasa değeri ile CoinMarketCap sıralamasında 21. Sıraya yükselen Elrond projesi, gelecek için de oldukça potansiyel vadetmedir.