Güncel GameFi Projeleri-banner-imageAraştırma

Güncel GameFi Projeleri

Eğlence sektörünün en değerli kategorilerinden biri haline gelen oyun ekosistemi, her geçen gün büyümeye devam ediyor. 2022 yılındaki oyun trendleri konusunda çalışmalar yapan data.ai ve IDC şirketlerinin Gaming Spotlight adlı raporu yayımlandı. Raporda yer aldığı üzere mobil oyunlar kapsamında dünya genelinde 22 milyar dolardan fazla harcama yapıldı. Bu araştırmaya istinaden 2020’nin ilk çeyreğine oranla 2022’nin ilk çeyreğinde oyun sektöründe %42’lik bir büyüme görüldü.

GameFi projeleri ise bu ekosistemde yer bulan ve pek çok yüksek bütçeli girişim sermayesi yatırımcısının radarına giren ürünler arasında. Geleneksel oyun endüstrisinin alanına entegre olan GameFi projelerinin yarattığı ivme ile sektörde ciddi bir değişime neden olduğu gözlemlenmektedir. 2020 yılından bu yana pandeminin yarattığı etki ile daha hızlı ivmelenen oyun sektörü, blokzincir teknolojisiyle oluşturulan “Oyna-Kazan (Play-to-Earn)" yeni oyun modelleri sayesinde ciddi bir önem kazandı.

GameFi (Oyun ve Finans), adından anlaşılacağı üzere katılımcıların oyun oynarken finansal kazanç sağlamasını mümkün kılan bir sisteme sahiptir. Bu bağlamda kripto para endüstrisinde finansal getiri elde edilmesi amacıyla yola çıkılması yeni bir soluk getirmiştir. GameFi projelerinde avatarlar, araziler, kostümler, silahlar, altınlar, evcil hayvanlar ve NFT'ler dijital ürün olarak oyunların içinde yer almaktadırlar. Oyunu oynayan kişiler kazancını oyunun içerisinde geçerli olan NFT veya herhangi bir kripto para birimleriyle kolaylıkla değiş tokuş edebilir ve bu yolla kazanç elde edebilirler. Ayrıca staking, likidite madenciliği yaparak oyuncuların pasif gelir elde edebilme imkanı da mevcuttur. Genel olarak GameFi projelerinde yatırımcılar ve geliştiriciler çevrimiçi oyunlar, uygulama için satın almalar ve reklamlar üzerinden de kazanç elde edebilmektedirler. GameFi, 2021 yılı sonu itibarıyla 175 milyar dolarlık bir küresel pazardan pay almaktadır.

DappRadar tarafından paylaşılan verilere göre oyuncular, oyun üreticileri ve yayıncılar için ortak bir ekonominin kapısını arayan GameFi sektöründe yer alan projelerin sayısının güncel olarak 1.800’ü geçtiği biliniyor. Web3 oyunları ve metaverse projeleri dalgalı ekonomik ortama rağmen 1 Ağustos'tan bu yana 750 milyon doları aştı. GameFi sektörüne dahil olan oyuncuların sayısının artmaya devam etmesiyle birlikte Axie Infinity (AXS) ve Alien Worlds (TLM) son birkaç ayda en fazla kullanıcı tarafından tercih edilen oyunlar sıralamasında en üstte yer almaktadır.

Güncel GameFi projelerinden bazıları şunlardır:

Forfeit

İlk FPS oyunu Maze Warfare, 1973 senesinde piyasaya sürüldü. Tekli ve çoklu oyuncu seçeneklerine sahip olan, teknolojik gelişmelere karşı güçsüz kalmış ve göreceli olarak yüksek donanımlı bilgisayarlarla oynanması mümkün olan bir projedir.

Forfeit, ise hem bilgisayar hem de mobilde oynanabilecek bir FPS (First Person Shooter) projesidir. Forfeit, blokzincir altyapısıyla geliştirilmiştir ve metaverse dünyasında da yer almaktadır. Oyun içerisinde NFT pazar yerlerinde alım satım ve kendi ekipmanlarını tasarlayabilme özelliği mevcuttur. Forfeit içerisinde geçerli olan FFT token ile tüm işlemler gerçekleştirilebilir.

Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity, şu anda 2.2 milyondan fazla aktif aylık kullanıcısıyla en popüler GameFi projelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Pokemon'dan ilham aldığı düşünülen Axies adlı yaratıkları oyun içerisinde satın alabilir, takas edebilir ve savaşçı olarak kullanabilirsiniz.. Axies yaratıkları benzersiz özellikleri ve nadirlikleri ile NFT'ler biçiminde ekosistemde yer almaktadırlar. Axie Infinity ile pasif gelir elde etmek mümkündür. Ana avantajı, oyun içindeki seviyeleri tamamlayarak AXS tokenları kazanabilmektir. En iyi GameFi kripto para tokenlarından biri olduğu düşünülen AXS, blokzincir pazarında hızlı bir büyüme gösterdi.

