Kadena (KDA) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Kadena (KDA) Nedir?

Projenin Adı: Kadena

Projenin Belirteci: KDA

Projenin İnternet Sitesi: https://kadena.io/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/kadena_io

Projenin İzahname Adresi: https://docs.kadena.io/basics/whitepapers/overview


A. Kadena (KDA) Nedir ?

Kadena, New York'ta Stuart Popejoy ve Will Martino tarafından 2016 yılında "blokzincir teknolojisinin dünyanın etkileşim ve işlem yapma biçiminde devrim yaratabileceği" inancına dayanarak kuruldu. Ölçeklenebilirliği optimize etmeyi amaçlayan ve Pact adlı yeni bir akıllı sözleşme dili içeren halka açık bir blokzincir ağıdır.


B. Kadena (KDA) Neler Sunmaktadır ?

Blokzincirlerin hacklenmesi veya prosedürlerin ihlal edilmesi olası durumlardandır. Örnek verecek olursak Bitcoin’i ele aldığımızda ise hiçbir zaman herhangi bir hack durumuna maruz kalmadığını görmekteyiz. En uzun süredir piyasada olan koin olduğunu düşünürsek bu daha da önem kazanmaktadır. Peki Bitcoin’in bu gibi olası durumları yaşamamasının sebebi nedir? Bitcoin hem tamamen merkeziyetsiz hem de hacklenmesi zor olan İş İspatı (PoW) algoritmasını kullanmaktadır. PoW algoritmasında ise tek önüne geçilemeyen durum ölçeklenebilirliktir. Bitcoin merkeziyetsiz ve güvenliyken, ölçeklenebilir değildir. Düşük ölçeklenebilirlik, yavaş işlem gerçekleştirme süreleri bir diğer ifadeyle hız, yüksek işlem maliyetleri bunlara bağlı olarak düşük kullanıcı deneyimi şeklinde kendini göstermektedir. Kadena tam bu noktada Bitcoin’in orijinal tasarımında olan PoW algoritmasını kullanarak güvenliği ve merkeziyetsizliği sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ölçeklenebilirlik konusunda akıllı sözleşmelerin fonksiyonelliğini kullanmakta ve bu üçlemi çözmeye odaklanmaktadır.

Blokzincirlerin karşılaştığı en büyük engeller; güvenlik, merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik üçlemi hakkında detaylı bilgi edinmek için “Blokzincirlerde Üçlü Açmaz Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Kadena, İş İspatı (PoW) algoritmasıyla çalışan bir katman 1 blokzincir projesidir. Bitcoin’den farkı ise Kadena PoW algoritmasını blokzincir üzerinde çalıştırmak için birden fazla paralel blokzincirle çalışmaktadır. Bu sayede blokzincir verimi artar, merkeziyetsizlik ve güvenlik ögelerinden de herhangi bir ödün verilmemiş olarak ölçeklenebilirlik sorunu çözümlenir.

Kadena eş zamanlı olarak 20 zincir kullanan çoklu ağ mimarisi Chainweb adını verdiği bir mekanizma kullanmaktadır. Bu mekanizmayla saniye başına 480.000’e kadar işlemi (TPS) gerçekleştirebildiğini öne sürmektedir. Ağın kapasitesini tamamen dolduması halinde Kadena Chainweb makenizması yeni zincirler oluşturarak ağı genişletir. Böylece ölçeklenebilirliğin herhangi bir tıkanıklık yaşamadan sonsuz olması sağlanmaktadır.

Kadena, blokzincir dünyasının etkileşim ve işlem yapma biçiminde devrim yaratabileceği fikri üzerine kuruldu. Bu fikirden yola çıkarak kitlesel benimsemeye ulaşmak için zincir teknolojisinin ve onu iş dünyasına bağlayan ekosistemin sıfırdan tasarlanması gerekiyordu. Bu bağlamda Kadena kurucuları tescilli bir zincir mimarisi inşa ettiler. Daha önce ulaşılamaz olduğu düşünülen hız, ölçeklenebilirlik ve enerji verimliliği kapsamında blokzincir teknolojisinin işletmeler için kolay çalışmasını sağlayacak araçları entegre ettiler.

ChainWeb mimarisi sayesinde işlem hacmi artsa bile enerji kullanımında bir değişiklik meydana gelmez. Pact Akıllı Sözleşmeler yazılım dili sayesinden sistemde oluşan hataların düzeltilmesi için fazla enerji harcanmaz. Bu sayede KDA enerji verimliliği konusunda öncü projelerin arasındadır.


C. Kadena Teknolojisi

Platformun en dikkat çeken özelliği ChainWeb sayesinde işlem kapasitesinin yüksek olmasıdır. Rakiplerine göre TPS oranı oldukça yüksek seviyededir. Platformun arkasındaki ana konsept, hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların için yeterince kolay bir teknoloji oluşturmaktı.

