Flow (FLOW) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Flow (FLOW) Nedir?

Projenin Adı: Flow

Projenin Belirteci: FLOW

Projenin İnternet Sitesi: https://flow.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/flow_blockchain

Projenin İzahname Adresi: https://flow.com/technical-paper


A. Flow (FLOW) Nedir?

Flow, uygulamalar, oyunlar dahil olmak üzere NFT uygulamalarına altyapı sağlayan katman bir blokzincir projesidir. Flow, CryptoKitties blokzincir oyununun yatarıcısı olan Dapper Labs tarafından piyasaya sürüldü. Ağın yönetişimden doğrulamaya birçok alanda kullanılan tokenı ise FLOW’dur.


B. Flow (FLOW) Neler Sunmaktadır?

Kripto para birimleri, sanal dünyalar ve NFT'ler yaygın hale gelmeye devam ettikçe, düşük işlem maliyetleri ve kullanım kolaylığı hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için önemli bir yere sahiptir. CryptoKitties platformunun artan popülerliğinin Ethereum ağının tıkanmasına yol açtığı bilinmektedir. Burdan yola çıkacak olursak bu bir ölçeklenebilirlik sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Dapper Labs, merkeziyetsiz uygulama ve oyunlar için daha işlevsel bir sistem yaratacak, ölçeklenebilirliği yüksek bir blokzincir projesi geliştirmeye karar verdi. Dapper Labs, Flow projesini 2019’da a16z’den yatırım aldıktan sonra duyurdu.

Flow, diğer blokzincirlerde görülen yoğun kullanımdan kaynaklanan tıkanıklığı ve karmaşıklığı minimuma indirmeye odaklanmaktadır. Ölçeklenme sorununu çözmeye odaklanan Flow, bu sayede sistemlerin yoğunluğa maruz kalmadan birbiriyle etkileşime geçebileceği bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor. Örneğin, bir CryptoKitty koleksiyonundan bir NFT satın almayı ele alalım. Perde arkasına baktığımızda bu süreç birden fazla blokzincir içerisindeki işlemi içerebilir. Bu bağlamda Flow blokzincirinde işlem tek bir blokta bir atomik işlem tarafından gerçekleştirilir.

Flow’un en öenmli özelliği, ölçeklenme sorununa getirdiği yenilikçi çözümdür. “Çoklu düğüm mimarisi” adı verilen bu yapı, sharding (parçalama) sistemine ihtiyaç duymadan yüksek işlem gerçekleştirebilme imkanı sunmaktadır.

Flow, yalnızca son kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanılmamaktadır. Aynı zamanda geliştiricilerin projelerini hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde oluşturması, test etmesi ve başlatması içinde kullanılmaktadır.

Birkaç madde altında toparlayacak olursak Flow aşağıdaki avantajlı özelliklere sahiptir;

  • Geliştiriciler, diledikleri gibi özelleştirebilecekleri akıllı sözleşmeler geliştirebilir.

  • Flow sunduğu blokzincir altyapısıyla oldukça düşük işlem ücretleriyle kripto para transferi gerçekleştirme hizmeti sunar.

  • Flow’un ölçeklenebilirliği oldukça yüksektir. Kullanıcıların gerçekleştirdiği büyük ölçekli işlemler, kısa sürede onaylanarak işlem tamamlanır.

  • Ağın kullanıcıları, FLOW aracılığıyla uygulamalar ve oyunlar gibi yazılımları satın alabilir, geliştirebilir.


C. Flow (FLOW) Teknolojisi

Her blokzincirin işlemleri işlemek ve ağı güvence altına almak için kullandığı kendi doğrulama mekanizması vardır. Flow, geliştirdiği çoklu doğrulayıcı yapısıyla daha hızlı ve verimli bir blokzincir olmayı hedeflemektedir. Flow'daki akıllı sözleşmeler, kripto paralar ve uygulamalar için kolay ve güvenli bir programlama dili olan Cadence kullanılarak geliştirilmiştir. Örneğin, Ethereum merkeziyetsiz ve güvenli bir ağa hizmeti sunmak için Pay İspatı (PoS) mekanizmasını kullanır. Flow’un en önemli özelliği, ölçeklenme sorununa “Çoklu doğrulayıcı mimarisi” adı verilen bu yapıyla getirdiği yenilikçi çözümdür. Sharding (parçalama) sistemine ihtiyaç duymadan yüksek işlem gerçekleştirebilme hizmeti sunmaktadır.