The Sandbox (SAND)

The Sandbox, oyuncuları karakter sınırlaması olmadan oyuncunun istediği gibi sanal bir dünyada dolaşmasına, yönetmesine izin veren blokzincir tabanlı bir oyundur. Kendi Metaverse’üne sahip olan The Sandbox’ın içerisinde sanal arazi parsellerine sahip olabilir ve kendi deneyimlerinizi yaratabilirsiniz. Platform, kullanıcıların aynı anda hem içerik oluşturucu hem de oyuncu olmalarına imkan sağlayan “oyna-kazan” modeli ile geliştirilmiştir. Ekosistemin tokenı SAND’dir. SAND ağ içinde farklı işlevlere sahiptir. LAND NFT'lerinin ve diğer dijital öğelerin oyun içinde satın alımlarını yapmak için SAND kullanılmaktadır. Oyuncuların varlık oluşturmak veya oyun oynamak için cüzdanlarında SAND tutmaları gerekmektedir. SAND, ekosistemin tüm işlemlerini ve etkileşimlerini destekleyen bir ERC-20 tokenidir. Örneğin; oyun oynamak, ekipman satın almak veya avatarınızı özelleştirmek SAND tokenleri ile gerçekleştirilmektedir.

The Sandbox web sitesi üzerinden ya da mobil uygulamasından e-posta adresi ve bir takma ad ile oyuna üyelik oluşturabilir. Oyuncular, oyuna giriş yaptıktan sonra Avatar Oluştur düğmesine tıklayarak kendi avatarlarını oluşturabilirler. Avatarının cinsiyetini ve yüzünü seçebilir, ayrıca mevcut çeşitli kıyafetlerle aksesuarlar ekleyerek özelleştirebilirler. Inventory (Envanter) sekmesinde oyuncu elinde bulundurduğu varlıkların, arazilerin, mülklerin vb. eşyaların ayrıntıları görebilir.

Mobox (MBOX)

MOBOX, kullanıcılarını katılımları ve etkileşimleri için ödüllendirerek güçlendiren bir GameFi (Kullanıcıların oyun oynayarak kazanmalarına olanak sağlayan, merkeziyetsiz finans oyun platformu) platformudur. MOBOX Platformu, oyun eşsiz tokenleri (NFT) ile yield farming’i birleştirerek oynadıkça kazan ekosistemi oluşturmaktadır. MOBOX’un GameFi altyapısı, gelişen merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemi üzerine kuruludur ve onu benzersiz NFT’ler aracılığıyla oyunla birleştirir.

Immutable X (IMX)

Immutable X, Ethereum tabanlı Katman 2 ağında dijital varlıkların basılmasını ve ticaretini destekleyen NFT'lere odaklanan bir Katman 2 blokzincirdir. Immutable X, James Ferguson ve Robbie Ferguson tarafından 14 Ekim 2021 tarihinde piyasaya sürüldü. Immutable X'in tokenı IMX’dir. NFT'lere ve oyna kazan blokzincir oyunlarına odaklanmaktadır. Kullanıcılarına anında işlem onaylama ve düşük gas ücretleriyle NFT yaratma ve alıp satma imkanı sunmaktadır.

Immutable X, Kart Oyunu (TCG) projesi Gods Unchained’ı piyasaya sürdü. Geçtiğimiz şubat ayında Gametstop, ImmutableX (IMX) üzerinde bir NFT pazaryeri oluşturduğunu açıkladı. Ayrıca oyun geliştiricileri için 100 milyon dolarlık bir fon oluşturdular.

Sanat, oyna kazan oyunları, ticari NFT kartları, koleksiyon ürünleri gibi geniş bir yelpazeye sahip olan pazaryerine sahiptir. Bu pazaryerinde Gods Unchained, Nifty Nuggets, Vyworlds vb. gibi özel dijital varlıkları alıp satabilirsiniz. İçerik oluşturucular, Immutable X araçlarını kullanarak ana ağda kendi öğelerini oluşturabilirler. Ücretsiz olarak koleksiyon ve NFT yaratılabilir, bir oyun için kendi uygulamanızı veya blokzincir üzerinde hizmet ürünleri oluşturulabilirsiniz.

Enjin Coin (ENJ)

Oyun odaklı içerik yönetim sistemi ve forum, topluluk oluşturucu olan proje, 2009 yılında Singapur’da ortaya çıktı. Enjin Coin, odaklandığı alan ve gerçekleştirdiği projelerle, kripto para sektörü ve oyun sektörünü bir araya getiren erken projelerden biridir. Oyun içi eşsiz varlıklarla alım satım yaparak kripto para kazanma ve daha sonra onları itibari paralara dönüştürme gibi hizmetler sunmaktadır.

Decentraland (MANA)

Decentraland, blokzincir tabanlı bir sanal dünyadır. Bu sanal gerçeklik platformu Ethereum blokzinciri tarafından desteklenmektedir. Decentraland platformunda kullanıcılar birbirinden benzersiz içerikler ve uygulamalar oluşturarak, bu uygulamalardan kazanç elde edebilmektedir. Decentraland içerisinde arazi satın alabileceğiniz gibi bu arazi üzerinde kontrol de sizin tarafınızda olacaktır. Satın aldığınız arazi blokzincir üzerinde işlenerek size aitliği kanıtlanmaktadır. Bu arazilerde, arazi sahipleri diledikleri içerikleri oluşturabilmektedir. Bu içerikler bir sahne, gösteri, galeri olabileceği gibi oyun alanları da olabilmektedir. Projenin tokenı MANA’dır.

Alien Worlds (TLM)

Alien Worlds, WAX, ETH, BSC blokzincirleri üzerinde işlev gösteren bir oyna kazan oyunudur. Her biri 500 arsa içeren altı dünyadan oluşan bir evrene sahiptir. Her arsa bir oyuncuya aittir. Oyuncular madencilik yaparak Trilium (TLM) kazanabilir. Yapılan madencilikle birlikte bir NFT oyun kartı çıkarma şansını elde eder. Ayrıca Alien Worlds ekosisteminde madencilik yaparak ya da TLM stake ederek arazi sahip olabilirsiniz.