Chain Web Teknolojisi

Chain Web mimarisi Kadena'nın aynı anda çalışan 20 zincirle saniyede 480.000 işleme (TPS) kadar ölçeklendirmesine izin verir. Eğer ağ saniyede 480.000’den fazla işleme (TPS)’e denk gelirse yeni zincirler ile ağı genişletmeye başlar bu da ağı sonsuz işlem miktarına kadar ölçeklendirmeye olanak tanır. Chain Web ile diğer platformları karşılaştırdığımızda Bitcoin saniyede 7 TPS, Ethereum 15-25 TPS ve Mastercard 5.000 TPS işleyebilir.Chain Web mimarisinin merkezinde, zincirler arası değer aktarımı sağlayan akıllı sözleşmeler vardır. Böylelikle zincirler birbirleriyle iletişime geçebilir.

Kuro Teknolojisi

Kadena platformunun katman-2 çözümüdür. Piyasaya ilk sürüldüğünde, ScalableBFT olarak biliniyordu (BFT, "Bizans Hata Toleransı" konsensüsü anlamına gelir.). Kuro anonimleştirilebilen ticari kullanımlar için tasarlanmıştır ve akıllı sözleşmeler sunar.

Pact Teknolojisi

Pact, Kadena ekibi tarafından Kadena DeFi ekosistemi için geliştirilen yeni bir programlama dilidir. Pact, akıllı sözleşmeler arasında tek Turing-complete akıllı sözleşme dilidir. Turing-complete dili, bilgisayarlar tarafından çalıştırılabilir tüm işlevlerin o dilde uygulandığı anlamına gelir. Örneğin C ve C++ Turing-complete'dir.

Kadena Block Explorer Teknolojisi

Kadena Block Explorer, Ethereum’un Etherscan uygulamasına ile benzer şekilde çalışır. Madenciliğin zorluğunu ve havuzlardaki İşlem Gücü (Hash Rate) gösterir. Kadena Block Explorer ayrıca dolaşımdaki madeni para arzı, blok yüksekliği ve işlem sayısı gibi detayları kullanıcılara sunar.


D. Kadena (KDA) Ekip ve Şirket

Kadena, 2016 yılında Stuart Popejoy ve Will Martino tarafından kuruldu.

Stuart Popejoy, Kadena projesini hayata geçirmeden önce JPMorgan'ın Blokzincir Geliştirme grubuna liderlik etti. Ayrıca finans alanında ticaret sistemleri ve altyapı oluşturma konusunda 15 yıllık bir deneyime sahiptir.

Will Martino, JPMorgan'ın blokzincir prototipi Juno'nun Baş Mühendisi olarak görev yaptı. Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bünyesinde yer alan Kripto Para Yönlendirme Komitesi ve Niteliksel Analitik Birimi'ne liderlik etti.

Kadena'nın danışma ekibi, blokzincir teknolojisinin ortak mucidi ve Satoshi Nakamoto'nun Bitcoin teknik incelemesinde en çok alıntı yapılan yazar Dr. Stuart Haber gibi uzmanlardan oluşuyor.


E. Kadena (KDA) Dijital Varlık Ekonomisi

Kadena ekosisteminin tokenı KDA’dır. KDA tokenın maksimum arzı, 1.000.000.000 KDA’dır. Toplam arz, 120 yılda çıkarılacak 1 milyar token olarak sabitlendi. Platform madencilik yapan kullanıcılarına madencilik ödüllerini KDA olarak vermektedir.

Güncel token dağılımı aşağıdaki gibidir;

Platform %20

Yatırımcılar ve Diğerleri %6

Katkıda Bulunanlar %3

Yakım %1

Madenciler %70

Kadena, 2018'in başlarında iki özel token satışı gerçekleştirdi. İlk tur Ocak 2018’de düzenlendi. 4.5 milyon KDA token 0,50 USD’den satıldı ve toplam 2.25 milyon USD elde edildi. İkinci tur Nisan 2018'de gerçekleştirildi. 17.2 milyon KDA token 0,75 USD’den satıldı ve 12.9 milyon USD elde edildi.


F. Kadena (KDA) Değerlendirme

Kripto paraların günlük kullanımları yaygınlaştıkça, sistemsel sorunlarla daha sık karşılaşacağız. Kadena gelecekte yaşanabilecek ödeme sorunlarına karşı şimdiden önemlerler almış durumda. Chain Web sayesinde Kadena, işlem hızı konusunda rakiplerinin oldukça ilerisindedir. 20 zincir sayesinde kullanıcılarına saniyede 480.000 TPS (saniye başına işlem) sunmaktadır.Geleneksel merkezi sistem üzerine kurulu bir karşılaştırma örneği verecek olursak bu oran Visa’da sunucu başına sadece 5.000 TPS’ dir. Böylece kullanıcılar KDA tokenlarını veya farklı kripto para varlıklarını günlük kullanımda daha etkin kullanılabilir.