Flow işlemlerin işlenmesini her birinin kendi rolü ve sorumluluğu olan dört ayrı doğrulama sistemine böler. Bunlar aşağıdaki gibidir;

Koleksiyon Düğümleri (Collection Nodes)

Flow üzerindeki uygulamaların verilere ulaşmasından ve ağ bağlılığının sağlanması kapsamında çalışmaktadır.

Konsensüs Düğümleri (Consensus Nodes)

Ağ içerisinde gerçekleşen bütün işlemlerin varlığını ve sıralamasını oluşturur. Her ne koşulda olursa olsun merkeziyetsizliği ön planda tutar.

Yürütme Düğümleri (Execution Nodes)

Karar verme yetkisine sahip olmayan bu mekanizma bilgi işlemden sorumludur. İşlem hızlarını garanti eder, gerçekleştirilmesi için gerekli hesaplama gücünü sağlar ve ağ üzerinde ölçeklenebilirliği gerçekleştirir.

Onaylama Düğümleri (Verification Nodes)

Yürütme düğümleri tarafından aktarılan bilgileri tekrar kontrol eder ve herhangi bir problem teşkil etmiyorsa işlemleri doğrular.

EolAmS1U0AAh0wk.mp4


D. Flow (FLOW) Ekibi ve Şirketi

Flow, CryptoKitties, Dapper Wallet, NBA Top Shot gibi projeleri geliştiren Dapper Labs tarafından geliştirilmiş bir Katman 1 projesidir. Projenin kurucuları arasında Roham Gharegozlou, Dieter Shirley ve Mikhael Naayem yer alıyor.

Dapper Labs, Rohan Gharegozlou tarafından 2018 yılında kuruldu. Roham Gharegozlou, 2013 yılında blokzincir, yapay zekâ gibi yeni gelişen teknolojiler ve yeni platformlar geliştirme konusunda uzmanlaşmış ödüllü bir inovasyon merkezi olan Axiom Zen’in kurucu ortağı oldu. Gharegozlou, 2018 yılında Axiom Zen’den yola çıkarak bir blokzincir ve yazılım geliştirme şirketi olan Dapper Labs’i kurdu. Dapper Labs; CryptoKitties ve NBA Top Shot platformlarının yaratıcısıdır. Ethereum tabanlı kurulan platform, bir süre sonra kendi blokzincir projesi olan Flow’u piyasaya sürdü.


E. Flow (FLOW) Ekonomisi

2020 yılında piyasaya sürünlen Flow projesinin token ekonomisi aşağıdaki gibidir;

Ekosistem Geliştirmesi - %32

Dapper Labs (Ekip) - %20

Geliştirici Takım - %18

Topluluk Satışı - %10

Büyük Destekçiler - %11,1

Küçük Destekçiler - %8,9


F. Flow (FLOW) İş Birlikleri

NFT rüzgarının hız kesmeden zirvede yaşandığı dönemde her yeni gün bir başka iş birliği ortaya çıkmaktaydı. NBA Top Shot ve CryptoKitties gibi NFT tabanlı popüler oyun ve uygulamaların yaratıcısı Dapper Labs’in geliştirdiği blokzincir projesi Flow ve Filecoin iş birliği yaptı. Flow, NFT’leri saklamak için Filecoin depolama özelliğinden yararlanarak altyapısını kullanıyor.


G. Flow (FLOW) Değerlendirme

Flow, en iyi eğlence markaları geliştirme stüdyoları ve girişimlerden oluşan zengin bir ekosisteme sahip bir proje olarak karşımıza çıkmaktadır. Flow ekosistem ortakları arasında Warner Music, Ubisoft, NBA ve UFC gibi küresel IP markaları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Animoca Brands, Sumo Digital ve nWay dahil olmak üzere önde gelen oyun geliştiricilerde mevcuttur.

Çoklu doğrulayıcı mimarisi Flow'un tasarımını türünün tek örneği olarak bir adım öne çıkarmaktadır. Bu sistem ağın, algoritmasının dağıtılmasına ve merkeziyetsizliğini koruyarak milyarlarca kullanıcıya hizmet verecek şekilde ölçeklenmesine olanak tanır. Bu da Flow’u birçok projeye göre daha nitelikli bir hale getirmektedir.